Hejsan,

Vi ska höja väggliv och takvinkel på vårt hus som idag har rött fasadtegel. Uppsatt i slutet av 70-talet i samband med en utbyggnad.
Idag är det tegel överallt dvs upp till nock på gavlarna och vi vill gärna fortsätta ha det så. Att sätta träpanel längst upp går nog bort då vi inte vill dra på oss onödigt målningsarbete.
Är det någon som har erfarenhet av nåt liknande? Är det troligt att vi kan hitta ungefär samma nyans och struktur på teglet? Kommer det se helt knasigt ut om man inte lyckas matcha perfekt?
Eller ska man satsa på att bryta av helt med en annan tegelfärg? Och vilken färg skulle det kunna vara?

Tack på förhand :)
 
En putsad tillbyggnad tycker jag skulle fungera, men det innebär målning...
 
Tack för tipset Muramera. Ja vi vill ju helst fortsätta med teglet bara vi hittar en sten som hyfsat lik den befintliga. Muramera, du verkar vara i "branchen", har du erfarenheter av detta? Brukar det gå att hitta en sort som är snarlik? Eller blir det alltid så att huset ser vädigt tydligt "utbyggt" ut?
 
Det är svårt att hitta exact, det finns bara ett tegelbruk kvar i sverige nämligen.. och även om du skulle få tag i samma sten från samma tid så skulle det skilja otroligt mycket efter alla dessa år.

Man kan patinera de nya stenarna, en teknik som vi ibland använder på gamla k-märkta hus då använder man sig av pigment som man borstar över stenen, detta är en teknik som försiktigt prövas fram för att efterlikna just din befintliga fasad. har man inte ett vant handlag med dessa tekniker och material ska man gå väldigt försiktigt fram så man inte förstör hela fasaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.