Vårt hus byggdes 2006 (inflyttning i oktober). I köket har vi en fläkt av märket Siemens över spisen. Motorn sitter nere i köket, inte uppe under taket. Vi lagar mat varje dag och steker ofta -- dock i princip aldrig med tillsats av matfett (tack, teflon!). Vi rengör ofta de där metallfiltren man lätt kan plocka bort. Men här är problemet: nu efter drygt 3 år så

DRYPER DET AV FETT FRÅN SJÄLVA FLÄKTEN! :x

Jätteäckligt -- och faktiskt väldigt pinsamt: vår matlagning (såväl råvaruval som tillagning) känns misstänkt, men vi kan inte förstår hur den kan vara det. Hur 17 har det kunnat bli så här? Har någon annan liknande erfarenhet? Vi har ringt vår byggare och han kan inte begripa det (han har -- som den hantverkare han är -- förstås ännu inte haft tid att komma och titta på skiten). Vi måste förstås få fläkten isärmonterad så att vi kan rengöra den, men det känns ju så lagom kul att fortsätta på samma sätt, med ett "fett-haveri" vart tredje år. Vi tror att ett kolfilter borde ha satts in från början, men byggaren hävdar att han aldrig varit med om det i en vanlig villa. Men nog skulle något sorts ytterligare filter åtminstone ta emot en del av matosets substans?

Vad tror, tycker eller anser byggahus-forumets alla gudar och andra kunniga husnördar? Vi tar med tacksamhet emot alla slags funderingar (inklusive finkänsliga råd om ökat frekventerande av kvarterskrogen...)!
 
C
Har man inte torkat av fläkten på tre år är det inte så konstigt.. Metallfiltren tar inte bort så mycket.
 
Hmm... torkat av? Visst har vi torkat av DET VI KOMMIT ÅT, vilket inte är så mycket. Fläkten är ju dold bakom en plasthistoria som man inte kan skruva isär. Det är självklart att vi har rengjort allt som gått att rengöra.
 
Ni låter som en familj som är förvånad över att huset inte är underhållsfritt. :)

Flottet som sugs upp fastnar överallt. Först i filtret, sedan i fläkten, och resten i imkanalen. Anlita en sotare om ni inte vill sota själva.
 
Väldigt så fel allt plötsligt. Känns tråkigt att bli beskyllda för att vara både smutsgrisar OCH latmaskar, särskilt som de som känner oss nog snarare skulle hävda en överdrift åt andra hållet. Men vi ska ta rådet att anlita en sotare, för vi känner i alla fall oss inte kapabla att skruva isär en historia som absolut inte ser ut att vara tänkt för hemmafixaren. Att frilägga elledningar ända in till själva anslutningen förefaller inte som ett jobb för lekmannen.

Men det här med kolfilter, då? Skulle det inte kunna vara en god idé?
 
Jo, kolfilter tycker jag låter smart. Vi kör både vanligt metallfilter och kolfilter även fast fläkten är kopplad till ventilationen.
 
Kolfilter när man blåser ut allt? låter onödigt.

Rengöra kanalerna måste ju göras med jämna mellanrum. Annars blir det som det blir. Tyvärr. Sen är väl olika metallfilter mer eller mindre bra.
 
C
Det finns sån kolfiltermatta (engångs) som man kan lägga ovanpå metallfiltret för att fånga upp mer fett. Men fastnar det väldigt extrema mängder fett i fläkten ska man kanske fundera på om det är nåt produktfel, det mesta ska väl åka igenom eller fastna i metallfiltret. Frågan är om anledningen till att det dryper från fläkten är för att det är alldeles sörjigt inne i kanalen?
 
Det blir så tyvärr .......undra hur många timmar jag tillbringat med att göra rent fläktmotorn trots disk av metallfilter 1-2 ggr veckan.....såg en motor i reklam som man kunde ta i sär för att göra rent. När vår fläkt pajade och reperatör var här för att byta motor så sa han att det är så här inget mer med det.... Igentligen vet jag inte vad man skall göra åt det.....mer än att göra rent göra rent göra rent......men precis som ni så fattar man inte direkt hur äckligt det blir....förrän efter några år!
 
