Värmepumpen blåser inte in luft någonstans i huset. Den suger ut från kök, badrum mfl platser och utvinner värmen i luften innan den blåser ut luften utomhus genom utblåset du har på taket ovanför pumpen. Den återvunna värmen värmer vatten som i sin tur går ut i elementen.
När det gäller relgeringen sitter det en en tempgivare utomhus(oftast på nordväggen) och en som mäter temperaturen på luften som kommer in till pumpen. Jag vet inte hur mycket den tar hänsyn till temperaturen i luften in till pumpen utan den huvudsakliga regleringen sker på utetempen. Man kan sedan montera en innegivare som gör att den även reglerar på innetempen.
Vår givare har gett avsevärt jämnare temperaturer inne när vi eldar och solen värmer. Jag tror att vi gav knappt 3kkr för montering av givaren samt intrimmning av hela systemet eftersom vi hade byggt klart övervåningen.
 
När vi hade en kille från företaget som justerar Nibe-pumpar så avrådde han från att skaffa en innegivare. Jag ställde frågan eftersom vi har kamin och tänkte det skulle vara bra med en innegivare då. Jag kommer dock inte ihåg exakt varför det var så, men jag har för mig att han sa att elementen är termostatstyrda och är det tillräckligt varmt inne, som det blir när man eldar, så slår elementen av och det behövs inte produceras massa varmvatten.
Sedan rådde han oss att justera värmekurvan på pumpen och aldrig röra elementen utan att ha de stående på max hela tiden.
Om någon är mer insatt i detta kanske de har mer koll på hur det fungerar så jag inte sitter och ljuger för er. Oavsett vilket så var iaf innegivaren inget han rekommenderade. Fast läser man på här verkar alla förespråka det så det blir lite förvirrande.
 
Redigerat:
Utan att ha pratat med ngn yrkesverksam inom värmepumpsområdet så tror jag mig förstå hur det fungerar ändå.
Innetemp är börvärde, mäts och bestäms av boende.
Pumpen har troligen en enkel modell, typ förstyrning, på hur mycket den ska jobba vid viss yttertemp.
Om innetempen faller under börtemp kommer pumpen jobba tills innetempen når det värdet. Om elementens ventiler då är stängda krävs högre vattentemperatur. Samma energimängd behövs men 2 förluster fler får man i (1) Högre temp i ackumulatorn och (2) I pumpen som pumpar runt vattnet.
Vet ngn om in- och utflöde av luft ändras? Funderade på om man egentligen måste ha yttertemp...
 
Precis som ovan är jag inte secialist på värmepumpar men om jag har förstått rätt stämmer det ovan skrivna ganska bra.
Att man skall ha alla element i huset på fullt öppna stämmer. Vill man sedan ha det svalare i något rum kan man vrida ner den lite. Det man skall tänka på då är att det blir mer vatten till övriga element, framför allt i samma slinga( jag har för mig att de ligger parallellkopplade). På övervåningen har jag två rum som ligger på en av slingorna och jag hade problem med att det bortre var lite kallt under den gångna vintern och sänkte då lite i det som ligger före på den slingan. Temperaturen steg då i det svala rummet längst bort på den slingan.
När det gäller att man inte skall ha en innetempgivare förstår jag inte alls det, det ger snabbare reaktion på förändringar i innetempen och har gett oss MYCKET bättre klimat inne. I samband med att vi justerade in vår pump och monterade givaren sa han som gjorde jobbet att det var helt rätt att sätta in en givare för att just få en jämnare temp om man har problem med det. Han tyckte också att vi skulle fundera på att sätta en värmeflyttare mellan varadagsrum och hallen. På så vis kan vi trycka ut den varma kaminluften ut i hallen också. Då kommer den även att fortsätta upp till hallen på övervåningen och spridas på ett bättre sätt i en större del av huset. Idag känner man en mycket tydlig gräns mellan hallen och när man går in i vardagsrummet om man eldar. Detta trots att öppningen är så pass stor. Är det någon som har tips på bra, tysta och diskreta värmeflyttare och kanske någon som har gjort denna operation i ett Nybro?

Så mitt tips till er som har kamin och tycker att tempen inne svajar lite är att montera en innetempgivare- detta byggt på egen erfarenhet.
 
Det finns en fläkt att köpa till Contura kaminerna. Vi satte in en sådan i vår och det gav en helt annan spridning på värmen. Men tyst är den dock inte. Elementen på nedervåningen är seriekopplade (1rörsystem) på all SMV hus. En serie per varje byggsektion. Det gör att oftast elementen sist på slingan blir det dåligt med värme på. Går att trimma in men det är inte det lättaste med ett 1 rörssystem. I vårt hus så var det fullt öppna strypare överallt.
En innomhusgivare är alltid att föredra för att få en jämnare temperatur och lägre energiförbrukning. Någon som säger annat har inte direkt någon koll på reglerteknik.

/MN
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.