Har börjat titta runt på olika hus och ni har vi hittat en hus som vi fastnat för men är lite osäkra gällande två brister som vi med vårt lilla kunnande förstår att man skall vara uppmärksam på:

1. På vinden finns det en mindre mikrobiell tillväxt på yttertakspanelen som enligt protokollet skall kunna åtgärdas med bättre ventilation i huset som endast har självdrag idag. Problemet sägs ha uppstått efter att de byte fönster 2008 och huset då blev tätare och därför möts kall och varm-luft under vinterhalvåret och bidrar till denna tillväxt. Skulle man fixa ventilationen borde växten försvinna av sig själv då eller hur fungerar det?

2. Det finns en gillestuga i källaren som är minst 15 år och har inga fuktskador eller mögel ännu fast fuktnivån ligger strax under gränsvärdena. Dräneringen skall bytas på huset så detta borde väl hjälpa till genom att fuktnivån borde bli lägre?
 
1. Bättre ventilation borde lösa problemet så det inte uppstår ny tillväxt, den gamla kan ny få död på genom att spraya med boracol, finns i färgaffären.
2. Omdräning av grunden kommer med största sannolikhet minska fuktnivåerna.
 
Själv skulle jag aldrig köpa ett hus med konstaterat mögel. Det innebär att om det skulle vara mögelskadat på något annat ställe, så är man nog rökt när det gäller att ställa krav på säljaren.
 
Vi har varit på nästan 30 husvisningar och det tillhör få undantag att det inte finns mikrobiell påväxt på vinden. Tror således att det är mycket svårt att köpa ett begagnat hus utan påväxt på vinden.
 
Det kan också vara så att det är otätheter mellan övre planet upp till vinden. Vårt hus som vi nyligen sålde hade lite påväxt på vinden och tipset från besiktningsmannen var att täta alla öppningar ordentligt, i vårt fall dörren upp till vinden och vindsluckan, samt eventuella rörgenomföringar och liknande. En annan aspekt att ta hänsyn till är hur huset används. Vi är sex personer, varav fyra tonnåringar som duschar mycket och länge. Självklart blir det mer fukt jämfört med en familj på tre personer.
 
  • Gilla
SEJODOR
  • Laddar…
Det är som sagt relativt normalt med lite påväxt. Men man bör se hur man kan minimera fortsatt påväxt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.