Hej!
Är på g att start mitt altanbygge nu i maj och tyckte allt var planerat och klart. Bygget skulle bli en upphöjd altan,ca 75-80 cm ovan mark på ca 50 kvm. Nu har frugan helt plötsligt ändrat sig och vill ha ett trädäck på marken istället... :@.

Jag själv vill ha altanen i samma nivå som altandörren,alltså ca 75 cm upphöjd och sen en bred trappa ner till gräsmattan. På detta sättet så blir altanen mer som en förlängning utav vardagsrummet... man går "ut" på altanen istället för "ner" till trädäcket.... Smidigt att kunna ha altandörren öppen så lille 2 åringen kan springa ut och in utan att man behöver oroa sig att han skall trilla ner för trappan...

Så,ni som har byggt... vad var era tankegångar angående detta? För o nackdelar?

J P-A
 
För oss var valet inte svårt - vi placerade altanen i nivå med utgångsgolvet.

Det känns bättre att "bara gå rakt ut" på altanen.

Vid förflyttning med bricka/mat i famnen undviker vi gärna trappor.

Estetiskt anser vi det vara snyggare med altanen i golvhöjd, inte minst beroende på att vi hellre tittar på en husfasad än en husgrund när vi befinner oss på altanen.

En bred trappa runt en upphöjd altan blir inte bara snyggt utan även en trevlig sittplats (djupa trappsteg då . . .)

I vårt fall fick vi trevligare utsikt över dalen nedanför.

--------------------------------
Bor man i ett villaområde kanske man hellre vill komma ner på marken av insynsskäl?

Med små barn hemma måste man tillse att det sitter ett regelrätt staket runt den upphöjda altanen så att de små inte rasar över kanten. Alternativt ett glest staket/räcke som täcks med någon form av duk/segelväv under de "riskfyllda" barnaåren :cool:

Sedan får man ju bedöma olika hus utifrån de olika förutsättningarna när det gäller hustyp, grannskap, estetik, markbeskaffenhet etc. Det som är rätt i vårt fall behöver ju inte vara rätt i ett annat fall så att säga.

Ja, det var väl ungefär det . . .

Lycka till med familjebeslutet där hemma! ;)
 
Redigerat:
En upphöjd altan på 0,75-0,8 m över marken kan kräva bygglov från kommunen. Hur högt man kan bygga över marken, utan bygglov, varierar mellan olika kommuner..........
 
lägg aldrig en altan i samm höjd som tröskeln.
helt vansinnigt...
slagregn samt snö kan tränga in genom...
bästa är att ha den ett steg ner...
helst under panelen då man kan underhålla den..
mvh
estwing
 
Kan löna sig på sikt att göra som frun vill! :)
 
Tänk också på att en eventuell markis ska luta 15° för att regn ska rinna av tillfredsställande. Då är det bra att ha trallen en bit ner för att få ståhöjd i ytterkant.
 
estwing skrev:
lägg aldrig en altan i samm höjd som tröskeln.
helt vansinnigt...
slagregn samt snö kan tränga in genom...
bästa är att ha den ett steg ner...
helst under panelen då man kan underhålla den..
mvh
estwing
Ja,utryckte mig klyddigt... Trallen kommer ca 20 cm under själva underkant på altandörren... Huset är i putsat tegel så själva bärlinan kommer att fästas i grunden och sen kommer trallen att ligga på samma nivå som där putsen börjar.

Vad frugan oponerar sig mot är att hon tycker att det kommer att bli fult med en upphöjd altan... hon tror det kommer att se konstigt ut...
Kika gärna på bifogade snabba skiss....
 
  • Deck.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag skulle bygga den så högt som möjligt, det gjorde vi. Den betongplattebelagda uteplatsen som fanns när vi köpte huset var av naturliga skäl i marknivå.
Det är klart snyggare med altanen i höjd med altandörren (med hänsyn taget till estwings inlägg förstås) så vi byggde trädäcket så. Ca 30 m2 med 2 markiser som tak när så behövs.
 
Vi valde ett trädäck i markhöjd för att vi har ett fönster till ett rum i källaren som annars skulle täckas. Vi har också en ganska liten tomt som är upphöjd i förhållande till grannens så vi ville inte komma upp ännu högre jämfört med grannen som har ganska mycket insyn i vår trädgård ändå. Med en större tomt, annorlunda insyn och inget källarfönster hade vi kanske gjort ett upphöjt däck. Lycka till med beslutet.
 
Vi byggde upphöjd altan också ca 70 cm ovan mark.
Praktiskt på många sätt och väldigt skönt att bara gå rakt ut :)
Vi byggde kjol runt den upphöjda delen så man slipper se plintarna.
Mer fördelar är att man kommer under och har skapat sig ett förråd för diverse virke och annat :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.