Jag ska flytta från lägenheten. På balkongen har jag ett par hemsnickrade vindskydd, dessa vill jag ta med mig nu när jag flyttar.
Får jag det?
De är förvisso fastskruvade i balkonggolvet/trallen.
De satt också monterade under visning och försäljning av lägenheten.

Vad säger ni?

Lagbrott eller ej?

FvlVfrmNp.jpg
 
C
Rent juridiskt skulle jag gissa att nej, det får du inte, men å andra sidan vore det väl inte så svårt att kontakta blivande ägaren och fråga vad han tycker?
 
Hittade detta:

Slutsats avseende bostadsrättsföreningar
När en bostadsrättshavare infogar ett föremål i sin bostadsrätt blir föremålet lös egendom eftersom det inte har infogats av fastighetsägaren (d.v.s. föreningen). Detta innebär att bostadsrättshavaren har rätt att ta med sig föremålet då han flyttar.
Han får dock inte ta med sig så kallade kärnföremål såsom toalett, spis, handfat m.m.
(I bostadsrättens ursprungliga upplåtelseavtal finns stadgat vad som hör till lägenheten. All utrustning som ursprungligen fanns i bostadsrätten ska följa med till en ny bostadsrättshavare. Byts ett föremål som hör till bostadsrätten ut av bostadsrättshavaren på grund av ålder/förslitning hör föremålet alltjämt till bostadsrätten, detta oavsett att föremålet inte har installerats av ägaren/föreningen. Detta följer av bostadsrättshavarens underhållsplikt).
Har bostadsrättshavaren exempelvis skaffat en mycket dyr och avancerad spis, får han ta med denna under förutsättning att han istället installerar en normal spis. Bostadsrätten måste återställas i ett skick som överensstämmer med vad som ska ingå i upplåtelsen.
En braskamin torde exempelvis få tas med under förutsättning att golv, väggar, tak m.m. runt kaminen återställs i ursprungligt skick. Motsvarande torde gälla avseende uteplats/altan. Altanen kan monteras ned och forslas bort under förutsättning att området där den stod återställs i ursprungligt skick.

OBS! Rätten att ta med lös egendom påverkas inte av anledningen till att bostadsrättshavaren lämnar bostadsrätten. Han kan lämna den på grund av att den har överlåtits till ny ägare, avsägelse, förverkande eller annan anledning. Tolkningen av tillbehörsreglerna i jordabalken blir alltjämt den samma. Föremål installerade av bostadsrättshavaren är lös egendom som denne har rätt att ta med vid avflyttningen. För att vissa föremål ska kunna tas med krävs dock att bostadsrättshavaren återställer bostadsrätten i ursprungligt skick.


Enda "problemet är väl att vi innan avslutad affär inte sa att vindskydden inte skulle ingå i köpet och skulle tas bort. Är det ett regelbrott mot avtalet kanske?...hm...måste läsa avtalet och se vad det säger...
 
Redigerat:
Avtalet säger bara "säljes i befintligt skick"...och det måste väl ändå bara åsyfta lägenheten som helhet och dess kärnföremål.
Vindskydden måste väl ändå anses som lös egendom, eftersom de inte var monterade där från början. Fast samtidigt så är det fastskruvade i golvet och satt monterade vid visning och försäljning.....hm...
Ja, jag vet inte.
 
Har du skruvat dit dom så får du skruva ned dom - inga problem.
Du måste dock upplysa den nya ägaren (köparen) om att dessa inte ingår - precis som om du tex tänkt ta med garderober (som inte är uppenbart lösa) etc

Jag skulle anta att vindskydden ingår om jag vore spekulant. Det är väl itne sånt man normalt brukar ta med sig...
Men det enklaste är väl att vid kontraktsskrivning upplysa om att dom inte ingår - samt förstås säga till mäklaren så denne kan svara på frågan om den uppkommer vid tex visningen

/K
 
Köpte en fastighet där bl a öppen spis fanns på nedre plan, och där ett specialgjort gnistskydd som inte var fastsatt på något sätt fanns med på visningen (brasan hade konstiga mått, och detta var specialgjort för just denna eldstad). Vid tillträdet hade förra innehavarens barn plockat med sig även detta ( plus samliga glödlampor etc). I anvisningarna som gick ut från mäklaren stipulerades att gnistskydd etc inte fick plockas bort, om det inte under visningen var märkt med "Tillhör ej fastigheten". Hade vi velat bråka hade vi fått rätt, men de fick betala ett antal 10-tusental kronor för andra saker som var "oriktiga utfästelser" (bl a hade den öppna spisen eldningsförbud, husets avlopp gick rakt ut i backen osv...), så vi struntade i det. Hade vi varit petiga hade de dock fått återlämna även gnistskyddet...

Där var dock ett viktigt obs för andra husköpare: MÄKLAREN krävde att vi skulle underteckna ett papper på att när vi väl fått betalt för de stora saker som INTE var dolda fel, men som väl var "oriktig utfästelse", t ex att fastigheten påstods ha kommunalt avlopp, vilket det inte hade, - skulle vi skriftligen avsäga oss rätten att därefter kräva säljaren på någon kompensation över huvud taget framöver, för det var "praxis"! Detta dokument rev hustrun (domare i Tingsrätt) sönder inför en förvånad mäklare. Hon kommenterade torrt att "accepterar du inte detta utan vår underskrift ses vi i rätten!"

- Så mina 2 pengar är nog att nä, satt balkongskyddet där under visningen är det att säga adjö till det, då ni inte klart talat om att det INTE tillhör fastigheten vid visningen - framför allt om det nu också var fastskruvat. Annars skulle ni ju kunna plocka med er allt som inte var fastskruvat, inkl spis, kyl, frys, osv. Så har ni ändå plockat med er balkongskyddet och köparen är "petig" lär ni få återställa det igen som det var vid visningen... Annars kan det nog bli dyrt för er. Men det kanske är värt det? :) - Just my 2 cents
 
Framgick det inte vid visningen eller kontraktsskrivningen att de inte ingår så ska de vara kvar.
texten ovan att man får byta sin dyra spis till en begagnad standardspis finner jag helt osannolik!
Vad skulle du själv säga om det var du som köpte lägenheten?
 
Sitter balkongskyddet där vid visning och inte är undantaget så ska det sitta kvar, TS har dock chansen att fråga/förhandla med nya ägaren, det kan vara så att nya ägaren tycker skyddet är så fult att det per omgående hamnar i soporna.

Sedan är ju frågan, kommer det där att passa på en annan balkong, är det lönt att släpa med speciallösningar.

Protte
 
O
Varför skall ett specialbyggt vindskydd tas bort?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.