Vi har ett litet dilemma vad gäller fönster och köksfläkt i det hus vi ska bygga.

Nu är det så att vi har ryggåstak i köket och fläkten är placerad där det är som högst. Där är även ett fönster ovanför fläkten (d.v.s. fläktens rör är "normallångt" och når inte till taket). Vi har inte funderat så mycket över detta, beror kanske på att vi är så vana vid kolfilterfläkt att vi aldrig har behövt fundera på utblås för köksfläkten.

Om vi skulle ha en vanlig fläkt med utblås så måste vi ta bort fönstret vad jag förstår då utblåset måste gå rakt upp och inte går att böja runt fönstret i väggen. Problemet där är att vi inte har så mycket fönster på den sidan av huset (vilket vi inte vill ha heller för det är nära vägen och vi gillar inte insyn) så just det här högt placerade fönstret känns ganska viktigt med hänsyn till ljuset.

Men samidigt så kanske en kolfilterfläkt är mycket sämre än en med utblås? Har som sagt kolfilterfläkt nu men vi har ju inte haft en med utblås så vi vet ju inte riktigt skillnaden.

Vad skulle ni göra?

Behålla fönster och ha kolfilterfläkt?
Ta bort fönsret och ha fläkt med utblås?
 
Jag skulle säga att ni bör köra med kolfilterfläkt. Visst är en fläkt med utblås bättre men inte så mycket bättre att det skulle motivera att ta bort fönstret.

Eller så gör ni ett nytt hål för utblås under fönstret som kommer ut i väggen. Det lär ändå vara en enklare procedur än att ta bort fönstret.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.