Hej!

Jag och min Sambo har köpt ett funkishus från 1948 som vi börjat renovera. Och vi har stött på en liten fundering som jag tänkte lyfta här.

Väggarna består av puts, blåbetong och sedan kommer ett lager med tretex som man sedan har tapetserat på.

Tretexen är av förklarliga skäl gammal och ful och vi vill ersätta den med något annat, typ gipsskivor. Som jag förstått det så har tretexen en isolerande effekt också så vi vill lägga något innanför gipset så att vi fortfarande har den funktionen.

Som jag förstått det så "andas" väl tretexen lite och vi funderar då på hur man går tillväga för att det inte ska bli fukt när man stoppar in ny isolering mot betongen.

Känner att jag som nybörjare uttrycker mig luddigt, men ni som är rutinerade kanske ändå förstår vad jag är ute efter. :blushing:

Någon som gjort något liknande och som kan berätta lite mer?
 
Det känns spontant som att jag skulle isolera med cellplast mot betongen. Gärna med luftning mellan betong/cellplast. Jag skulle inte behålla något organiskt material utanför isoleringen då relativa luftfuktigheten där kommer att stiga rejält med isolering. I mitt trähus har jag skruvat en hel del 6mm rotgips över de porösa spånskivorna, det är ett alternativ om du inte ids isolera.

Behöver putsen göras om? Då skulle jag isolera utifrån..

Ett tips kan vara att ta kontakt med någon isoleringsfirma då det faktist låter som ett lite komplicerat projekt, kontrollera dock vad folk tycker om deras förslag här på byggahus, det kan ibland finnas en del galna idéer.
 
Hur tjock är blåbetongen? Treetex isolerar vad jag förstår nästan lika bra som modern isolering. Normalt är skivorna ½" tjocka. 12,7 mm isolering är inte så mycket att komma med. Väggen skall nog vara riktigt uselt isolerad i övrigt för att treetexen skall ha en viktig isolerande funktion.

Om ni är ute efter att snygga till ytskikten invändigt så är gips bra att sätta upp. Om ni låter treetexen sitta kvar bakom gipset finns den isolerande verkan kvar. Antagligen det enklaste. Om ni tar ner treetexen så minskar ni isoleringen, men troligen bara marginellt.

Om ni dessutom är ute efter att förbättra husets isolering har ni ett större jobb framför er.

Erik
 
Vårt hus är byggt på samma vis. Blåbetong är rätt poröst och svårt vad gäller hållfasthet när man ska sätta upp saker på väggarna. Mitt tips är att klä väggarna med OSB-skivor rakt på tretexet. Sedan sätter man renoveringsgips på det. Då finns det nåt att skruva i. Vad gäller tretexens isolerande förmåga så kan man nog räkna den som marginell i sammanhanget som sagt.
Isolerar man den typen av väggar inifrån KAN man få problem med putssläpp på grund av fukt eftersom väggen kommer bli ännu kallare utvändigt än tidigare. Det bästa är nog alltid att isolera från det håll kylan kommer.
 
Redigerat:
Tack för svaren!

Någon frågade om skicket på putsen och den är riktigt bra. Har endast en pytteliten spricka/reva på hela huset vilket väl är bra med tanke på åldern.

Prio ett är att få en bättre yta invändigt och att få utökad isolering skulle vi kunna strunta om riskerna är för stora. Vi vill inte gambla med ett ev. putssläpp.

Om vi bortser från att utöka isoleringen och om vi kör på varianten "behålla tre texen och sätta OSB och gips utanför", tror ni det blir något problem med att väggen blir för kall, och i förlängningen fuktig?
 
