Hej,
Jag och min Sambo är spekulanter på ett ganska litet hus. I dagsläget är det på knappt 90 kvm i ett plan. Tyvärr finns det inga som helst förvaringsutrymmen i huset. Vi kan bo i huset just nu, men om vi i framtiden får barn så kommer vi behöva flytta eller bygga ut. Om det är så att vi inte vill flytta utan väljer att bygga ut så är tomten inte obegränsad. Min fundering är i så fall att bugga på en våning till, alltså höja taket. Jag känner att detta ligger lite över min förmåga, så vi kommer i sådana fall behöva ta in folk. Finns det nån "standardkostnad" man kan räkna med när det gäller att bygga ut på detta sättet, tex xx kr/kvm? Huset står på krypgrund. Vi har ännu inte vart på visning, men jag vill gärna veta så mycket som möjligt innan. Har även kollat med kommunen så att det finns bygglov för det hus idag, och passade på att fråga om möjligheterna att bygga ut i framtiden. Givetvis kunde han inte lova nåt, men han såg inga hinder för det, förutom möjligen grannars åsikter.
Så, ös på med funderingar och åsikter. Inte bara kostnad, utan även vad man måste tänka på om ska göra en dylik ombyggnad, vad ska man kolla extra på vid visning?
Det tak som ligger idag går nog inte att använda vid en höjning, så nya takstolar behövs för ändamålet.
 
Förra året började vi fundera på tillbyggnad men vi har inte kommit så mycket längre. Vi har plats att bygga på både höjden och bredden så vi funderar fortfarande på hur vi skall gå vidare. De "tumregler" jag fått höra är att det skulle kosta ca 20 000 kr/kvm att bygga ut på mark medan det bara skulle gå till ca 13 000 kr/kvm att bygga på höjden. Sedan kan jag tänka mig att det beror ganska mycket på vad som behöver göras med rördragningar osv. Vill du ha ett badrum på ovanvåningen kostar ju detta betydligt mer per kvm än vad ett sovrum gör.

Uppgiften om 13 000kr/kvm för en ovanvåning kommer från en säljare på Åtvidabergs Hus och Takvåningar som är specialiserade på taklyft men jag har inte riktigt kontrollerat detta närmare. Att det skulle kosta ca 20 000 kr/kvm att bygga till på mark har jag hört både från arkitekter och någon byggfirma.

Jag kan tänka mig att kostnaden också beror på det befintliga husets konstruktion. Det kan ju behövas vissa förstärkningar också.
 
Jo att det blir dyrare med badrum på andra våning är jag beredd på. Och siffran 20 000/kvm för att bygga ut på mark har även jag hört vid flertalet tillfällen, så det verkar nog kunna stämma. Är det nån som byggt ut genom att höja taket? En annan tanke är att man ska kunna bo i huset samtidigt som ombyggnad pågår, hur funkar det?
Vad gäller förstärkningar så är delar av huset byggt på 50-talet, men tillbyggt på 2000-talet. Ska man utgå ifrån att man måste göra grundförstärkningar då? Och vad kan det kosta, eller är det något man kan göra själv? Jag anser att jag är "normal-händig", byta fasad eller lägga om ett tak klarar jag, men jag har aldrig testat att ge mej på en tillbyggnad.
Idag är det sadeltak på huset, en fundering vore att bygga på med ryggås-tak. Vad talar för och vad talar emot ett sådant? Min tanke är att man då kunde slippa att "höja fasaden" och på så sätt dra taket hela vägen ner till där takfoten slutar idag, går det eller tänker jag helt fel?
 
Jag byggde till en våning 90m2 på en 60-tals kåk, det tog ca 3 år och kostande ca 1000 kkr.
Det finns lite olika lösningar, enklast är ryggåstak om man gör det själv tycker jag. Då har man en pelare i varje ända ner till grund (här kan behövas förstärkas), limträbalk i nock. Sedan reglar man upp väggar och tak och gör det tätt, gips + papp. Lämna en gavel öppen, för sedan skall det gamla taket rivas ut.
Sedan är det mer eller mindre som ett vanligt bygge. Men skall ni bo i det så regla upp golvet på övervåningen så fort som möjligt och fyll med lösull, för det blir kallt på vintern.
 
Totte_S
Vi byggde en ny övervåning på ca 90m2 för ca 8 år sedan. Snickare byggde med lösvirke, mansardtak, sk brutet tak, med takkupa och takfönster, ett våtrum (toa/dusch) 4 m2. En bra bit under miljonen kostade det, dvs vi hamnade någonstans mellan 9-11´000 / m2, så att ha 13´000 / m2 låter som ett rimligt riktvärde.

Du har kollat det allra viktigaste verkar det som, att detaljplanen tillåter en sådan utbyggnad. Det är ju bra. Sedan är det konstruktionsmässigt, att kunna bedömma om 1:a våningen är dimensionerad så att den bär en övervåning. Det mesta går ju att lösa, men det blilr ju rätt mycekt krångligare och dyrare om man måste förstärka en massa.
Den gamla devisen om läget tycker jag är bra, se till att ni får ett tomtläge som ni gillar, men tänk också på att en högre byggnad skuggar längre in på tomten, så att ni inte plötsligt upptäcker att ni byggt bort den soliga uteplatsen.
Om ni sedan köper huset så ta det lugnt nåt år minst innan ni drar igång. Jag hade med facit i hand velat göra en del annorlunda med vår påbyggnad, tex placerat trapp och toa annorlunda. Lite jobbigt i efterhand kan man säga.
Ett tips om det blir av är att bygga mansardtak om ni får, eftersom det blir en helt annan volym inne i huset, bättre takhöjd och möjlighet att bygga vettiga kattvindar för förvaring vilket ni verkar ha behov av.(och personligen anser jag att det är mycket snyggare utifrån)
 
Redigerat:
pbengtsson: Du gav alltså ca 1 mille för tillbyggnaden? Hur mycke gjorde du själv? Eller skulle det vara 100 000?

