Har en teknoterm (vattenburen) elpanna från -79 som faller i tryck. Vi köpte hus (med krypgrund) i januari i år och har sedan dess märkt ett accelererande tryckfall. Jag kan fylla på pannan till 100 kPa och dagen därpå är trycket nere i 60kPa. I början föll trycket med några KPa per dag men nu får vi fylla på ca var tredje dag vilket ju tyder på seriöst fel.

Vi har inte upptäckt några vattenläckor alls i huset och det finns inget vatten på golvet vid pannan. Enligt Modulenthus som byggt huset finns det inga klämkopplingar i väggarna som skall kunna läcka. Vi undrar om det trots allt kan vara en läcka i pannan eller om vi snarast möjligt bör undersöka krypgrunden/väggar efter läckor?

Felet med tryckfall har absolut funnits innan vi köpte huset. Vi tog upp det som ett problem och dåvarande ägaren genomförde en trycktest som inte visade på någon läcka. Vi har i efterhand våra tvivel om detta trycktest var korrekt utfört och vi har ett protokoll som är ganska knapphändigt (men där det står "ingen läcka" i klartext). Husbesiktningen visade inte på några fuktskador vare sig i huset eller i krypgrunden. Vi har inga avlagringar på radiatorer eller ventiler inne i sjäva pannan.
Någon som varit med om ngt liknande eller har förslag?
 
Fungerar expansionskärlet (om det är slutet)?
Kommer det vatten ur övertrycksventilen?
Hur lång tid tar det att fylla på med vatten till 100kP?

Protte
 
Vet inte riktigt hur man kollar att expansionskärlet är slutet... Antar att det är det? Det kommer inte ut ngt vatten ur övertrycksventilen. VI fyllde en gång på tills den lösete ut så den fungerar i allafall. Att fylla från 10 kPa till 100 kPa tar ca 6-7 sek om jag vrider på ordentligt och sedan minskar lite när det närmar sig 100.
 
6-7 sekunder tyder på trasigt/lufttomt expansionskärl och kommer vattnet ut genom säkerhetsventilen så är det slutet.

Båda dessa svar tyder på trasigt slutet expansionskärl.
Leta efter en ofta röd rund burk med ETT rör som går in.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.