Kommande utbyggnad med badrum ligger lägre i marknivå än nuvarande hus och avlopp ... hur gör man och hur dyrt är det?
 
Antar att det blir till att pumpa avloppet bort till det befintliga. Beroende på hur man vill göra finns det lösningar från ca 6 000 till det tredubbla och mer.

Saniflo har flera små pumpar som är avsedda att stå inomhus och som är relativt tysta. WC med P-lås och minst 6 liter spolning krävs för deras kvarnpumpar. Modeller som SaniPro Silence kan hantera både WC, dusch och tvättställ.

5500 verkar den ligga på vid en snabb googling.
 
Snurrar de hela tiden ? eller bara vid "behov" ?
 
Går det inte att gå ut från utbyggnaden och ansluta till avloppet i marken någonstans eller ligger utbyggnaden under allt i avloppsväg.

Protte
 
Utbyggnaden är under allt och hela huvudbyggnaden ivägen för att koppla på, tror även att spränging blir involverat så det är en No-No.

Men det ser ut att bli en SaniXXX eller Grundfors, men hur fungerar det med trekammarbrunn och malet skit ? flyter inte det över och fastnar i bädden ?
 
Saniflopumparna går bara vid behov. När det kommer till slamavskiljaren kommer det att sedimenteras.
 
Hemmakatten
Vi har enskilt avlopp. Vi har en sjöbod/bastu med toa, dusch och WC som ligger 17 meter lägre och 120 meter från "huvud"avloppsstammen.

Vi fick inte tillstånd/lov av kommunen att använda en skärande pump p.g.a. att de anser att det finns risk för slamflykt med en sådan. Dvs. kommunen att det kan, precis som tallmilan skriver, "flyta över och fastna i bädden".

Vi var tvungna att installera en trekammarbrun med pump som pumpar upp avloppsvattnet med vanlig pump. Själva trekammarbrunnen kommer vi aldrig att kunna tömma med hjälp av en slambil (förlångt avstånd). När det blir aktuellt med tömning (om 5-10 år kanske, toan är inte mkt använd) får det bli för hand, och sedan kompostering.

Det finns säkert olika åsikter huruvida skärande pumpar kan orsaka slamflykt eller inte, men det man har att rätta sig efter är vad kommunen anser och ger lov till.

Jag skulle kolla med kommunen innan pump införhandlas.
 
Möjligen att det kan finnas ökad risk för slamflykt med en gammal slamavskiljare. Vad är det för slamavskiljare som sitter i anläggningen idag?

Nyare slamavskiljare är bättre på att hantera slamflykt, och vissa så bra att det inte blir någon flykt alls.
 
Hemmakatten
Vi har en ny enskild, anlagd avloppsanläggning (2005) med en slamavskiljare i betong för två hushåll från Baga vilket i alla fall då ansågs vara en av de bästa vad gäller liten slamflykt. Avloppet vid sjöboden/bastun var en del av nyanläggningen. Kommunen ville inte tillåta skärande pump oavsett vilken slamavskiljare vi hade tänkt installera.

Antar att det finns ett mått av och utrymme för subjektivt tyckande hos kommunerna. Lagen är ju inte så skriven att allt är kristallklart redan i lagtexten. Men detta beslut kostade oss en hel del extra pengar, dels en Uponor trekammarbrunn (3 kubik) i plast (kunde inte köra ner en i betong) med pumpbrunn, dels automatik för av- och påslag och larmautomatik för trekammarbrunnen. Uppåt en 15-20' extra blev det nog.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.