Vi har för ett år sedan köpt en fastighet där tomten inte underhållits de senaste tio åren. Nu har vi hunnit fram till päronträden, det ena nära tio meter högt och det andra ca sju meter.

Skulle vilja kapa dem till runt tre meter. Går det och vilken tid på året i så fall.

Vi har dessutom två gigantiska tallar vi skulle vilja bli av med - vart ska man vända sig? Vi vill ju inte ha veden.
 
Redigerat:
Ett päronträd på tio meter som ska beskäras ned till tre meter? Blir det något kvar då förutom en väldigt hög stubbe..? Borde inte bli så mycket kvar av det på sju meter heller?

Beskärningen gör du bäst efter skörden på sensommaren. Jag skulle dock rekomendera att ni kallar in en arborist. Det är inte helt enkelt att beskära träd så kraftigt som ni planerar, utan att ta kål på det.
 
Fundera på vad ni behöver. Av 400 villor har vi den vackraste trädgården. Två enorma björkar vid tomtgränsen, och 3 magnifika 70 år gamla men friska äppelträd.

Jag är äppelallergiker men vi förser bra många familjer med frukt. Äppelträden bildar väggar och tak, formar trädgården och delar in det i rum. Genom att utgå från det och bygga till en frigga, en uteplats i skigger, en träaltan och en stor damm med karpar, har vi fått en särpräglad trädgård.

Äppelträden har samma skönhet som gamla olivträd.

Grannarna klipper ner sina äppelträd så att de ser ut som nevrosedyn-barn. De har en gigantisk gräsmatta, men ingen skugga. Ingenting kan leva hos dem. Men det är förstås en fråga om hur man vill ha det.

Ett tips:

Anlägg en rundad rabatt under trädet, kring stammen. Ca 4 kvm. Trädets krina ser då ut att ha fått en spegelbild på marken. Mycket effektfullt.

Vill ni ha hjälp med planering går det bra att skicka foton och en plan-skiss.
 
Hm, du får det liksom att låta som en följd av bristande underhåll att päronträden är så höga. Det är det inte. Päronträd är stora, särskilt gråpäron som är den sort som man oftast träffar på i Sverige.

Så vill du ha ett tremeters träd, så är det inte päron du vill ha. Antingen får du tänka om om storleken eller så får du ta bort och plantera något annat. Nedstympade till tre meter kommer de inte att se kloka ut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.