Hej,

Sitter och skissar på vårt husbygge och funderar på belysningen i vardagsrummet.

För att inte behöva sätta upp så många prylar i taket, tänkte jag om det kanske fanns takdosor i vilka man kan koppla in två olika lampor som kan styras individuellt.

Det vi vill ha är en hängande lampa över ett matsalsbord, och ett gäng (2-3 st) spotlights som kan lysa upp väggen (tavlor och liknande). Den tjusigaste lösningen skulle vara om man kunde hänga upp spotlightsen först (något i stil med detta: http://www.belysningsdesign.se/addshop/useruploadimages/blanco.jpg ), och i dessa sedan hänga upp matsalslampan (exempelvis:http://www.belysningsdesign.se/addshop/useruploadimages/taklampor_bollnasek.jpg ).

Någon som vet om det finns sådana takdosor och sådana spotslights? Har inte lyckats hitta något liknande, men det känns som om det inte vore ett ovanligt scenario.
 
Du måste försöka hitta en spotlights armatur med fast inkoppling med ett inbyggt lamputtag som styrs av en annan tändtråd. Jag har aldrig sett något liknande men vem vet det kanske finns.

Om du kan tänka dig att ha båda armaturerna monterad i taket bredvid varandra med lite synlig kabel och vanlig stickpropp på kabeln kan du använda dig av Eljos Vägguttag 2-vägs infällt, runt för takmontage med sep. brunntändning.

Men då är det ju lika bra och mycket snyggare att sätta två takdosor med vanliga 1poliga lamputtag som kan döljas under armaturen beroende på hur den ser ut.

Alternativt tar du en spotligt armatur med fast inkoppling har en dosa med två tändtrådar i kopplar in den ena på spotligten borrar hål i mitten på spotlighten drar ut en kabel som du kopplar med den andra tändtråden och dragavlastar och moterar ett lamputtag på sen skruvar du i någon form av krok i spotlighten för att fästa nästa armatur.

Men allt vad CE märkning garanti osv far ju rakt ut genom fönstret om du börjar modda dina armaturer själv.
 
I ditt fall skulle jag nog satsat på Ikeas skensystem. Inte riktigt vad du frågar efter men det borde väl bli samma funktion?
 
Svetla: Ja, jag har letat och letat men inte hittat något liknande. Har också funderat på lösningen med Eljo-uttag du nämner men som du säger blir det inte så snyggt. Har faktiskt också funderat på ditt sista alternativ också men tror inte att vi kommer göra så just pga de risker det kan medföra.

molarin: skensystem är praktiskt men jag tycker inte det är så snyggt. Syftet med allt detta var att minimera antalet synliga saker i taket och skenor syns.

Tack ändå. :)
 
Den enda lösning jag kan se på det, är att du fixar en armatur, som kopplas in fast, men som täcker hela takdosan, sedan kan du gå ut med en fast inkopplad anslutningssladd till din andra armatur. Det finns en hel del frmaförallt spottar som har fästhål som stämmer med skruvavståndet för takdosan, dvs de är avsedda att kunna monteras så de täcker en takdosa, men är fast inkopplade.

Visserligen får du en bit sladd i taket, men det är ju oundvikligt om du skall ha mer än en armatur på samma takdosa.
 
Håller ändå med molarin. Skenan kan ju kortas till en liten stump så att du får plats med det du behöver. Pendearmaturen du visar har en "skena" mot taket.
Annars blir det till att bygga om armaturerna själv, vilket bryter CE-märkningen.
 
Tack hempularen, förstår delvis din idé men hur tänkte du att den hängande matsalslampan ska sitta fast?
 
Johan, aha, kan man korta av skenorna, hur gör man det, jag antar att man inte bara kan såga av dom?
Kan man göra dom korta så kanske det är en del av lösningen, men ett stort problem är fortfarande (antar jag) hur man styr de två lamporna individuellt (spottarna för sig och den hängande lampan för sig)?
 
Skenor går alltid att korta. Bara att såga av och flytta ändstyckena.
Det kan ju vara läge att fixa en 3-fasskena istället, så att du får upp till tre separata tändtrådar. (OBS, detta har inget 400V att göra. :) )
Åk till ett elfirma och fråga. De har säkert gamla bitar av ERCO-skenor som du sedan kan komplettera. Dessa är standard 1A på kontor sedan 80-talet, så det finns ett överflöd av delar. Finns mycket begagnat på byggskrotarna också.

http://www.erco.com/products/indoor/track_system/erco_track_104/en/en_erco_track_intro_1.php
 
Aha, stort tack Johan, det låter som en möjlig (och kanske snygg) lösning. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.