Hej!

Ska eventuellt köpa ett hus byggt -56, när jag kollade med kommunen efter bygglov och byggnadstekniska dokument (vi vill på sikt bygga ut huset) så kunde de inte hitta något bygglov eller dokument öht för fastigheten. Trots att kommunen började arkivera dessa någon gång på 40-talet. Enligt handläggaren så har det förmodligen skett något mänskligt fel, tex att dem har registrerat in handlingarna på fel fastighetsbeteckning. Detta var enligt honom inget att göra åt, gick inte att gå igenom hela arkivet igen...

Frågade vad som händer om/när vi vill bygga till och fick svaret att man är tvungen att rita upp nya ritningar för huset. Någon som kan ge en hint på vad detta kan kosta? Villan är 1.5 plan på 95m2 samt 50m2 källare.
 
En uppmätningsritning är inte särskilt dyr att göra. Kostar gissningsvis 10 Kkr plus/minus 5 Kkr. Någon arkitektbyrå på orten kan säkert ge dig fast pris på jobbet.

Mera intressant är svaret du fått av bygglovsenheten. Du bör fråga (exempelvis lantmäteriet) vilka andra beteckningar fastigheten tidigare varit registrerad. Därefter ska du begära fram handlingar med denna/dessa beteckningar.

I köparens undersökningsplikt ingår att ta reda på om alla åtgärder på fastigheten utförts enligt bygglov. Om något gjorts utan bygglov de senaste tio åren tar du som ny ägare över ansvaret.

Även om myndigheten slarvat bort byggloven kan man upplysa dig om ifall fastigheten omfattas av någon detaljplan. Handläggaren kan också förklara för dig om befintliga byggnade på någon punkt strider mot gällande bestämmelser. Isåfall bör du ta reda på vad man tänker göra åt det.
 
Redigerat:
En släkting byggde i början på 60 talet en sommarstuga. De fick göra om ritningarna ett par ggr för att få bygglov. Byggde sedan efter originalritningarna. Huset blev 1,5 plan där endast 1 plans hus tilläts, det blev ca 120kvm byggn. yta där 60 tilläts.

Sedan brydde de sig aldrig om att färdig anmäla.

Nåväl i början på 80 talet ville de bygga om lite, en liten utbyggnad med ett badrum med dusch. Funderade mycket på hur man skulle hantera den stora avvikelsen från bygglovet när man skulle söka nytt bygglov.

Då säger kommunen att i samband med kommunsammanslagningar så hade en stor mängd ritningar försvunnit ur arkiven, det fanns helt enkelt inga handlingar om detta hus. Jag misstänker att det mer berodde på att det aldrig slutanmälts.

Detta var totalt bingo, det var bara att rita ihop hur huset såg ut, och trots de stora avvikelsen från områdesbestämmelserna så fick de bygglov för en liten utbyggnad utan problem. Om det hade framgått rakt av att huset i princip var ett svartbygge så hade det nog inte varit lika enkelt. Så bortslarvade ritningar kan vara guld värt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.