Hej!

På jakt efter hus har vi nu hittat en souterräng villa från 75-77. Kollade med kommunen för att se uppgifter på hustillverkare och kolla på nätet efter mer info om just dessa hus, om andra husägare haft problem som är återkommande för flera av husen, mm. Dokumenten var gamla men vi tydde det till Funktura Hus AB i Vara.
Någon som hört talas om dem, för vid en googling fick vi noll träffar.........Kanske nåt bolag som bytt namn - blivit uppköpt?
Funderar oxå på hur viktig den infon är, eller säger en grundlig besiktning ändå allt man vill veta om husets status?

Tacksam för svar

Lotta i Göteborg
 
Hus från 70-talet har generellt sett ofta fuktproblem. Vilken hustillverkare som är inblandad har troligen ganska litet betydelse på den punkten. Man byggde framförallt grund med metoder som visade sig inte fungera. Och alla gjorde ungefär likadant. Sedan förvärras problemen av ett utbrett byggfusk, det fuskades mycket med grundläggningen.

Om ett hus har fuktproblem eller ej beror troligen mest på markförhållanden, och i viss mån på om firman som byggde grunden (och där är hustillverkaren oftast väldigt lite inblandad) fuskade eller ej.

Så en nogrann besiktning är det som gäller.

Sedan finns det givetvis fler saker som kan vara fel på ett hus, men om huset har stått där sedna mitten på 70 talet så har problemen troligen visat sig vid det här laget. En hel del saker är troligen hög tid att åtgärda pga. normala åldersproblem ändå, då tänker jag framförallt på taket. Dräneringen (som i allra högsta grad påverkar ev. fuktproblem).

När vi tittade på hus, och det var suterräng (som jag misstror, pga. fukt) så tittade jag speciellt på hur markförhållandena ser ut vid "källarväggen", om det verkar vara berg nära väggen så kan det vara oerhört svårt att gräva där för att byta dräneringen. När de byggde lade man ofta dit dräneringen innifrån källaren innan väggen var byggd, nu kanske man inte kan komma ned till den nivån uppifrån.
 
Tack för ditt tydliga svar, vi har haft den tanken "vad ligger närmast källarväggen, jord eller berg" men inte kunnat slutleda med blotta ögat.

Hur kan man ta reda på markförhållandena invid källarväggen?

På ett annat hus vi varit intresserade av hade ägaren löst det smidigt genom att gräva ut nästan hela vägen ner, då souterrängsidan ändå hade en stor terrass i nivå med övre plan, och han frilade alltså källarsidan och skapade ett förvaringsutrymme.

/lotta
 
Det är troligen svårt/omöjligt att fullt ut ta reda på markförhållande, men om man ex. ser klippor sticka upp väldigt nära så är det rimligt att tro att en omdränering blir komplicerad.

Om man däremot ser en fin sprängkant på rimligt avstånd från huset, så borde man kunna räkna med att de sprängt ordentligt, dvs. med vettigt avstånd till väggen. Har man ändå sprängt så bör man ju ha sprängt "rätt".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.