Kan ju tillägga att jag rivit många badrum där det legat klinker på plastmatta och jag har knappast behövt mer än händerna till hjälp och i de flesta fallen är det fogbruket som hållt ihop hela kakan...

Att konstatera att en plastmatta sitter bra i sitt lim är inte heller helt enkelt...
Dessutom är ju det limmet konstruerat för att hålla en plastmatta på plats och inte alla de kilon som kakeln väger så det kan hända mycket när plattorna väl är satta och detta vet man inget om innan...
 
Det är däremot en känd metod för de som exploaterar lägenheter. Dvs. köper en halvsunkig lägenhet och säljer den tre månader senare som "topprenoverad"
 
Generellt sett nekar vi ytterst sällan tork o sanering. Inget i detta fallet tyder på att ett försäkringsbolag kan neka dessa kostnader.

I fall där det är betongbjälklag är det lättare att chansa.

Vi har kunder som chansat i badrum på ovanvåning med träbjälklag. När skada väl upptäcktes var när det droppade genom undertaket i rummet under. Ni kan gissade återuppbyggnadskostnaderna. Speciellt när försäkringsbolaget nekar skada

/ Lorant
 
Personligen ser jag det mer som dumhet än snålhet att inte renovera ordentligt när man ändå ska göra vid ett badrum.

Men det är min egen högst personliga uppfattning ;)
 
Jag tackar för alla svar jag har fått, men jag har fortfarande inte fått svar på min ursprungliga fråga, "Finns det inget sätt att behandla mattan som tar bort det eventuella problemet att fixen "äter upp" mattan?"

Alternativt, hur behandlar man mattan optimalt innan man lägger klinker på den? Ska man rugga upp mattan lite med sandpapper så att fixen fäster bättre? Finns det någon slags primer man kan stryka på innan?
 
Anledningen till att du inte fått något svar på de frågorna är kanske för att det inte finns något svar på dem eftersom det inte är en godkänd tillvägagångsmetod... ;)
 
Paul-Staffanstorp skrev:
Anledningen till att du inte fått något svar på de frågorna är kanske för att det inte finns något svar på dem eftersom det inte är en godkänd tillvägagångsmetod... ;)
Jag har förstått att det inte är en "godkänd tillvägagångsmetod", men om man nu ändå gör på det viset, hur ska man då göra för att få bästa resultat?
 
T
gryden skrev:
Jag har förstått att det inte är en "godkänd tillvägagångsmetod", men om man nu ändå gör på det viset, hur ska man då göra för att få bästa resultat?
Rugga upp mattan med en rondell-slip, skippa primern.
 
tank77 skrev:
Rugga upp mattan med en rondell-slip, skippa primern.
Tack för ditt svar, det var så jag hade tänkt att göra.
 
Ställde du frågan för att få det svaret du ville. Lite märkligt.q(;^;)p
 
Ad acta
kakelmannen skrev:
Ställde du frågan för att få det svaret du ville. Lite märkligt.q(;^;)p
Det händer väl att man ställer en fråga och hoppas på ett svar man hade tänkt att få, eller??
 
kinglolle skrev:
Generellt sett nekar vi ytterst sällan tork o sanering. Inget i detta fallet tyder på att ett försäkringsbolag kan neka dessa kostnader.
/ Lorant
och det är i stort sätt det enda bolagen inte nekar. Ytsikt och tättsikt betalar man oftast själv eller försöker belasta kakelfirman som har orsakat fel = rättegång
där bevisbördan ligger på försäkringtagarens sida.

Om gryden lägger sina kakel själv så har han ingen kakelfirma att kräva på pengar oavsett om han spenderat 10 000 eller 100 000 på renoveringen.

Jag har svårt att förstå hur dom som renoverar sina badrum själva kan hoppas på en ersättning från sina hemförsäkringar som täcker reparation och återuppbyggnad ifall det blir en vattenskada. Tork och sanering är det enda man får .... eller finns det ett sätt att få mer? Hur kan man bevisa att man har renoverat enl regler och det blev fel i alla fall?
gaia
 
Lägga in ny klinker på en 10 år gammal fuktspärr......Lycka till! Hälsn. Plattsättaren
 
Är det OK att installera klinker på befintlig golvmatta?

