Har tapetserat om hallen och köpt nya snygga strömbrytare till lamporna som nu ska kopplas in. Nu får man ju inte göra sådant här själv, men, eh.... Hur skulle en behörig elektriker ha kopplat i det här fallet? :)

Ska koppla in en Trapp 1-pol som går till taklampan, samt en Kron som går till samma taklampa plus utelampan.

Bifogar en JPEG med scheman över hur det är kopplat nu, hur de nya brytarna ser ut, plus ett exempel på hur en elektriker har kopplat i köket, om det är till någon hjälp. Ser att bilden blev sjukt liten, men det kanske går att tyda ändå...? Annars mejlar jag den gärna!
 
  • Brytare.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Du har nog köpt fel sorts dubbelbrytare. Du behöver en sk dubbeltrapp för att få trappfunktion. Det räcker inte med en kronbrytare.
 
Oh no :( Får försöka skicka tillbaks och byta då...

Några förslag på hur man kopplar den 1-poliga så länge?
 
Svart verkar ju vara fas som är vidarekopplad till något annat, t ex uttag. Gissningsvis de två svarta in på L alltså, och de andra trådarna på de övriga plintarna.
 
Alltså de svarta i varsitt L-hål? Eller i samma? Det är ett dubbelt hål, om du fattar vad jag menar. Det kanske kvittar?

Den bruna och vita i varsitt hål märkt med pil/trekant, eller i varsitt hål märkt med X?

Ursäkta vimsigheten och bristen på jargong, hehe.
 
  • Gilla
Tommie84
  • Laddar…
Svart på varsitt L-hål. De andra på varsin pil. Vilken som är vilken kvittar eftersom det är en trappkoppling.
 
Tack!!!! Jag provar!
 
  • Gilla
TEESO
  • Laddar…
Stopp ett tag... Två saker: det är alltid bäst att vara säker på hur det ligger till innan man "provar". För det andra, det kommer inte att fungera om du inte har den andra strömställaren inkopplad (eller att du kopplar ihop rätt trådar på den sidan).
 
Sorry, jag menar att jag ber elektrikern fixa det... Den andra strömställaren är inte urkopplad än.
 
Enklast kontrollerar du funktionen (ohmmät) hos de gamla brytarna för att avgöra vilken funktion varje ledare har. Sedan kopplar du i dom nya brytarna enligt det.
 
Ok, det funkade inte så bra. Det går ett tända/släcka med den enkla strömställaren, och även med den dubbla, men inte tända med den ena och släcka med den andra. Har testat att växla den bruna och vita men det gjorde ingen skillnad...

Ohmmät... Låter som överkurs - får nog bli till att punga ut någon tusenlapp på en elektriker igen... Men tack för tipset :)
 
Redigerat:
  • Gilla
Iodjur
  • Laddar…
Vad menar du? Du provar dig väl inte fram här :@ Mät och koppla in rätt!
 
  • Gilla
krasha
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.