Vi planerar att bygga ett hus i puts till hösten (har egna ritningar) några mil norr om Göteborg och undrar om någon kan ge tips om husföretag/byggfirmor. Tanken är egentligen att bygga i leca och lägga puts utanpå men funderar även över andra lösningar som t ex sto.
Har även hört talas om t ex Roxihus och Alfa stenhus.

Har någon några tips/referenser på byggare?
Har ngn tips/referenser på byggsätt?
Nackdelar/fördelar?
 
det finns en del att tänka på då jag hoppas att ni inte tänkt er ett hus med vanliga lecablock i väggar då de inte på långa vägar klarar den isolering ni behöver fast det ändå är så långt söder ut men då har ni ganska så hårda krav på energiförbrukning med

ni kan kolla på kombiblock som finns av olika tillverkare där man har två block med isolering mellan som är fast i de så det blir ett typ 35-40cm brett block och sen finns det isorast och andra där man gjuter i isoleringen

så en fråga är vad vill ni uppnå ?

är det ett hus med stenhuskänsla inne eller ett hus med putsad fasad eller vad söker ni ?

ni kan bygga trähus och ha putsad fasad och ni kan bygga ett hus med putsade innerväggar så ni får stenhuskänsla inne i huset och ni kan bygga ett hus som inte känns eller ser ut som ett stenhus fast ändå ha de bra delarna som man ofta söker med att bygga i stenmaterial

så ni får skriva lite mer om vad ni vill få fram
 
Tack för svaren. För att förtydliga: vi vill ha ett hus i puts. Om det är sten- eller träkonstruktion spelar mindre roll, även om vi är förtjusta i den rustika känsla som ett stenhus ger.
När vi pratat om att mura i t ex leca har vi blivit föreslagna att göra det på utsidan av själva stommen, med luftspalt på några centimeter.
Det hela handlar ju om att kunna kombinera funktionalitet och estetik med ett pris som vi är möjligt för oss att lösa. Vet inte hur t ex sto eller weber står i kvalitet och pris? Vet ni?
 
Funderar på ungefär samma sak, fast norr om Sveriges andra stad :)

Jag har därför tittat på olika koncept där man får ett hus där man har kontakt med "stenen" så att man kan slå näven i väggen och känna att det är stumt.

Jag har kommit fram till fyra olika koncept:

Det går att ha massiva väggar av leca eller lättbetong. 500 mm lättbetong ger u-värden under 0,2 vilket räcker för att klara kraven. Lite osäker på värdena för leca. Väldigt lätt att förstå, enkelt att montera fönster och dörrar i. Detaljer som bjälklag och förhöjt väggliv gör att man ändå måste aktivera hjärnan för att inte skapa köldbryggor eller fukt.

En annan lösning är att bygga med tunnare leca/lättbetong eller till och med vanlig betong och isolera utifrån med mineralull eller cellplast. Sedan putsar man på det. Här kan man klara sig med sådär 400 mm tjocka väggar. Lägre vikt, mindre arbete att sätta upp väggarna och mycket små köldbryggor. Men man måste sätta upp isoleringen och får mer pyssel med fönster och dörrar.

Tredje lösningen är att ha block med isolering i mitten: Isoleca, Termoblocket eller liknande. Här räcker 400 mm vägg gott. Finns också till exempel finska Lakka EKO+ Grafit som är ett isoleca-block där insidan fungerar som gjutform. Stapla upp och armera, gjut i betong. Rent teoretisk sett borde dessa block lagra värme bra, tåla fukt, vara ganska brandsäkra, starka och lätta att putsa. Om det sen fungerar får tiden utvisa. Flera fabrikat har 400 mm tjocka väggar som räcker till nära passivhusnivå.

Sist men inte minst kan man ha en en skalmur med till exempel tegel utvändigt. Eller varför inte leca-isolering-leca. Luftspalt eller inte beror på konstruktionen.

Oavsett lösning krävs en konstruktör som tänker på helheten. T.ex. behöver en isolerad kantbalk i U-min grunden en vägg med tyngdpunkten nära mitten.
 
Redigerat:
En lösning som ger flest fördelar är stomme i lättbetong klass 600, och sedan valfri tjocklek mineralull eller cellplast utanpå. Silikon- eller silikatputs utvändigt, och kalkcementputs eller gipsputs invändigt.
Med 24cm-block och 20cm EPS hamnar man under 0,15 W/m2K.
Med 15cm cellplast, 0,18 W/m2K och totaltjocklek 39cm, plus puts.
 
Isolde, varför just klass 600? Priset verkar ju vara baserat på volym och ungefär samma oavsett densitet. Ju lägre densitet, desto lättare borde det vara att lyfta blocken.

Hur fäster du ytterdörren i 200 mm cellplast? *Nyfiken*
 
HenrikHuslöse skrev:
Isolde, varför just klass 600? Priset verkar ju vara baserat på volym och ungefär samma oavsett densitet.
Hela ekvationen går ut på att bygga en vägg som inte är alltför tjock, gärna med goda hållfasthetsegenskaper, och dessutom väl isolerad. Drar någon parameter iväg, så blir de andra lidande. Det gäller inte bara lättbetong.

- Ytterväggar stjäl ganska mycket boyta, något som blir kännbart i områden med mindre generösa detaljplaner.
- LB klass 400 är måttligt underhållande material att fästa riktigt tunga saker i, mha standardplugg. T o m specade plugg "till porösa material" tenderar att vrida sig i hålet ihop med skriven. Ett irritationsmoment. Klass 600 smulas inte sönder på samma sätt.
- En kvadratmeter block 24cm/400 kostar ca 65% jämfört med 36,5cm/400. Den skillnaden kan användas till inköp av cellplast.

HenrikHuslöse skrev:
Ju lägre densitet, desto lättare borde det vara att lyfta blocken.
Oj! Om du bekymrar dig om den biten, bör du överväga att anlita ett par vana grovjobbare med valkar på händerna. :p
Det blir tungt oavsett vilket block du väljer. En medelstor villa kräver runt 30 ton sten till enbart ytterväggar.

HenrikHuslöse skrev:
Hur fäster du ytterdörren i 200 mm cellplast? *Nyfiken*
Man skulle kunna fästa mha fogskum, men jag är rädd att det skulle bli en kortlivad historia. Hellre använder man fästplattor, konsoler, eller andra kreativa lösningar (se bilder).
 
Vi håller på att räkna på ett betonghus från en lokal betonghusleverantör i Göteborgstrakten. Han bygger färdiga element och vi är mycket intresserade av detta. Vi har tagit kontakt med Betonghusarkitekten för hjälp med ritningar. Han kan mycket om betonghus och bygger en hel del hus just nu. Så mitt tips är att ni kontaktar honom för att få mer kött på benen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.