Svar: Ja om golvet inte måste förstärkas mot svikt och fuktrörelser. Normalt är ett betonggolv OK medan enbart träbjälklag normalt måste kompletteras. En förutsättning är också att plastmattan är hel, rätt monterad och att svetsarna är täta. Vidare ska det vara en av leverantören godkänd matta att montera klinker på. Mattan måste rengöras och behandlas enligt särskild anvisning. I branschreglerna Säkra Våtrum kan man kontrollera vilka mattor som är godkända. På www.gvk.se finns även Säkra Våtrum – tätskikt keramik sedan 2001.


Går det att kombinera tätskikt av plastmatta med andra tätskikt i våtrum?

Svar: Så länge produkterna är branschgodkända och det finns en monteringsanvisning som beskriver aktuellt utförande anser GVK att det är godkänt.
 
Tätskikt av plastmatta under golvbeläggning av fogplattor

Magnus Rönnmark, Ordförande i Golvbranschens Riksorganisations Tekniska Kommitté
När plastmattor används som golv- och väggbeklädnader i våtrum har de naturligtvis dimensionerats för att ge en tätande funktion och de utgör alltså både dekor och tätskikt i våtrum.
Samma plastmattor kan därför i många fall beläggas och beklädas med keramiska plattor och fungera som nödvändigt tätskikt under och bakom dem.
Historia
Fram till 1970 talet lades keramiska plattor i s.k. bruksbädd på ett tätande underlag av bitumenmatta eller kallasfalt. Konstruktionen med cementbruk och s.k. cementslamma krävde mycket arbete och ledde till höga trösklar. Med modern hänsyn till handikappades krav önskade man i början av 70 - talet tunnare konstruktioner för lägre tröskelhöjder och plastmatta blev svaret på dessa krav. Därmed introducerades tunnskiktskonstruktionerna med plastmatta som tätskikt och keramikplattor satta i en utkammad fästmassa. På 1980 talet hade denna konstruktion stora framgångar med bl.a. CC Höganäs konstruktion G9 och det visar sig i backspegeln att den också var mycket pålitlig.
Nordisk livsstil - Nordisk byggnadsteknik
Den tekniska utvecklingen av tunnskiktsprincipen blev i huvudsak en nordisk angelägenhet.
Vår avundsvärda tillgång till vatten och vår goda levnadsstandard möjligen i kombination med ökande motionsintresse gjorde duschning dagligen eller mer till en typisk vana för hela familjer. Enkla stänkskydd och målade ytor klarar inte en sådan belastning.
Nordiska trähus och alla lätta skivkonstruktioner har rörelser som kräver flexibla tätskikt i en helt annan utsträckning än murade och gjutna konstruktioner med tyngd och stabilitet. Med växlande luftfuktighet och yttertemperatur måste alla material kunna tänjas och böjas för att ge tillförlitlig täthet under årstidernas växlingar. Även rent mekaniska laster ger rörelser i lätta hus. Särskilt tydligt är detta för hus av färdiga moduler och element. Under transport utsätts sådana byggnadsdelar för vibrationer och utböjningar, som en stenfastighet aldrig behöver uppleva.
De flexibla tätskikten av PVC-plastmatta har visat sig kunna stå emot både den livsstil och den byggnadsteknik som gäller i Norden.
Egenskaper- utförande -ansvar

