Borrhålet ska vara så djup så det kan ta hand om den efekt man för ögonblicket tar ut. i detta fall är det huset som tar mest effekt, s borrhålet ska dimensioneras så det kan ta hand om husets effekt behov.
 
Ska man vara petig så kan man för ögonblicket ta ut vilken effekt som helst nästan, men man kyler ju ner hålet då. Vill man ha konstant temp i hålet får man ut olika effekt över året (mer på sommaren). För att komplicera till det ytterligare ändras också pumpens COP och tillika effektuttag ur hålet med temperaturen där i. Plockar man ut mycket effekt kyler man hålet vilket gör att COP försämras och effektuttaget minskar, så i princip är det ett självreglerande system.

Det är lite fysik, men enklast är ju att använda sig av tumregler för energiuttag per meter borrhål. Sedan kan man tänka på att djupare hål tappar mindre i temp på vintern och ger därför högre COP och lägre elräkning, men det kostar ju mer att borra...
 
Helt rätt!

om vi ska klargöra lite.
om vi har ett normalt dimensionerat borrhål som gör att huset klarar vintern utan att borrhålet nån gång når under -5 grader. så kommer inte borran att vara kallare vintern efter ifall man värmen poolen på sommaren. tempraturen på vintern är helt oberoende av vad du gör på sommaren
 
Borrhålet är mer eller mindre en helt vanlig värmeväxlare. Den ska ha rätt storlek för den värme som ska "växlas"
Sen kan borrhåler bli lite kallare under riktigt kalla perioder på vintern, detta beror på hur bra berget & grundvattnett klarar av att i sin tur utjämna tempraturen runt borhåler med övriga berget.
Om du slutar att kyla ner berget via borrhålet (ta ut energi ur hålet) så tar det bara en eller nån dag att utjämna tempraturen. Du behöver alltså inte hela sommaren.
 
Vår tomt ligger på berg 25m över havet och kanske 150m från mälaren, kan man dra några slutsatser av det? Goda förutsättningar för bra grundvattenflöde så pass nära mälaren? Eller kan man inte säga något?
 
B
Kör på bergvärme och roterande FTX, då får du en bra lösning som kommer ge gott inneklimat, även när energipriserna stiger till dubbla i framtiden....

många säger att det inte "är nån ide" med FTX, men komfortmässigt är det oslagbart.

undrar lite varför allt som har med energi att göra alltid måste "räknas hem", och aldrig blir taget för komfort och värde-aspekten.
Att däremot kunna lägga ner 100000 på ett finare kök än målade luckor, det är helt accepterat.. men det går ju ALDRIG "räkna hem".....

suck.. ;)
 
ett kök har man ju relativt länge!
En bil därimot kan man köpa för 350-400 000:- & sen sälja 3 år senare med 150 000 i förlust (hur räknar man hem detta???
 
B
Ett extra fint kök kan ju öka värdet på huset, men det kommer ju aldrig "löna" sig, i form av lägre driftskostnader. Men när det gäller sånt som har med energi, verkar den allmänna uppfattningen vara att allt ska gå att "räkna hem"... men vad hände med komforten, och värdehöjandet i det?

FTX ger väldigt behagligt klimat inne, dessutom extremt bra för allergiker..
 
Hej,

Kul att se att så många har en åsikt i detta, det känns lite som att välja mellan plasma och LCD när man ska köpa en platt-tv (jobbar själv i den branschen)...

Jag har hört mig för hos en specialist hos NIBE samt en bekant som jobbar på Comfort och de båda hade samma rekommendation, här ser ni vad en av de skriver:


"Om jag får råda, så hade jag kört på en F1245-8 (bergvärme) med FLM (frånluftsmodul) samt pooltillbehör. Till detta hade jag köpt "frikylebiten" av rörinstallatören och på det viset haft möjlighet att sprida svalka i "rätt delar" av huset. Med detta får du mest anläggnig för pengarna.

FTX hade jag inte valt, dels pga investeringen och dels av tekniska skäl. Med FTX ska du gå ner en storlek på bergvärmepumpen och då är den lite liten till pooluppvärmning.

Solvärme? Nej inte av tekniskt/ekonomisk anledning. Merinvesteringen betalar sig inte med energikostnadsreduceringen. Vill du däremot koppla en väldigt enkel solfångare direkt till poolen, så är det en annan sak. "


Detta är ju givetvis en persons åsikt, men det känns bäst att satsa på uppvärmningen eftersom jag tror att elpriserna bara kommer att stiga med tiden..

