Hej!

Vi har flera mellan 0,5 till 1,5 m höga helgjutna betongstödmurar vid vår garageplats i vår trädgård. De är ca 25 m långa tillsammans. De är i råbetong och man ser räfflorna från plankorna när de gjöts på 60-talet, så det blir inte snyggt att bara måla. Jag skulle vilja slätputsa dessa vita, eftersom huset är vitt. Är det bara att smeta på puts eller måste man sätta fast något som putsen fäster på, typ nät.

Hälsn
Annika
 
Går det inte att slipa om det endast är de utbuktande "skarvarna" som syns?

Mvh
Thomas
 
Puts är mycket känsligare än betong. Tänk på att du tar på dej en hel del underhåll om du putsar. Puts är känsligt mot fukt. Målar du kommer det troligen bli fult mot marken efter några år. Putsen släpper gärna ifall det tränger in vatten från ovan. Du bör således lägga en avtäckning ovanpå muren.... osv osv.

OM. Jag säger OM du ska putsa så måste du först lägga ett A-putsbruk (Maxit/Weber Rödgrund 103 exvis) som hugger fast i betongen. Gör en slamma (vällingkonsistens) som du drar på. När den nästantorkat så lägger du på putsen - ett B-bruk (Maxit/Weber 132/134/242/244, osäker på beteckning, men det vet en duktig återförsäljare). Man lägger på putsen i en svepande kaströrelse. Sedan stockar man ut den med en lång putsskiva. Helt perfekt behöver det inte bli, för när putsbruket är styvt, men inte torrt, så använder man en putsbräda för att släta ut det i cirkelformade rörelser.

Måla sedan putsen med RIKTIG putsfärg från Maxit/Weber. Ingen plastfärg från färgavdelningen!

Glöm för gudarna inte avtäckningen, dvs ett "tak" på muren. Annars kommer regnvatten ner i putsen och korta ner livslängden avsevärt.

Frågor? Nä, trodde inte det...
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.