Totte_S: Nej vi tänker inte göra något med en gång, om vi nu köper huset. Huset är idag byggt som ett "T". Det första steget blir i så fall att bygga ut så att huset bli rektangulärt, där får man ett par kvadrat till. Vad gäller läget så försvinner i så fall en del av morgonsolen i trädgården, men det kan det vara värt.

Vi bör alltså räkna med att det skulle kosta närmare 1 mille om man tar in hantverkare för att bygga? Frågan återstår, kan man bo i huset under tiden som det byggs till? Och om man tar in folk, hur lång tid kan det tänkas ta?
Mycket frågor för ett hus som vi kanske inte ens kommer köpa, men det är vårat första hus och jag kollar hellre upp lite för mycke än lite för lite...
 
Jag hade hjälp med att resa och täta, tog ca 1,5 vecka. Faktura på 100.000.
Har i princip gjort allt själv förutom spackling och målning invändigt.
Vill du leja bort allt, lägg på 5-700.000 ca utan ROT.

Men beroende på materialval m.m så kan man kapa kostnader, jag har mycket fönster och kertubalkar som drog iväg fakturorna. Skulle jag hållit mig till ursprungsplanen hade kanske kostnaden varit 40% lägre. Anledningen var att hela undervåningen fick sig en omgång också. Så i princip hade jag kunnat riva och bygga nytt, men detta inser man i efterhand.
 
  • Gilla
Ollwer
  • Laddar…
Vad gäller extragrejer så är det väl isf aktuellt med en "kupa" eller vad det kallas, modell stor mittpå ena långsidan. Eller måste man göra en på varje sida för att få "jämn belastning"? Jag skulle nog ta in folk på att resa och rensa ut det gamla. Gipsar, spacklar, målar och tapetserar och allt det själv. Har en bror som är elektriker med eget bolag, så materialet får jag till bra pris och jag drar allt själv, sen får han besiktiga och koppla in, där sparas en hel del oxå. Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur mycket jag klarar göra själv, men man lär ju sig även under arbetets gång. Kanske ska tillägga att det finns en skorsten mitt i huset. Hur gör man lättast med denna, tar in en murare som murar ända upp, eller kan man skarva på ett isolerat skorstensrör? Går det att få ordentligt tätt i skarven? Hur mycket extra kan detta kosta, både i pengar och arbete?
Vad gäller ROT så vet man ju inte hur länge det finns kvar, det blir ju inte aktuellt än på ett par år...
Kanske ska avvakta tills man sett huset, men det kan ju vara bra att kolla upp och lära, även om det inte blir detta huset så kanske det bli ett annat hus i framtiden med samma behov...
 
Totte_S
Har du en murad skorsten så är det väl förmodligen bäst att mura upp den. Vi fick mura på vår någon dryg meter har jag ´för mig. Tror att det handlade om 5-6-7000 ca. (För 8 år sedan.) Då fanns inget rotavdrag.
Vi bodde kvar i vårt bygge som tog åt helvete för lång tid - ca 6 mån (mycket dödtid när han inte var där) innan snickaren gick hem. Vi var alldeles för snälla och lät det dra ut på tiden.
Borde inte ta mer än ett par veckor om man köper ett färdig taklyft. Borde gjort så i stället.
pbengtson har ju varit riktigt smart och lejt bort finjobbet, det man kommer att se.
 
Hejsan

Vi håller i detta nu på att höja vårat tak. Dock inte en hel våning utan mer en "förstoring" av bef vind (planbestämmelserna sätter gränser...). Vi kommer få ca 55 kvm golvyta och där ca 35 kvm är ståhöjd (> 190). Vi gör detta i samband med en takomläggning som vi ändå behövde göra. Vi gör i detta läge bara skalet, dvs nya takstolar med förhöjt väggliv och ökad taklutning, råspont, förlängning av tegelfasad, nya pannor, utvändig takisolering, all plåt nytt, förlängning av skorsten.
Landar på ca 4 - 450.000 efter ROT. Då har vi som sagt bara ett skal. Vi tar det invändiga i en senare etapp och då kommer jag troligtvis göra mkt själv. Räknar med ytterligare ca 150.000 innan det är klart
Eftersom vi nu får ett nytt tak vilket vi ändå behövde och ett nytt tak skulle hamnat på ca 130.000 enligt offerter, så kommer vi fått en övervåning för ca 450-500 tusen. Det ger under 10.000 per kvadrat om man räknar golvyta och ca 14.000 om man bara räknar ny "boarea" dvs med ståhöjd.
 
ang skorsten. Vi förlängde vår, men valde att riva ner bef till vindbjälklaget och bara fortsätta med 2 pipor. Bef skorstenen har nio pipor där 7 inte används...kändes onödigt att mura upp alla dom.. + att nu har jag säkert vunnit nästan en kvadrat i golvyta...
Arbetet ingår i det fastpris jag har, har för mig att de räknade med ca 40 timmar för murningen. Tillkommer material men har inte på rak arm koll på vad det landar på, skulle tro ca 5-10.000.
 
Den murade skorstenen kapade jag ned jäms med övervåningens bjälklag, sedan en stos på detta och fortsatte med en stålskorsten. Men då hade jag bara en pipa. Men vad mycket bättre draget blev.

Kostnad för 4m rostfri 60mm isolerad skorsten ca 12.000, jag valde inte att mura då jag behöde utrymmet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.