Till de flesta fläktar går det att köpa till en kolfilterinsats som extra tillbehör. Tar upp det mesta och är helt klart bättre än att hålla på och skruva isär motorn med jämna mellanrum.

Insatsen kan vara lite dyr initialt men sedan häller man bara ut förbrukat kol och fyller på med nytt. Dock skall man ha i åtanke att effekten på själva fläkten sjunker en del med en sådan insats.

Helt klart värt de extra kronorna tycker jag som har en sådan. :)
 
Tack för alla intressanta råd och funderingar! I väntan på vår byggare (=elektrikern) ringde vi till sotaren och la fram problemet. Hade förstås hoppats på svaret: "Inga problem! Vi är vana att skruva isär alla på marknaden förekommande fläktar." Tyvärr sa sotaren istället att de numera ofta får lämna ett uppdrag med noteringen: "Ej rensbar." Det gäller nästan uteslutande nya, moderna fläktar och problemet -- menar sotaren -- växer alltmer. Är inte detta absurt!? Att det överhuvudtaget får säljas sådana produkter! "Rensplikten" (sotarens ord) har ju sedan några år tagits bort, men brandriskerna är ju desamma, kan man tycka. Sotarens kommentar var att fläktar numera betraktas som slit-och-släng-produkter: när fläkten "känns ofräsch" låter folk helt sonika sätta in en ny.

Nåväl. Vi har gett oss 17 på att fläkten ska plockas isär så att vi kan rengöra rubbet. Sedan kommer vi att sätta in/dit ytterligare något filter som kan hindra fett från att transporteras vidare i systemet alltför snabbt. Kanske man sedan får acceptera att med något/några års mellanrum få hjälp med att montera isär fläkten. Det känns INTE acceptabelt att tvingas sätta in en ny fläkt bara för att den "gamla" (=befintliga) är smutsig.
 
Och en fläkt kostar ju en hel del som jag skrev ovan så har jag sett någon fläktmoter som var enkel öppningsbar just för rengöring. Undra om det hjälper om man diskar metallfiltren efter i princip varje matlagning.
Så igentligen är jag glad att vår fläkt pajade innan försäljningen så man slapp lämna en fläkt som man gjort ren så gott man kunnat!
 
Kök en köksfläkt som man kan rengöra!

Jag öppnar kökskåpluckan ovanför spiskåpen, lossar två skruvar på fläktlådan, tar bort fläkthjulet från motorn som sitter fast med en låsmutter, tar fläkthjulet och stoppar den i diskmaskinen tillsammans med fettfiltret. och sedan monterat tillbaks allt.
 
Matarese skrev:
Kök en köksfläkt som man kan rengöra!

Jag öppnar kökskåpluckan ovanför spiskåpen, lossar två skruvar på fläktlådan, tar bort fläkthjulet från motorn som sitter fast med en låsmutter, tar fläkthjulet och stoppar den i diskmaskinen tillsammans med fettfiltret. och sedan monterat tillbaks allt.
Samma här lossar fläkthjulet och stoppar allt i diskmaskinen med jämna mellanrum ca 2 ggr per år.
 
Nästan allt som en gång satts ihop går att få isär igen. Frågan är hur mycket jobb det blir och hur van man är att meka.
Vi har en Bosch utdragsfläkt där fläktenheten är monterad överst i skåpet, med ett schakt emellan, bakom hyllorna. Fläkten vibrerade och det fanns massor av ställen som inte gick att komma åt vid normal rengöring. Vi funderade på att köpa nytt, men det hade inneburit stora ingrepp i skåpet (och plånboken).
Det blev istället så att vi tog loss o skruvade isär allt. Och balanserade om den rengjorda fläkten genom att helt enkelt flytta små vikter tills det blev bra.
Det största problemet var att hitta något som löste det intorkade fettet. Vi provade olika rengörings o lösningsmedel. Inget funkade bra, men det som var bäst var Biltemas "grovhandtvättmedel".
Det tog nog 2 dagar att få allt rent o på plats igen, men nu är fläkten "som ny".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.