När vi besiktigade vårt hus fanns det enligt besiktningsprotokollet "en avvikande lukt i inomhusluften som undertecknad förknippar med lukten från tryckimpregnerat trä. Enligt uppgift från ägare har samtliga ytterväggssyllar och hjärtväggssyll bytts ut mot nya fuktskyddade syllar år 1999 och 2005. Orsaken till bytet var enligt uppgift från ägare att syllarna utförts av tryckimpregnerat trä och att detta orsakade lukt i byggnaden. Efter bytet har lukten blivit betydligt mindre men ej försvunnit helt.// Med avseende på uppmärksammade lukt bedöms det föreligga risk för fuktskador och/eller att mot utbytta väggsyllar anslutande konstruktioner luktsmittats och därför avger lukt till byggnaden. För att kunna säkerställa orsaken och möjligheten att komma tillrätta med lukten enligt ovan rekommenderas fortsatt teknisk utredning."

Vi tog en chansning på att det var förra ägarens textiler (som fanns överallt i huset) som hade kvar lukt. Men så var det inte och det luktar både inomhus och utanför ena långsidan och nu har vi bott här sen i somras.

Syllbytena är gjorda av två olika företag och det bytet som gjordes 2005 har visat sig inte vara korrekt utfört. Flera olika besiktningsmän har kommit fram till det. Vi har nu haft en besiktningsman här som för 20.000 kr inte kom fram till något annat än att han tycker att vi ska göra om det dåliga syllbytet. Han hittade alltså inte någon direkt källa. Men nu till själva frågan: kan vi trots att det fanns lukt på besiktningen kräva något av säljaren som i sin tur kan kräva något av de som utförde det felaktiga syllbytet? Fast vi vill ju inte ha hit dem igen...

Var vänder man sig med såna här frågor?

Dessutom finns det mögellukt i en badrumsvägg som inte uppkom på överlåtelsebesiktningen. Badrummet är från 74 då huset byggdes så vi är ändå på gång med att riva ut det men är det något som man kan ta upp med säljaren som dolt fel?
 
Trist nog är det bara att gilla läget gällande syllarna. Eftersom besiktningsmannen påpekat det har han dels friskrivit sig själv från att ha missat felet. Dels har han föreslagit en fortsatt teknisk utredning. Ni var med andra ord väl medvetna om felet när ni köpte huset.
Vidare har ni efter tillträde gjort en fortsatt teknisk undersökning som visar att syllen behöver bytas, varför gjorde ni inte det innan köpet som besiktningsmannen föreslog? Där försummade ni er undersökningsplikt.

Badrummet är jag mer tveksam till, att gamla badrum läcker får man räkna med men om det visar sig att möglet är gammalt (hur ser man det) kanske saken hamnar i ett annat läge.

Borde lägga till en brasklapp att jag inte är jurist, har bara läst en massa här på forumet och i besiktningar från ett antal husvisningar.
 
Tack för svaret! Som jag skrev så tog vi en chansning att lukten satt i hennes textilier. Ett syllbyte är ju trots allt redan gjort. Eftersom vi ändå skulle totalrenovera huset känns det inte som någon större ekonomisk grej att göra om syllbytet men man blir ju lite smått irriterad på de som har utfört det så dåligt och i mina ögon blåst den förra ägaren på en hel del pengar. Dels har hon betalt för något som inte blev åtgärdat korrekt och sen prutade vi ner priset rejält pga lukten.

Skulle ju önska att man på något sätt kunde göra det olönsamt för människor som håller på med saker som de inte ska ge sig in på.
 
Jag tror (med betoning på tror) att iom. att det finns en fuktrelaterad lukt i huset som visserligen antogs komma från syllarna eller efterverkningar från det. Så kan ni i princip inte räkna något fuktrelaterat fel som dolt. Troligen kan ingen säkert fastställa att inte en del av lukten kom från möglet i badrummsväggen.

Ett badrum från -74 bör dessutom bettaktas som slut, och som köpare får man räkna med att det finns fuktskador i runt ett så gammalt badrum.

Däremot så kan det vara lönt att kontakta ditt eller ev. säljarens hemförsäkringsbolag. De ersätter visserligen i princip inget av ett så gammalt badrum, men om det skulle behövas större saneringsinsatser, torkaggregat osv, så täcks det av försäkringen.
 
De fel som föreligger är alltså allmänt dålig lukt, möjligen från syllar, samt mögellukt från en badrumsvägg från 1974.

Den generellt dåliga lukten finns i besiktningsprotokollet och kan alltså inte vara ett dolt fel och ett badrum från 1974 är det nog för gammalt för att dolt fel ska vara en framkomlig väg.

Däremot tycker jag absolut att ni tillsammans med gamla ägaren ska ta upp frågan med företaget som utförde sylljobbet. Det är mycket möjligt att de inte vill ta något ansvar, men det är värt att försöka pressa dem, speciellt som ni verkar ha tecken som tyder på att de verkligen gjort fel.
 
Nej, badrummet var ju inte någon överraskning direkt så det har ni rätt i, det har passerat "bäst före datum" för länge sen.

Vi har bett ett annat företag att byta syllarna och de upptäckte att det hade glömts kvar gammal syll på några ställen och som flera andra sagt så är det helt fel utfört. Svårt hur man ska gå till väga med företaget som bytte syllen förra gången. Känns ju enklast att bara strunta i allt ihop. Men man bör väl å andra sidan informera dem om att de inte ska hålla på med syllbyten.

Tack för svaren!
 
Är det inte 10 års reklamationsrätt på hantverkararbeten?
Borde täckas av ansvarsförsäkringen för firman som gjorde jobbet 2005!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.