Hej
Har ett hus med tillbyggnad från -85 med krypgrund där en vägg förra veckan efter många veckors kyla rört sig vertikalt uppåt. Gissningsvis är det tjälen som gjort det. Är det någon som har erfarenhet av ifall det troligtvis är felbyggt eller kan det tjäla så djupt att denna vintern (i göteborg) räknas som extrem? Vi köpte nämligen huset i somras och hoppas på att få ut pengar för att det rör sig om ett dolt fel. Hur mycket är rimligt att beräkna för att åtgärda det? Och är det snickare eller markarbetare man ska anlita i första hand?
Vore tacksam för lite hjälp
//nybliven husägare
 
Hej !
Många frågor på en gång, men en fråga till dig, nyköpt hus, hur besiktade du huset innan köpet ?
Är det krypgrunden som har skjutit uppåt ?
//Goerana
 
Ja fel är det med all säkerhet men det kan vara mer än ett fel, tex kan dräneringen varit/blivit dålig så att tjälen fått möjlighet att krypa ner, ngn kan ha planterat växter i närheten som täppt till den tex.
troligtvis så har det snålats med grunddjupet med vilket är vanligt i gbg eftersom det "aldrig" blir riktig vinter där nere.
 
Huset besiktigades av Anticimex, det är inga växter i närheten och enl henne var dräneringen ok. Förmodligen har det precis som Tossegubbe skriver snålats med grunddjupet. Så nu väntar vi med spänning på att tjälen ska släppa så vi får se var som händer då. Dock måste vi redan nu skriva ett krav till säljarna på hur mycket det kommer kosta att åtgärda och det är det som är så svårt.
 
Intressant fråga angående tjälskador. Vintern är i mitt tycke extrem, men finns det någon rekommendation på vad som anses vara "extrem" vinter, som i detta fallet västra Sverige?
Jag har själv råkat ut för lite problem med en tjällyftning av ett altantak som byggdes för 15 år sen, och först nu har det uppstått en tjälrelaterat skada.
 
LiJ skrev:
Dock måste vi redan nu skriva ett krav till säljarna på hur mycket det kommer kosta att åtgärda och det är det som är så svårt.
Lugna dej med dina krav och skriverier.
Ta först reda på vilket djup som anses som tjällfritt djup i ditt område som man brukligt anlägger en husgrund på.
Kolla sen på vilket djup din husgrund är anlagd.
Hitta felet först!
Du vet ju ingenting idag. Ställ krav på dej själv och undersök saken innan du kräver något av andra.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.