En pergola behöver man väl inte ens söka bygglov för? Då är det ju konstigt om den skall räknas in i byggytan.
 
En pergola är ett "rum" utan tak. Den består av pelare och takstolar där det är meningen att växter ska klättra. Det innebär att den INTE räknas som byggnadsarea och därmed inte kräver bygglov. Förklara detta för din kommun för dom har fel.

Om du däremot vill lägga tak sen så måste du givetvis söka bygglov för detta.
 
Hemmakatten
En helt annan fråga är ju om man ovanför bilen verkligen vill ha växtlighet som släpper ner kvistar och (ibland kletiga) frön. En sen höstdag när det ramlar ner våta, geggiga ruttna löv är inte heller så kul.
En av våra bilar stod nära en poppel i vårt förra boende. Från poppeln kom det ner klibbiga frökapslar som verkligen "brände" sig fast i lacken, de var jättesvåra att få bort och det blev märken eftråt. Dessutom satt fåglar i grenarna ovanför och det var ingen höjdare att torka bort fågelspillning från bilen varje dag....
 
OSCAR, LETA UPP CAPS LOCK KNAPPEN OCH TRYCK IN DEN Så att bokstäverna blir lite mindre :)

Vilken kommun handlar det om då? Vilken kommun ska du bygga i?
 
Jag har en ramkonstruktion som löper längs bägge långsidor på huset - i princip pergola - på totalt 45 kvm med trädäck. Endast ett parti om 5 kvm kommer att ha fast tak. Det räknas inte med i byggytan men bygglovsarkitekten insisterade på att det skulle petas in i bygglovet.

Har du en carport med tak redan och vill komplettera denna med en pergola - eller har du en biluppställningsplats som du vill komplettera med pergola?

Jag håller med om vad som tidigare skrivits i tråden om växtlighet ovan bil - det är inte vidare lämpligt.

 
Det nämns inget om pergola i Plan- och Bygglagen (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM), den räknas inte som en byggnad och är inte bygglovspliktig. Om Vellinge kommun har andra bestämmelser så måste de kunna hänvisa till dessa.
 
Du sa det Faidros!!! Den är inte ens bygglovpliktig!!!! Ta bort den ur ansökan och bygg den i allafall. Om kommunen sedan försöker sätta dit dig för svartbygge så överklagar du det beslutet. Om du inte får rätt så är det enkelt att riva och alla andra kommuner (förutom Vellinge) måste ändra sina rutiner. :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.