(tänkte fel) det är

tänkte att det var bara CO2 skatt på bränsle och gjorde man en jämförelse där men säg att de skulle fösöka skatta med den nuvarande skatten på även biobränsle (som än är undantaget då det inte är fosilt) så skulle det bli ca 1000-1500kr/ton eller ok det blir runt 300kr/kbm flis

fast det inte belastar miljön så finns det ju vissa partier son lägger på skatter för att få intäkter och sen hänvisar på att det är för miljön de gör så :(

(hoppas bara att det inte blir så nån gång snart bara och sen är ved svårt att ha koll på hur mycke nån gör av med när den har egen skog eller kan köpa av en bonde)
 
Hej Rocks, vi har precis börjat köpa hem grejer till ett kombinerat ved och solvärmesystem. Vi har inte ens räknat på någon avbetalningstid, känns helt ointressant för oss. Eftersom vi inte har så stort utrymme i vår ekonomi handlar det bara om hur vi ska sänka våra månadskonstnad. För att som i vårt fall kunna ha en bil extra och ha möjlighet att unna sig lite extra saker.
Absolut billigast var ved + solvärme med de förutsättningar vi har.
Nästa fråga var om det kändes motiverat med vedhanteringen. Här är det inte heller så mycket att tveka på. Den stora besparingen och den tvingande gratis motionen ger motivation så det räcker.

GustavW, det är tyvärr möjligt med dagens teknik att införa CO2 skatt.
Det finns sensorer som placeras i skorstenar för att kontrollera utsläpp för fabriker. Samma sak skulle man kunna göra med privatpersoner, är nog bara en tidsfråga innan det blir så. Pengar ska ju in och blir det inte genom olja blir det genom något annat.
 
Jag köpte olja för ungefär 42000 kronor om året (med dagens dieselpris).
Nu köper jag ved och lite krafs som också går åt för 5000-6000 om året.
Oljekostnaden varierade förstås med hur kalla vintrar det var. Veden buffrar, så tillvida att det jag köper inte går åt en mild vinter, men det går åt lite mer en kall vinter.

Installera tankar, panna och allt annat för veden kostade strax över 100000. Att lägga till solvärme kostade runt 50000. Om man då jämför med att solen sparar in kanske 500 - 1000 kronor ved varje år, betalar det sig förstås inte på alls vettig tid. Men om man ser att totalkostnaden på strax över 150000 betalas av minskade kostnader på minst 35000 om året, då tar det bara 1½ år extra för lyxen med solpanelerna att betala sig.

Det gäller att lära sig göra som ekonomerna gör, räkna så man får det svar man vill ha.
 
Har Ganska Ofta läst om hur vida Sol är en återbetalbar investering.. Om man Får veden billigt.. och man räknar med kanske bara nån timmas extra jobb / år för att ta fram den extra ved som går åt under sommaren så Tar det ju väldigt lång tid innan det lönar sig.. Men Jag vill se det så här: Att Jag tycker det är Väldigt mycket värt att I stort sett stänga Pannrums dörren i Mittan av April och inte Tända upp igen förrens kanske mitten Slutet av September.. Utan hala tiden ha Både Varmvatten och den lilla Värme som går åt.. Att Kunna åka iväg på sommaren och Komma ham och Ta sig en Dusch utan att först Tända i Pannan.. Det är värt mycket!!

/Rodgeman :)
 
Det fixar en elpatron också.
 
Matss skrev:
Det fixar en elpatron också.
och det är en billig investering jämfört med solvärme :). Bara att stoppa patronen i en acktank. Underligt nog så räknar man kWh på elmätaren mer noga än återbetalningen av sol-lån till banken som om det inte var ens egna pengar som ska ut varje månad. Eller är det kanske tjusningen med ny teknik som lockar?

Åter till veduppvärmning.
Akumulatortankar brukar hänga med i många år. Vedpannan kan man behålla i 20 år om man har tur. Investeringskostnaden brukar snabbt passera 100000kr om man inte kan installera det själv. Sen tillkommer bygge av en vedbod, inköp av motorsåg, klyv, drivmedel, kanske en transportband, nya sågkjedjor , keramikbyte, ved, sotaravgifter . Grovt räknat kostar vårt värme+varmvatten ca 12-14000kr per år ( plus många timmars eget jobb ) för ett gammalt hus på 300m2 uppvärmt yta och 2 personer.
Om el eller oljan varit ett alternativ så är investeringen återbetalt efter 6-7 år. Om man jämför med bergvärme eller pellets så återbetalas den fortfarande :).

Mindre och välisolerat hus har helt andra förutsättningar och vedeldning är kanske inte det mest lockande alternativ om veden är inte grattis. Då skulle jag välja en mer bekväm uppvärmning som sköter sej själv :).
gaia
 
Det där är också en väsentlig punkt att beakta.
Mitt trähus med putsfasad är inte lätt att tilläggsisolera. Det hade kostat lika mycket som att byta värmesystem, plus att jag då ändå stått där med en oljepanna med havererad shunt, rostangripen oljetank, läckande påfyllning till värmesystemet och några droppande rörskarvar här och var. Det var helt enkelt dags att kasta ut de grejorna, som var 33 år gamla.

Eftersom huset är som det är, satsade jag då på så billiga kWh som möjligt. Åkarbrasor är billiga i drift, men lite obekväma. Sol är nästan lika billigt, men fungerar inte bra på vintern. Det gör däremot ved, som fungerar bäst just på vintern. Tillkom sedan en elpatron för att kunna lämna bygget även om det är minusgrader. Det har ännu inte hänt, om inte annat för att någon behöver passa katten, och då kan denna någon elda också, men det går i alla fall. Katten har rimligen en mer begränsad livslängd än värmeanläggningen.

Jag spenderar ungefär 100 timmar om året på att hantera veden. Hur många kWh el jag hade fått köpa för att göra varmvatten på sommaren vet jag inte. Skulle jag kört på det viset hade jag antagligen fått ha tanken mer isolerad. Nu har jag medvetet bara 40 mm PUR, då min källare behöver värme för att må bra. Eller en avfuktare, som också ska ha lite ström.
Dessutom gör jag en brasa i månaden, sisådär, för att se till att självdragsventilationen fungerar på ett rimligt sätt även sommartid. Nåt ska driva luften genom de övriga tio (!) piporna i skorstenen.
Att elda för att skapa varmvatten på sommaren är inte effektivt. Eldar man vedpannan behöver man elda ordentligt för att den ska fungera bra. Det mesta av den värme man då lagrar i tankarna svalnar bort innan det använts till varmvatten.

Min tankdimension är vald så att jag ska elda varje dag på vintrarna, när det är kallt ute. Nu i april eldar jag varannan dag, då solen räcker till för sträcka ut värmen över dag två också. Utan soltillskottet hade det dåligt räckt till. Så där halverar solen jobbet med veden under denna tid. Enligt väderrapporten blir det varmare dagar nästa vecka, vilket i så fall gör att solen klarar allt på egen hand.

Så visst är det smidigt och känns rätt i tiden, det här med solvärme. Hade pengarna istället varit investerade i aktier hade det gått både upp och ner. På ett vanligt konto får man i stort sett ingen ränta alls, så jag tycker inte att det gör så mycket att de är uppskruvade på taket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.