Någon som vet något om Thermisol Spaceline?
http://www.thermisol.se/spaceline.php

Utdrag från Thermisols hemsida:

"Spaceline, ett effektivt & flexibelt isoleringsmaterial Spaceline Aerogels unika flexibilitet och isoleringsegenskaper gör att materialet snabbt kommit till användning inom en rad områden; exempelvis bilindustrin, olje- och gasindustrin, vid byggnation och renovering - samt till produkter som kylskåp, vinterstövlar och dykardräkter.


Spaceline passar utmärkt till:
  • isolering av köldbryggor i fasader, fönster och dörrar. Då Spaceline är både robust och flexibel kan materialet lätt anpassas till befintliga konstruktioner
  • isolering av bland annat båtar, kylskåp och husvagnar - platser där det finns ett behov av att spara utrymme med en teknisk isolering
  • renovering av exempelvis kulturminnesskyddade byggnader där höga krav ställs på att bevara den ursprungliga arkitekturen. Spaceline ger minimal påverkan av utrymme vid tilläggsisolering
  • yttre och inre isolering av byggnader och bostäder. Den ökade efterfrågan på energieffektiva lösningar för nybyggnation och renovering - där nya applikationer och tillämpningar efterfrågas gör Spaceline till ett utmärkt val.
Leveransfakta om Spaceline
  • Spaceline levereras som en 10 mm tjock filt med ett deklarerat lambda på 0,014 W/mK och en tryckhållfasthet på 53 kPa. Spaceline har goda akustiska egenskaper och klarar kontinuerligt en temperatur på upp till 200 C. Den brandtekniska klassificeringen av Spaceline är C-s1,d0. Spaceline är hydrofobt och diffusionsöppet med en My-värde på cirka 4,5-5.
  • Isoleringsmaterialet levereras på rullar med dimensionen 1,44 m x 44,7 m motsvarande 64,7 m2. Rullarna är staplade på trälastpallar med måtten 1620 x 780 x 950 och med en vikt på 110 kg per rulle.
  • Spaceline kan skäras med en vass kniv eller mycket vass sax, men vi rekommenderar att en elektrisk skärmaskin används. Se även dokumentet "Tooling Guide" på hemsidan. CRH
  • CRH, där Thermisol ingår, är en internationell byggmaterialkoncern med huvudkontor i Irland och verksamt i 35 länder. Företaget sysselsätter ca 93 500 personer och fokuserar på tre närbesläktade kärnverksamheter: Basmaterial, Produkter och Distribution."
 
Fick detta svar nyss från Beier, som är återförsäljare.

"Hej.
Spaceline kostar 460:-/m2 inkl. moms. Och det är 64m2/rulle. Så totalt kostar en rulle 29.440:-"

En aning dyrare än jag hoppats på...
 
Vanlig gullfiber har väl ett lambdavärde på 0,033 W/mK. Därmed skulle 10 mm spaceline isolera lika bra som 24 mm gullfiber. Prestandan imponerar mer än priset. Jag tror dock inte att någon skulle isolera med så lite som 24 mm gullfiber.

Erik
 
Dyrt är det, men utmärkt för att tex bryta köldbryggor vid stålbalkar eller vid renovering av dörrar etc.
Inte så vettigt att använda som vanlig, generell isolering ännu. Blir säkerligen billigare med tiden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.