Hur sköter ni uppvärmningen av era fritidshus?

Ska man ha en kamin, öppen spis eller vad.Bör den placeras central i huset?
 
El-element med centrala rumstermostater och kakelugn samt naturligtvis vedspis i köket på vintern. Egentligen borde vi lägga om taket, isolera om och täta fönster men man vill ju ligga på stranden på sommaren. Straffar sig iofs på vintern ::)

vill gärna kunna slå på elementen remote men har inte hittat en lösning som fungerar
 
Installera en termostat via en kontaktor.Vid 10 grader inomhus slår den på elementen.
 
Vi har en centralt placerad braskamin i stället för kakelugn; hög effekt gör att det går snabbt att värma upp när man kommer ut. Å andra sidan får man elda oftare.

För underhållsvärmen (för att inte vattenrören skall frysa och för att undvika fuktskador) har vi en kontaktor som sätter på strömmen till elpatronen i pannan när det är kallare än 8-10 grader. Elvärme är nog det billigaste och mest lättreglerade i detta fall. Pumpen på pannan är igång hela vintern och shunten på max så att pannan inte blir varm i onödan. (detta skulle inte gå med olja)

Trots allt drar det en hel del energi, så jag funderar på att sänka värmen till 4-5 grader, täppa till ventilationen och stoppa in en luftavfuktare som sätts på runt 50% Rh. Är det någon som har erfarenhet av detta?
 
De billiga luftavfuktare som fungerar genom nerkylning av luft (kompressor) fungerar MYCKET dåligt då det är kallare än normal rumstemperatur.
De avfuktare som klarar kallare temperaturer är DYRA (uppåt 10.000:).
Varför inte en luft-luft värmepump kompletterat med el-element som endast vaktar mot frost? Panasonic E9 tex. Installationen kostar iof en del.
 
vedkamin, kakelugn, öppenspis, järnspis, duntäcke och centralstyrd direktel
 
norrlandshus_sthlm skrev:
vedkamin, kakelugn, öppenspis, järnspis, duntäcke och centralstyrd direktel
Du glömde kaffegöken!
 
Hansson28 skrev:
Vi tömmer vatten systemet och låter det stå kallt på vintern. Sen är det el element och öppenspis som gäller på vår sommar..
Det samma gäller för oss.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.