Jag har en kontrollerad godkänd murad skorsten i torpstuga från sent 1800-tal. Vill nu topp-ansluta en braskamin till denna skorsten, men ingången till kanalen sitter endast 100mm från innertak. Denna ingång är också utförd som en platå/hylla och är därför botten på rökgången. Enligt expertis måste rökgång sänkas 500mm.

Nu är frågan hur man gör detta? Har någon i forumet gjort liknande?

Ska man bila hel vägen på en gång eller köra 1 skift i taget med uppmurning av kanal?
 
du kan ju ha plåtrör upp till kanalen, montera minerit i taket.
fråga sotaren som ska besikta det hela innan du gör nåt, det är ju han/hon som godkänner eller underkänner installationen din.
 
Minerit är inget alternativ i det här fallet. Viktigt att tänka på med minerit är att det är en brandbeständig cementfiberskiva som tål temperaturer på upp till 150grader innan den tappar hållfasthet. Mineriten leder värmen rakt igenom (samma temperaturer på båda sidorna). I det här fallet så skulle det vara mest lämpligt att bila ner muren och bygga en ny kanal invändigt och då kunna ansluta kaminen på godkänt avstånd. Är du fortfarande osäker så ta dit sotaren för en förbesiktning det kan bli billigare i längden. Som sagt myten att mineriten är ett kanonmaterial att ha bakom kaminer och i tak som värmebegränsare (som tyvärr många sotare fortfarande tycker) måste avlivas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.