Status
Tråden går ej att kommentera.
Läs själv! Varje myndighet är skyldig att hålla sina offentligea handlingar tillgängliga. I första hand i sina lokaler. Men även via exempelvis telefon. Myndigheterna i detta land äger ingen rätt att utan särskilt beslut vägra visa upp dessa handlingar med skäl av typen: "Uppvisas endast mot betalning".

Däremot äger myndigheten äger rätt att avgiftsbelägga är exempelvis tilläggstjänster som kopiering. Myndigheter kan också marknadsföra.informationstjänster, och kvalificerad arkivefterforskning. Exempelvis säljes stora informationsfång ur mantalsregistret till kommersiella användare på kommersiella villkor. Detta rubbar dock inte grundregeln att vem som helst äger rätt att kräva fram offentliga akter till påseende. Åtminstone i myndighetens egen lokal. Och oftast också via exempelvis telefon och via med vändande e-post.
 
Expeditionskungörelsen 1964:618 reglerar hur svenska myndigheter får ta betalt för info.
 
b8q skrev:
Håller med -MH-. En offentlig handling betyder bara att du har _rätt_ att ta del av innehållet. Det kan vara mot en avgift eller gratis
Att alla har rätt att ta del av alla offentliga handlingar betyder just att alla har rätt att ta del av dem. Att säga att endast de som har betalt har rätt att få tillgång till handlingarna vore att säga att inte alla har rätt att ta del av innehållet.

Offentlighetsprincipen handlar absolut inte om att någon rätt att köpa sig tillgång till handlingar utan om rätt till att faktiskt ta del av (se) handlingarna.

Ifall du inte nöjer dig med att se handlingarna (och eventuellt själv fotografera av handlingarna), utan vill att myndigheten tar en kopia på handlingarna, så kan de givetvis ta betalt för kopieringstjänsten, men alltså inte för tillgängliggörandet.

En offentlighetsprincip som endast innebar en rätt att köpa tillgång till offentliga handlingar vore en barock princip i ett demokratiskt samhälle.
 
Lag (2000:224) om fastighetsregister

"
Avgifter

11 § Användningen av fastighetsregistret får vara avgiftsbelagd. Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om avgifter."
 
Sök på nätet efter fastigheten, då brukar det dyka upp någon lagfartslista att leta i. Har testat många gånger och det funkar.
 
Av den instruktion, som -MH- refererar till http://lantmateriet.se/upload/filer/om_lantmateriet/lagar_och_forordningar/LMV0802.pdf
framgår skillnaden mellan "grunddata" och "grunddataprodukt". För sistnämnd tar myndigheten betalt, medan grunddata definieras så här: "Benämning för den information rörande fastigheter, topografi, bilder och geodesi som Lantmäteriet har som myndighetsuppgift att förvalta och samordna".

Den som lusläser förordningen i dess helhet finner vid varje typ av taxa, att man talar om betalning för "grunddataprodukter". INTE "grunddata". Skälet till detta är, att tillhandahållandet av grunddata ingår i myndihetens ansvar att tillhandahålla avgiftsfritt.

Därför går det alldeles utmärkt att via telefon 0771-636363 begära fram fastighetsdata. Om denna tjänst vore en avgiftsbelagd "grunddataprodukt" skulle den vara nämnd i förordningen. Det är den inte. Ej heller är det någon "grunddataprodukt" att infinna sig personligen på Lantmäterimyndigheten, och där beställa fram "grunddata" över disk.
 
Så vi är överens om att även offentliga uppgifter kan kosta?

Det är väl bra att vi också är överens om att att man på plats - se min rekommendation ovan att besöka lämpligt kontor - kan bläddra i registren av hjärtans lust.
 
Redigerat:
Nej, offentliga uppgifter som sådana kan inte kosta något. Myndigheten får inte ta betalt för det enkla tillhandahållande som krävs inom ramen för myndighetsutövningen.

Däremot kan myndigheten, som jag redan ett par gånger förklarat, mycket väl ta betalt för kopiering, samkörning av register och kvalificerat tillhandahållande via internet och andra önskade kanaler.

*** redigerat **** myndigheten är skyldig att tillhandahålla beslut och andra öppna handlingar direkt i sina lokaler. Samma uppgifter ska också tillhandahållas över telefon.
 
Redigerat av moderator:
Är det inte enklare att ringa till dem och höra, då får ni svart på vit...
 
Tråden har drivit iväg från frågan som förefaller vara besvarad så gott det går i nuläget.
Jag stänger (och redigerar bort en del hetlevrat).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.