I den Branschstandard för våtrumskonstruktioner, som Golvbranschens Riksorganisation, GBR, utarbetade under 80-talet fokuserade man på plastmattor av bra kvalitet och formulerade väsentliga krav för produkterna.
  • Med krav på täthet, flexibilitet och hållfasthet både statiskt och dynamiskt kunde man säkerställa att endast de högvärdiga tillförlitliga produkterna kom till användning.
  • Med tydliga standardiserade monteringsanvisningar anpassade för varje produkt blev installationen tillförlitlig. Vidare är dagens och gårdagens golvbrunnar med sina speciella klämringskonstruktioner konstruerade för plastmattor. På grund av de komplexa klämringskonstruktionerna har därför golvbrunnstillverkaren ansvaret att i sina monteringsanvisningar visa hur plastmattan ansluts vattentätt.
  • Med krav på att montaget av plastmattan utförs av certifierad utbildad personal.
Resultatet av denna treenighet blev att vattenskadorna förknippade med plastgolv och plastvägg i våtrum reducerades drastiskt. Tätning mot golvbrunnar blev säker och visar en låg andel skadefall för trådsvetsade plastmattor.
Det nya sättet att montera väggmattor horisontellt ger ett minimum av möjliga felställen och visar också 'en nästan försumbar skadeandel '
Tätskikt under keramik
Samma system, som visat sig tillförlitliga som ytskikt har länge varit tillgängliga som tätskikt under keramiska ytskikt och visat säker funktion i den tillämpningen.
Sedan 1996 har GBR en förteckning över de aktuella mattorna och de tillhörande fästmassor, lim m.m. som ingår i systemet. Med anledning av det ökade intresset för plastmattor som tätskikt revideras nu monteringsanvisningarna för vägg- och golvmattor och förtydligas ytterligare för de fall då de avses som tätskikt under keramiska ytskikt. De kommer att distribueras inom kort, men till dess ger de redan tillgängliga monteringsanvisningarna god vägledning.
Fortsatt utveckling
Redan har teknikutvecklingen för våtrum besparat samhälle, försäkringsbolag, fastighetsföretag och enskilda boende belopp i miljardklassen. Antalet skador har nämligen minskat med ca 1/3 sedan mitten på 80-talet. Däremot har kostnaderna för varje skadefall stigit så att totalkostnaderna faktiskt ökat. Det understryker behovet av fortsatt utveckling av tillförlitliga system för att ytterligare nedbringa antalet vattenskador. Fortfarande borde treenigheten, egenskaper- utförande och ansvar vara vägledande i arbetet.
GVK-godkända produkter och konstruktioner - keramik
Produkter enligt förteckningarna nedan är godkända som tätskikt under och bakom keramiska beläggningar och beklädnader. Förteckningarna finns med i broschyren Säkra våtrum - tätskikt/keramik.
Tätskikt av plastmattor för golv

Följande produkter (plastmattor) är av respektive leverantör godkända för läggning som tätskikt under keramiska material, i så kallade tunnskiktskonstruktioner under följande förutsättningar:
  • att tätskiktet monteras av ett GVK-auktoriserat företag med behörighet för plast
  • att fogar trådsvetsas och därefter förseglas med Aqua Tät eller likvärdigt
  • att mattan ruggas med fint slippapper och därefter våttorkas alt. dammsugs
  • att temperaturen vid golvvärme inte kontinuerligt överstiger +30 oC
  • att fästmassa är en sådan produkt som respektive fästmasseleverantör rekommenderar.
OBS! När plastmatta monteras som tätskikt i samband med keramiska material skall:
  • uppvik mot vägg vara minst 100 mm över färdigt golv
  • uppvik mot tröskel vara minst 15 mm över färdigt golv.
hussid24_1.gif
Av leverantörerna godkända plastmattor för läggning som tätskikt under keramiska material. Utdrag ur broschyren säkra våtrum - tätskit/keramik.
Fästmassor
Beträffande fästmassor rekommenderas av följande leverantörer nedanstående fästmassor vid läggning av klinker på plastmatta.
Befintlig plastmatta skall rivas ut och ersättas med rekommenderad enligt förteckningen. Före applicering av fästmassor skall plastmattan vara ren, ruggas med fint slippapper och därefter våttorkas alt. dammsugas.
hussid24_2.gif
Av leverantörerna rekommenderade fästmassor för läggning av klinker på plastmatta. Utdrag ur broschyren Säkra våtrum - tätskikt/keramik.
Beskrivningen

I GVK:s Säkra våtrum - tätskikt/keramik ges förslag till föreskriftstexter för GVK-godkänt utförande under kod och rubrik:
  • MFK.212 Tätskikt av plastmatta under golvbeläggning av fogplattor
GVK:s hemsida Ytterligare information om plastmattor som tätskikt under keramiska fogplattor finns på GVK:s hemsida http://www.gvk.se/ (Säkra Våtrum - tätskikt/keramik).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.