Vi har köpt hus med en förskräckligt ful kakelugn :S. Kakelugnen är kaklad med rosa kakel! :blushing: Nu undrar jag om det går att ta bort befintliga kakel och kakla om med ny? Är det svår? Har någon gjort det tidigare? Måste man anlita specialist?
 
Eftersom det är kaklen som är själva kakelugnen (innanmätet är tegel och lera) så byter man ju kalkelugn om man inte är nöjd med utseendet på kaklet.
Och ja, för att sätta upp en ny kakelugn behöver man en specialist (eller vara händig och intresserad och lära sig hur man gör).
 
Oops, jag svarade visst med sambons inlogg:) Jag heter ju Videung....
 
Det är inte så enkelt som att kakla om kakelugnen. Kaklen är inte platta på baksidan. De måste sättas upp i samband med att man murar upp ugnen. För att nå det resultat du efterfrågar måste man plocka ner befintlig kakelugn och mura upp en annan från grunden. Det är inte ett jobb för en amatör och det är inte billigt, men visst går det. Man kan hitta kakelugnar på blocket från ett par tusenlappar, men det är att få den uppsatt som är det dyra. Min mamma fick en kakelugn omsatt för några år sedan. Det kostade drygt 30000 kr.

Erik
 
Vi satte om en kakelugn 1988, vart kanon men inget jag skulle ha gjort själv utan att ha nån med som vet hur man gör. Vi lejde bort det till en murare som specialiserat sej på kakelugnar, kostade 10 000 då så 30 nu låter rimligt.
 
Mycket beror på om det är en kakel ugn eller en murat putsat ugn som min Karl från Camina. Den tänker jag kakla in som mina grannar gjorde. Det brukar gå bra, bara man använder rätt fix.
 
Murad, putsad ugn är en rörspis. Har aldrig hört om att kakla en sådan, med platta kakel antar jag. En kakelugn rör sig mycket den sväller och krymper med uppvärmning och kyla.
 
gafsan skrev:
Murad, putsad ugn är en rörspis. Har aldrig hört om att kakla en sådan, med platta kakel antar jag. En kakelugn rör sig mycket den sväller och krymper med uppvärmning och kyla.
Ja. Platta kakel. Det är en del som gör det. i fredags rensade man min skorsten. Tydligen ytterligare granne i byn kaklade en.

Okaklat ser den ut så:

http://www.camina.se/index.php?page=458babfbd8221&link_id=455c70a3573ff&lang_id=0
 
Vore kul att se en bild på den fula, rosa kakelugnen.... det kanske är en svan egentligen ;)
 
Nu är jag nog inloggad som mig själv;-)

När man pratar Camino (och andra moderna varianter) eller kakelugn så är det inte samma sak. En Camino kan ha ett "kakelugnsliknande utseende" men är inte en kakelugn och är inte uppbyggd så. Den byggs upp i fasta block. En kakelugn byggs med tegel och lera och expanderar då när man eldar och krymper när den svalnar. En kakelugn går INTE under några omständigheter att kakla om från utsidan. Vad man kan eller inte kan göra med en Camino, vet jag inte:)

Så frågan är vad den rosa skapelsen VERKLIGEN är en kakelugn eller nåt modernare "åbäke":)

Visa gärna bild på den rosa karamellen!

/Videung, "kakelugnsmakarens dotter":)
 
Flyttade en kakelugn fran overvaning till vardagsrum forra sommaren. Kostnad ca 17000 efter ROT-avdrag.
Ar det en gammal originalkakelugn (rosa???) tycker jag att du ska tanka dig for innan du tar ner den. Och OM du later plocka ner den var forsiktig och mark upp den ordentligt sa att den kan sattas tillbaka om nagon i framtiden skulle vilja gora det (eller salj den sa kommer den till anvandning direkt).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.