- Patrik (sambo till Xjoj)
 
Låter väl ganska vettigt, men att en 6kW pump inte skulle räcka till att värma poolen på sommaren? Jag har ingen aning om vad som krävs för poolen men magkänslan säger att 6kW borde räcka. Om det inte gör det, då krävs ju i sådana fall så pass mycket energi att jag skulle köra på solfångare.

Solfångare i kombination med bergvärme ger ingen ekonomisk vinning vad gäller energikostnad mot investering, det är sant, men tar man med i kalkylen att värmepumpen kan vila över sommaren vilket förlänger livslängden och att man då kan skriva av den på kanske 25 år istället för 15 år så lönar det sig i alla fall i vår kalkyl. Att man sedan dessutom gör miljön en tjänst känns bra.

Ang. FLM så säger dom som provat att besparingen är så liten att den är försumbar. Den höjer tempen på brine en grad eller max två vilket höjer pumpens verkningsgrad med några procent. Det sägs att i praktiken så återvinner man i samma storleksordning som vad fläkten drar i el. Alltså har du valet att ta en helt vanligt frånluftsfläkt (nån tusenlapp?) och betala lite el eller en FLM för 13000kr och slippa elkostnaden, i princip.

FTX kommer i princip som sagt ge er ungefär samma månadskostnad, men högre komfort utan kallras. Det höjer också husets värde eftersom ni får lite lägre kW/m2 i energikalkylen. Men jag propsar inte hårt på FTX. Tycker man det är läskigt med alla investeringar kan man gott avstå, tycker man däremot att sådana här investeringar känns bra för framtiden så rekommenderar jag det. Bergvärme med frikyla däremot ser jag fram emot duktigt mycket till vårt nya hus.
 
steppen7 skrev:
Bergvärme med frikyla däremot ser jag fram emot duktigt mycket till vårt nya hus.
Jag är så glad för det just nu när det gassar på i solen. Inne är det hur skönt som helst!
 
Steppen7,

Jadu, detta är inte enkelt.. :(

Är du bra insatt i FTX? enligt fler jag pratat med så är FTX "krångligt" och är svårt att dra snyggt... samt att det kommer att låta en del om fläkten samt om utblåsen?..

Var kommer ni att ha själva fläkten/värmeväxlaren samt utblåsen i huset?

- Patrik
 
Nja, jag har inga erfarenheter av FTX själv, men jag har räknat på det en hel del och jag har nog ett halvårs försprång till dig vad gäller research om detta och värmesystem. Jag har rådgjort både på det här forumet och på värmepumpsforumet där dom riktiga nördarna hänger (oj då nu är jag visst själv en nörd...:D).

På värmepumpsforumet säger folk saker som "Bergvärme och FTX är premium" samt "dagens FTX-system är mycket tysta och är man orolig för buller kan man alltid sätta på extra ljuddämpare". Jag är lite ljudkänslig, men känner mig ändå rätt lugn efter allt jag läst. Vi tänkte dock se till att det blir ordenligt med ljuddämpare för säkerhets skull. Såg på bauhaus tror jag det var att ljuddämpare kostar i storleksordningen 500-1000kr så det är ju inget i sammanhanget.

Att det är krångligt att installera låter som något en hustillverkare skulle säga för att vara bekväm. Klart det är fler rör som dras och systemet ska programmeras in till rätt flöden, men det är ju knappast rocket science...

Jag har i princip förutsatt att FTX:en hamnar i tvättstugan eftersom det är där FLVP normalt står, men jag vet inte. Jag måste ringa Grontmij eller vad dom hette som projekterar Myresjöhus värmesystem och kolla lite saker så det blir rätt. Bla så vi får större radiatorer och högre verkningsgrad på värmesystemet samt ljuddämpare på FTX-systemet.
 
B
steppen7! helt rätt, stora element, och om aggregatet är placerat bort från sovrum kommer du inte höra nåt.

vi har ett gammalt men ska byta till nytt, hörs ändå inte nåt nu mer än närmare aggregatet.

vi kör bergvärme med mycket stora element, riktigt bra verkningsgrad.när det var -20 i vintrast gick det ut 42-gradigt vatten.... ;)
 
Igår var vi och besökte en familj i Sthlm som också byggt oktav, de hade Bergvärme med 180m hål och FLM30, de hade sedan Juni förra året tills nu haft en förbrukning på 8000kwh!... Det låter fint :)

Det jag såg var att freshventilerna som sitter runtom i huset lämnar ett "skitspår" efter sig samt att de under vintern orsakar kallras, detta bekräftade ägarna också och tipsade att inte ha en ventil över en säng då detta skapar problem under vintern...

Det låter som att FTX verkar vara en sund investering (hur mycket extra kostar en FTX?)...

Steppen7, vet du någon i R-boda som har FTX idag som man kan fråga om erfarenheter?

- Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.