Hur gör jag för att ändra ett 380 uttag till ett 220?
Är det bäst att dra nya trådar från centralen eller går det ändå?

MVH Anders
 
Var sitter uttaget idag? Har det en nolla eller är det endast 3 faser plus jord?
 
I de flesta fall kan man använda befintliga trådar/kabel men det kan behövas en omkoppling i centralen samt nedsäkring.
 
Man bör ju dra ur dom trådar som inte används också så man inte har lösa trådar i centralen samt i det nya uttaget, spara en fas, nolla och jord. Om man sen köper ett uttag av kvallité som fixar 16A så behöver man inte säkra ner heller men det är ju att föredra att dra ner det till 13A eller 10A.
 
Sitter det ett trefasuttag med nolla där behöver man inte ändra något, det finns 220 (230V) där redan. Behövs bara rätt stickpropp (eller en adapter)

Protte
 
Under förutsättning att det är 16A, kan ju vara allt från 16->63, eller ännu mer...
 
Det är ett spis utag som sitter där. Och de är avsäkrat i centralen med 3 proppar på 16a. Bryter man ena proppen så funkar bara 2 av 4 plattor på spisen.

Mvh anders
 
C
Då är det långt ifrån säkert att det finns nån nolla framdragen.
 
Och även om det är en nolla framdragen så måste man kolla att ledararean funkar ihop med den säkringen man vill ha vilket är osannolikt här 230 V spisar drar fler A än en "gammal" 380 V spis. /Kent
 
Men nu är det väl det gamla vanliga, TS ska in med en häll eller någon annan spis som ska ha 3 -fas 230V (eller 2-fas 230V).

Om TS talar om vad som ska göras (är det byte av spis), vad som finns och vad det ska bli så behöver vi gissa mindre.

Protte
 
Ska in med en ny induktions häll och en varmlufts spis. Båda från ikea. Hällen heter nutid hin4t och ugnen heter dåtid ov6 ugn. Det står bara 230v på dom. Trodde de var vanlig 1fas på dom men de kanske inte de är. Någon som har grejer från ikea som vet?

Mvh anders
 
Om du söker på detta forum hittar du troligen minst 100 frågor om "spisbyte" och 400/230 voltsfrågor och hur man kopplar 2 faser till hällen och en till ugnen och att delningen ska göras i dosa och att man måste se till att ugnen INTE är kopplad till någon avspisens faser och att Perilex uttagen MÅSTE vara fullkopplade men inte alltid är det ändå (alltså att nollan måste finna och inte får vara "fulkopplad")

Jag har säker glömt 10 saker som någon annan får fylla på med

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.