Jo så har vi det i det här landet..Utan tillförd energi är vi i genomsnitt i en jordkällare... På Sommaren som mest +10-15 och på vintern strax över noll...(Iallafall i våran..ganska djupt nedgrävda..)..

Solfångare och solceller fungerar från Mars tom September... (Och sommartid får man ut mer än man behöver). Att lagra denna energi i acktankar eller batterier är INTE lönsamt...

Vi får nog acceptera att elda ved/gas/olja/pellets eller köpa el på vintern.
 
den energi som man KAN få från solfångare är ju även vintertid en del och kan troligen ge ett bra tillskott på energi men då är det mer realistiskt att räkna med att det kan höja ge en temperatur på några grader eller kanske 10-15C över veckomedel om de är stora men säg att utan att gå överbord så kanske 5C men också att molniga dagar som det ändå är varmt så kanske utetempen kommer vara högre än inne och soliga kalla dagar så kan det ge en hel del högre inne temp än det är ute


så att räkna med att det SKA räcka för en viss bestämd temp är dumt då vi aldrig kan garantera vädret

men med dagens teknik så kan man hålla bra koll på avstånd om det behövs värmas upp och en tung stomme är ett mycket bra sätt att lagra värme så därför är stenhus som är isolerade på utsidan att föredra om man ska få ett hus som håller en jämn temperatur men det är också en nackdel med det och det är att stommen kommer förbi kall länge när man försöker värma upp den och kommer suga ur värmen som man tillför så det är inte så att man kan komma dit och elda så har man en bra värme efter nån timme men man kan snabba på det en del med ingjuten golvvärme och nått ytskikt på väggarna som skärmar bort lite så det inte suger ut värmen lika fort på väggarna men då tar det också längre tid att få upp balansen i huset men då får man det mer hanterbart iallafall

men i detta fall så kan ju ett extra alternativ vara dieselvärmare då de inte drar så mycket ström och kan kopplas till värmesystemet så man kan värma upp lite innan man kommer dit eller när det är kalt men då gäller det ju att man har lite el från vind eller sol eller vatten och det är ju inte säkert på vintern att man har det heller i den utsträkning som man vill ha

men då är det ju om man vill lägga 10-15liter i soppa för att åka dit eller köra en dieselvärmare i 12-15timmar på full rulle eller upp till 60timmar på låg fart med runt 2kW i värme eller har man konstant koll så kör man till man har lagom innetemp eller till acktanken är varm nog för att räcka ett tag eller vad man nu vill

men kör man på med 2kW i en 1000liter acktank så ger man den 80C på två dygn och det kostar ca 12liter diesel och under den tiden kan man värma ganska så bra eller så kör man på full effekt och full fart på brännaren och full fart på cirkulationspumpen till golvvärmen och kör på tills man har rätt temp inne så den antingen klarar ens minimikrav eller lagom för vistelse där om man inte vill elda när man kommer dit men det är upp till den vad den föredrar (betala för att ha varmt eller vänta och elda med ved när den kommer)

(ett stenhus på ca 70kvm kommer väga runt 40-50ton så blir det 11-14kWh/grad i huset för genomvärmning så för att ha det genuint uppvärmt behöver man tillföra 150-250kWh för att värma upp det på vintern och det blir ju runt 20liter diesel eller 80-100kg ved med en väldigt bra panna och torr ved så realistiskt så runt 110-150kg ved för att värma upp stommen och resten av huset från 2-5C till 18-22C)
 
Det är en mycket komplex sak att diskutera energi och byggnader eftersom dom flesta fysikaliska modeller är förenklade i vanlig ingenjörsmässig ordning.

1.Tung kärna i en byggnad...jo temperatursvängningar blir mindre men det vi har ett stort problem att våra energisystem endast kan värma och att avkylningen inte är lika effektiv som uppvärmningen..detta leder till reglerproblem. Vi har också problemen med årstidsvariationer,dygnsmässiga och livstilspåverkan.

2Lättkonstruktion med högisolering..reglerproblemet blir då distributionen i konstruktionen men största problemet är fortfarande avsaknad av kylning..mindre påverkan från årstider och dygn men bättre anpassning till livstil

3 Kombination..Då blir det proportionerna mellan lätt och tung ett exempel är skalmurning som fasförskjuter dagens värme till natten men inte mer via sin värmekapacivitet.
Vid för mycket lätt konstruktion så har vi energidistributionsproblemen..med drag ojämn temperatur och svängningar.

Till sist mina förenklade resonemang tar inte med ventilation och ljus för man får aldrig glömma bort att ett hus är en biotop för människor och deras livskamrater växter och djur.

Tre faktorer bestämmer ett hus.
Venustas,Utillitas,Firmitas den regeln gäller för energimodellen också!

Venustas=finess
Utillitas=nytta
Firmitas=kvallitet
 
jag har nu levt i själförsörjande timmerhus med solpaleler och en litten vindflöjer.
har 1200W i solpaneler och 600ah batteri bank.24V och 2 st. inverter en på 1500W och en på 3000W så jag kan driva allt som behövs som vedklyv, tvättmaskin, kyl o frys stor platt tv.
Har också en generator som man får ta till hjälp att ladda batterierna med några timar när solen inte har syns till.
värmer huset med ved, har en litten kökspana som jag ladar acctanken 500L med och golv värme.
allt fungerar bra mellan mars till november och i oktober åker jag till spanjen och kommer hem i mars. driftkostnaderna blev inte många kronor föra året ca: 30l disel till generatorn och 10l bensin till motorsågen för ved sågning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.