Är intresserad av ett radhus som är byggt -05. Vid byggnationen av radhuslängan så använde man sig av den omdiskuterade "enstegs-metoden" vid putsningen av fasaden. Numera används denna metod inte längre eftersom godkännandet drogs tillbaka av SP.
Lite info om själv problemet: http://www.byggvarlden.se/nyheter/byggprojekt/article89448.ece
Man har gjort undersökningar på många av de 15-30.000 hus som byggts med denna metod och i många fall har man konstaterat fuktskador då putsmetoden bygger på att man inte använder sig av luftspalt. Man putsar alltså direkt på cellplasten vilket var godkänt att göra vid tillfället.
Företaget som byggt radhusen i området där det aktuella radhuset ligger har gått i konkurs och byggfelsförsäkringen verkar inte ta någon kostnad.

Priset på det aktuella radhuset är nedsatt och priset ligger runt 300.000 kr under vad byggkostnaden var 2005. Således ett avdrag på minst 300' då husen i området gått upp sedan dess.

Jag har funderingar på att ta dit Anticimex för att göra en fuktmätning. Åtgärd för att få bukt med problemet är alltså att riva ner putsen, inspektera isolering m.m. och därefter byta eventuell mögelskadad isolering och sen tilläggsisolera och sätta träpanel. Har även pratat med hantverkare som menar att man kan åka på att byta delar av stommen etc för att verkligen få bort fuktskador om det finns sådana, eftersom fukten kan ha spridit sig.

Vågar man köpa eller är det att "köpa sig problem"?
Någon som bor i ett hus med "enstegsfasad" som har tips eller mer info?

Jag har läst på ordentligt om själva problemet med fasadtekniken och skador som uppkommit, men det finns inte mycket info på nätet om vad folk gjort för att lösa problemen...
Mycket tacksam för köpråd, prisuppgifter, idéer eller andra tips i ämnet!
 
ett tips, tänk på att det är väl känt att dessa problemen finns och att försäkringsbolagen därför säkerligen kommer ha höga avgifter/klausuler för fukt och mögel, så räkna med det i din budget också.
 
Risken för att ngt ska hända beror ju till en inte så liten del på var i Västragötaland huset ligger. Den lokala topografin och fasadens orientering spelar också in.
Sen kan man själv motverka vatteninträngning genom att hålla god koll på alla anslutningar, dvs se till att det inte finns några punkter där vatten kan läcka in.
 
tänker på grisen i säcken ....

Riva fuskputsen och spika en vanlig träfasad skulle kännas tryggt. Är du säker på att du får lov att göra det på ett radhus om inte alla i raden gör samma sak?
gaia
 
Riva bort puts kan man göra själv, likaså spika panel så för en van hempulare vore det ett intressant projekt om huset i övrigt passar.
Självklart varnar hantverkaren för att delar av stommen måste bytas så att inte Du protesterar mot fakturan OM det skulle visa sej vara nödvändigt. Men det kan ju lika gärna vara så att det inte är några fuktskador alls, alla hus putsade med den metoden är väl inte fuktskadade? beror på allt det som anatis skriver.

Men jag skulle verkligen kolla bygglovsfrågan först, som gaia skriver är det tveksamt om man får ok för en sån åtgärd på bara ett av radhusen.
 
Stort tack för svaren!
Hade man bara vetat exakt hur det ser ut bakom putsfasaden så hade jag slagit till direkt, men nu känns allt så osäkert... Vem vet, det kanske är helt mögligt och fuktigt under putsen? :(
Det verkar som att flertalet husägare i detta området (som är drabbade av samma sak) har för avsikt att sätta träpanel efter en eventuell rivning av putsfasaderna.
Mycket osäker på ett eventuellt köp, jag ligger nog lågt sålänge...
Har tydligen kommit in bud på 1,5 mkr på det aktuella objektet, men säljaren verkade inte så angelägen om att sälja för det priset... Och det kan man ju förstå om man betalt 2 mkr för 5 år sedan för radhuset, inte kul o loosa 500' kanske...
 
det går ju att göra en utökad undersökning, med fuktmätning och borrprov för att se om där är mögel. Fukten torkar ju ut, problemet är om det är röta i virket. Köp inte grisen i säcken om den inte är så billig att du har råd att betala för en ansiktslyftning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.