Om en detaljplan föreskriver att man inte får bygga i två plan, men å andra sidan tillåter en högsta byggnadshöjd på, säg, 5-6 meter finns det något som hindrar en från att bygga ett enplanshus och (delvis) "inreda" det med ett loft, mezzanin eller entresolvåning? Antar att man om man vill får ha 5 meter höga fönsterpartier i detta "enplanshus" också eller?

När övergår egentligen ett högt enplanshus till att bli ett tvåplanshus? Är det när det finns med ett heltäckande bjälklag på bygglovsritningen, eller?

En besläktad fråga gäller hur en "inredningsbar vind" egentligen definieras? Särskilt om man bygger ett högt hus med platt tak.

Känns som om detaljplanerna utgår mycket ifrån att man tänker bygga ett hus med sadel- eller mansardtak, eller finns det klara definitioner?
 
Just det, glömde en fråga om källare. Får man alltid bygga en sådan och vad är i så fall definitionen av en källare? Är det att den ligger under "tomtens genomsnittliga marknivå" eller måste alla väggarna i källare vara motfyllda? Det skulle inte gå att gräva ett 2-3 meter brett "dike" runt hela huset så att man får en slags "ljusgård" runt hela källaren?
 
Det är väldigt tydliga regler för vad som är 1- eller 2-plan. Har du mer än 70 cm från ovansida golv till takpapp vid utsida fasad så har du ett 2-planshus. Sök på forumet så hittar du mer eller gå in på boverkets hemsida och läs direkt.
 
Om du motfyller tre sidor tillräckligt högt, så kan du räkna en del sutteränghus som "En-plan"... ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.