Vi har våndats i frågan och vacklat hit och dit - totalentreprenad eller löpande räkning. Vi valde till slut löpande räkning eftersom alla jag talat med som byggt på totalentrerenad råkat ut får så många fel.

Fördelar med löpande: Snickarna har inget fast pris som gör att de tjänar på att fuska med kvaliteten. De är mer uppmärksamma på sådant som dyker upp och behöver justeras i ursprunglig plan. Med en totalentreprenad gör de bara exakt vad du kommit överens om, även om de kanske ser att det dyker upp ett behov. Du får också en helt annan kontakt med hantverkarna, en personlig kontakt. Med totalentreprenad är du helt ovetande om vad det är för hantverkare inblandade, och för de som kommer är du inte ens ett ansikte utan bara en plånbok i tredje hand. Du kan ändra dig när som helst under byggets gång utan att det kostar dig skjortan, samt ta beslut löpande angående tillval när det blir aktuellt och inte flera månader innan huset skall byggas. Vid vissa totalentreprenader får du inte tillgång till ditt eget hus under byggtiden, du har ingen kontrollmöjlghet.

Nackdelar: Du får inget fast pris. Du har inte enbart en motpart om något blir fel. Med en totalentreprenör kan du vända dig till en och samma person oavsett om det blir fel på golv, el, rör eller takläggning - ingen kan skylla på någon annan gentemot dig. Det rekommenderas av konsumentverket. Du får ett klarare kontraktsläge, det är lätt att det blir lite si och så med papprena när man bygger löpande...!

Kom ihåg en sak bara - Vid en totalentreprenad bygger man upp hela förhållandet kring ett skrivet papper, vid en löpande entreprenad bygger man istället upp hela förhållandet kring ett förtroende. SE DÅ NOGA TILL ATT SKAPA DET FÖRTROENDET INNAN NI STARTAR!!! Det är allt ni har att hålla er till när det börjar blåsa.
 
Löpande räkning jovisst i all ära...Men det är så här släng då in ett tak också...Ett budget pris...

Fördelar. Tempot dras ned och minimerar risken för slarvfel. Att kalla det fusk är att överdriva. 90 % av det som kallas fusk är slarv eller byggfel inget annat. Fråga mig jag vet var man fuskar och hur utan att något blir lidande :)

Nackdelen med löp är att byggaren har inget att tjäna på det utom vid extra arbeten där man kan salta räkningar vilket är det som ger vinsten i ett sådant projekt....Detta beror iofs om du ståpr för material eller inte. Det är där byggarens vinst är som störst stora material mängder med rabatter säljs till 20-30 påslag mot kund iblan upp till 50%. På timmarna tjänas det inte mycket om priset är under 300 spänn i timmen.

Så mitt tips är tak pris...på löpande räkning
 
Hej vi har köpt löpande o snickarna har mot 5 % påslag
köpt in o mängdat materialet ( ett lösvirkes hus )
allt har fungerat klockrent men det kanske beror på " kända snickare " // Goerana
 
Ditto.. Som marknaden här ser ut så är det omöjligt att få någon att bygga på fast pris.
 
För den som lämnar in bygganmälan efter 2005-01-01 blir färdigställande- och byggfelsförsäkring obligatorisk enligt lag. De försäkringsbolag som lämnar sådana försäkringar accepterar inte att löpande räkning tillämpas. De begär kopia av berörda kontrakt. Detta borde innebära att denna prissättningsform i framtiden kommer att försvinna helt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.