Hej!
Bor i ett nybyggt hus med Bergvärmepump kopplad mot golvvärme på bottenvåningen och radiatorer på övervåningen. Till detta har vi ett FTX-system för ventilation.
Vi har ett problem med inomhusluften, den är för torr, runt 20 % luftfuktighet nu på vintern. Vad kan problemet vara och vilka åtgärder är lämpligast?
Kan det vara så att ventillationen (FTX-aggregatet) tar bort fukt ur inkommande luften, så att det blir för lite fukt kvar?
Det finns avledning för kondensvatten i FTX-aggregatet, i FTX:en finns ett värme element på 1 kw som används under vintern.
På vintern är luften torrare än övrig tid på året, ingen mår dåligt av luften men det känns som om trädetaljer torkar ut onödigt mycket.
Vi har 21.5-22 grader inomhus.
 
På vintern är ju som sagt luften torrare än annars och när man dessutom ventilerar huset så pass bra som det blir med ftx så ventilerar man bort den fukt som produceras av duschning, matlagning osv.

Om ni sänker temperaturen så blir luften ngt fuktigare. Vad har ni för problem med trädetaljerna?
 
FTX-aggragat av roterande typ återför en del av fukten ifrån frånluften till tilluften, men iom att ni har en avledning för kondensvatten så har ni troligen inte denna typ...

Att det blir torrt inomhus beror mycket riktigt på att ni har bra ventilation, vilken uppvärmning ni har spelar ingen betydande roll.
Jag har inte hört talas om att det skall vara något problem att ha torrt inomhus? Det är ju lika torrt utomhus! & där går det ju bra för träet...

(Lika stor ånghalt inne som ute vid god ventilation, ger väldigt olika relativa fukthalter, alltså det ni mäter.)

Om ni blir irriterade i slemhinnor eller upplever andra besvär så kan man ju sätta in en luftfuktare, men detta innebär en risk för husets välbefinnande!
Är huset byggt tätt och noggrannt så bör det funka, men men...
 
Skaffa en massa växter. Runt 80% av det vatten du vattnar dem med dunstar ut i rummet, och en andel transpireras genom bladen, då får du dessutom en luftrenande effekt. Är ventilationen "för bra" sugs denna fuktiga luft dock ut.

En annan sak du kan göra är att hänga elementfuktare på elementen. Behållare gjorda av porslin eller lera som dunstar ut vatten i rummet.

Jag vet inte vad som är bäst för huset, men någon skadlig fuktnivå lär du ändå inte nå. Däremot är det bästa för de boende där en relativ luftfuktighet på upp mot 50% eller tom mer. Jag har dock sett rekommendationer på 30- 50%, för att inte riskera fuktskador i byggnaden. Glöm inte att fuktigheten är relativ till temperaturen - En högre temperatur kan hålla en högre andel fukt i luften.

Din kropp är däremot byggd för subtropisk luftfuktighet vid ca 26 grader, kläder ej infaktorerade. Kanske mest kuriosa, iofs ;)

Det finns många anledningar för dig att höja fuktigheten över de 20% du har. Bland annat lär ni bli sjuka mindre ofta eftersom era slemhinnor får ett bättre skydd mot patogener. Ögon och hud kommer också att må bättre, vilket faktiskt kan leda till färre dammråttor under soffan :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.