Säkert dum fråga men kan inget om detta, ska ha upp en 12 kg spegel 175X70 cm stor på en vägg som lär bestå av spånskiva+gipsskiva?
 
Ingen plugg alls förmodligen, nån form av gipsankare skulle jag använda, finns i olika längder beroende på hur många/tjocka skivor som väggen består av.
 
Japp håller med. Spåmskivan sitter där för att tåla att skruvas direkt i utan någon plugg, men spånskivan kanske inte klarar denna tyngden det nu blir fråga om.

Köp Molly, 26 mm för en gipsskiva + 1 spånskiva. Monteras typ så här:

En molly kan beskrivas som en skruv med en speciell mutter.

1)Borra med vanlig borr ett hål för HELA Mollyn, brukar vara 8 eller 10 mm.
2) Tryck in Mollyn.
3a) Lägg din tyngd (alltså tryck rätt hårt) med en skruvdragare och skruva skruven som vanligt med låga varv på skryvdragaren tills det tar stopp.
3b) Använd en Mollytång enligt instruktion
Nu har vingar fällts upp på baksidan och skapat ett fast ankare som håller mollyns MUTTER på plats.
4a) Skruva ur skruven såpass att du kan hänga spegeln på.
4b) Skruva ur skruven helt och ersätt den med en krok som passar i Molly muttern.

Det finns på Biltema och Clas ohlsson, Jula typ billiga set med Mollytång och lite olika Mollys. Mollyn är olika för olika antal skivor i väggen, dvs hur tjock väggen är. Du mäter storleken genom att mäta från skrukransen tills vingarna börjar. ca 15 mm = en skiva i väggkonstruktionen, ca 28 mm 2 skivor, ca 40 mm 3 skivor o s v .

Blev en lång förklaring, men man vet ej hur mycket info som behövs, jag kan inte måla tex.....
 
Håller med Peter, en kraftig skruv bara eller ännu hellre en krok som du skruvar fast med en skruv, finns olika varianter i lokala järnaffären tex.
Nackdelen med en molly är att när du ska ta bort spegeln så sitter mollyn kvar och ser ful ut och kan inte tas ut som en vanlig plugg.
 
Beror väl på hur rädd Du är om spegeln, finns så många olika kvaliteter på spånskiva/gips + ett oändligt antal olika typer av skruv så om det blir bra eller dåligt är svårt att säga utan att se.
Men visst funkar det med bara skruv om Du gör hyfsat rätt. Vill man inte krångla till det så räcker det säkert spik också om så är eftersom belastningen är nedåt i första hand, men det rekommenderar jag inte ändå.
 
Spegeln är ny och dyr, lägenheten/väggen ny , den får inte ramla ner, har dock ej fått hem den ännu, så oklart hur upphängningsmöjligheterna ser ut exakt.
Vet bara att det ska vara spånskiva bakom gipset för att underlätta upphängning.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.