Med OSB och renoveringsgips kan man få till en slät och fin vägg.
Det kommer inte bygga på isoleringen så mycket att det skulle kunna påverka temperaturen i själva väggen. Det skulle i alla fall förvåna mej väldeliga. Troligen ingen fara för putsen. Man kan däremot tänka sej att det möjligen drar mindre inomhus. Lättbetong innehåller rätt mycket luft, så den isolerar ganska bra faktiskt. Vi kollade drevningen mellan fönsterkarm och betongvägg och märkte att där fanns det att göra... Nu har vi byggskummat där och draget är praktiskt taget borta. Ofta upplever man det som om temperaturen är för låg hemma fast det egentligen handlar om drag och inte temperaturen i sej.
 
Hej igen,

Hade besök av en erfaren (60+) hantverkare igår i ett annat ärende och vi tog då upp frågan med isolering av väggarna

Han tyckte vi skulle riva ner tretexen och sätta vanlig isolering med gips utanför. Dock inte med någon plast emellan vägg och isolering vilket han inte rekommenderade när det var ett gammalt stenhus.

Gjorde man så här skulle man ändå släppa ut såpass mycket värme så att vägen värmdes tillräckligt.

Synpunkter på det? :|
 
Antar att du menar gips in mot rummet, och att du hellre vill ha kvar värmen i rummet än in i väggen :) Resultatet av det du beskriver står såklart i relation till hur tjock isolering du väljer. Tveksam till idén som helhet faktiskt. Har du normaltjock lättbetong tror jag att det borde räcka. Man bör som sagt till att det först och främst inte drar. Har du funderat på hur det ligger till med isolering uppåt i huset? Jag menar, värme vill ju uppåt.
 
Redigerat:
I ett funkishus vill du kanske ha helt släta ytor och perfekta vinklar, men annars är det faktiskt inte så tokigt att tapetsera med t ex grålumppapp direkt på tretexen (eller de gamla tapeterna) och sedan måla. Det ger lite karaktär till väggarna tycker jag. Så gjorde vi iaf! Men då har vi inget funkishus heller.
 
oskis 123 skrev:
Antar att du menar gips in mot rummet, och att du hellre vill ha kvar värmen i rummet än in i väggen :) Resultatet av det du beskriver står såklart i relation till hur tjock isolering du väljer. Tveksam till idén som helhet faktiskt. Har du normaltjock lättbetong tror jag att det borde räcka. Man bör som sagt till att det först och främst inte drar. Har du funderat på hur det ligger till med isolering uppåt i huset? Jag menar, värme vill ju uppåt.
Det jag menade var nog att man väl i mitt fall vill att det passerar lite värme ut till väggen även fast man isolerar. Idag är det som sagt bara "isolerat" med Tretex-skivorna och väggen får m.a.o mycket värme från rummet - vilket kanske är en bidragande faktor till att putsen är i mycket bra skikt.

Jag gissar att jag måste förlora lite värme ut i väggen för att inte förändra "väggmiljön" allt för mycket. Ska försöka stämma av med någon hantverkare till innan vi bestämmer hur vi gör.

Huset är tilläggsisolerat på vinden.
 
Hur är det med draget då?
 
Ingen aning...
 
I vårt hus drog det ganska mycket från fönstren. Mest från det lilla utrymmet mellan betong och karm. Normalt ska det ju sitta drevning där, men efter 50 år så var det mesta borta. Jag tog bort det och fixade det med fogskum. Sen satte jag dit foder igen. Skillnaden i komfort är stor!
 
Hej igen.

Har nu pratat med en kille specialiserad på fukt, isolering och inneklimat.

Han sa:

Isolera 45 m.m - inga problem.

Plast mot betongen för att stänga inne fuktig luft i huset så att det inte vandrar in i väggen.

Plasten kommer släppa igenom värmen men inte fukten och väggen bör vara lika varm som tidigare.

Luftfuktigheten kommer inte vara så hög då vi ska installera FTX

45 m.m kommer släppa igenom tillräckligt med värme för att hålla väggen fräsch.

Det som är konfunderande är att hantverkaren som var hemma sa ingen byggplast i äldre hus.

Vem ska jag tro på?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.