B
Hej!

har försökt bli klok på vilka enkla, men bra, alternativ som finns om man önskar tilläggsisolera golvet underifrån. Golven är lite kalla på vintern...

önskvärt är ju någon form av isolerskiva som fästs upp med skruv och stor bricka. Paroc har en modell om man går in på deras "proffsanvisning" som är en WAS 50 som skruvas upp, men den har inte något trevligt ytskikt... känns som det vore bra att ha något "tåligt" som tak i grypgrunden då man kryper där...

någon som har några erfarenheter?
 
Polaren skruvade nyss upp 30mm cellplast underifrån i sin krypgrund.
Detta efter samråd med anticimex.
Fast den ytan är väl inte så tålig den heller iof.
 
B
ok, men den är ju ändå relativt "slät", inte som vanlig isolering... som ger ifrån sig små partiklar.

jag antar att han fick slita lite så det blev tätt? gäller väl att inte ha någon luftcirkulation mellan cellplasten och blindbotten?

varför bara 30? känns som det är marginellt mer pengar med tjockare, när man ändå gör det...
 
Isover har ett par produkter som heter Fasadboard respektive Fasadskiva, dessa två bör ju kunna användas för att skapa en "slät" yta under isoleringen i krypgrunden.
 
Boan skrev:
ok, men den är ju ändå relativt "slät", inte som vanlig isolering... som ger ifrån sig små partiklar.

jag antar att han fick slita lite så det blev tätt? gäller väl att inte ha någon luftcirkulation mellan cellplasten och blindbotten?

varför bara 30? känns som det är marginellt mer pengar med tjockare, när man ändå gör det...
Det var tydligen ett rätt omfattande jobb, ja.

Killen på anticimex avrådde från mer än 30mm skivor eftersom det riskerade att bli för tätt.
Men 30mm cellplast utan köldbryggor blir en rätt ok tilläggsisolering.
 
Har funderat i samma riktningar (isolera blindbotten) och jag tänker nog sikta på någon av Paroc:s fasadboard istället för cellplast, med tanken att det kan bli "för" tätt mellan golv och blindbotten (stänger in fukt i bjälklaget).. Någon som ser faror i detta?

(har stängd krypgrund med kondens-avfuktare idag, RH ligger på cirka 70%), dock bara 8cm isolering i bjälklaget (kalla golv)

Från lfs-hemsida:
Frigolit - Cellplast

Negativt är att cellplastskivorna är svåra att lägga då marken i krypgrunden är ojämn, samt att det blir många skarvar som ska tätas. Cellplastskivorna går lätt sönder när man sätter ett knä i dem eller kryper på dem. Vid uppfästning av cell- plast i blindbotten når man ingen förbättring sett till den relativa fuktigheten i krypgrunden. Istället ökar den relativa fuktigheten under cellplasten då man genom denna isoleringsmetod skapar ett kallare klimat där. Risken finns att fukt genom diffusion eller konvektion läcker upp i trossbotten genom någon springa, där den kan ställa till rejäla problem med mögel och röta. Vid ev. vattenläckage uppifrån bostaden kommer cellplasten hindra vattnet att lämna bjälklaget samtidigt som renovering/avfuktning av bjälklaget kommer att försvåras avsevärt. Risk finns också att man isolerar in fukt, antingen byggfukt eller i ett senare skede mer naturligt tillkommen fukt i trossbotten. Syllen kan genom denna isolerings-
metod bli en köldbrygga som blir utsatt för stora fuktrelaterade problem.
http://www.lfs-web.se/mindre_lamplig_krypgrundsisoleri.htm
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.