Vi kommer att ha badrum och tvättstuga mittemot varandra i en korridor som är 1,2m bred. Vi skulle gärna vilja att tvättstugedörren öppnas utåt då arbetsytorna i tvättstugan är precis bakom dörren och det är ju inte så kul om man får dörren uppslängd i ryggen när man står och viker tvätt.

Men då krockar ju dörren med badrumsdörren mittemot som enligt standarden öppnas utåt. Så nu undrar jag om badrumsdörren måste öppnas utåt (det finns ju så mycket bestämmelser) eller om man kan ha så att den öppnas inåt istället då det passar alldeles utmärkt med tanke på hur badrummet ser ut.
 
Måste och måste... Badrummet är väl den plats där man löper störst risk att kollapsa ensam i ett låst rum. Kan man då inte få hjälp för att man ligger och blockerar dörren så kan det gå rätt illa.

Det finns oftast en tanke bakom framtagna standarder. :)
 
  • Gilla
svantesalen
  • Laddar…
Fast den tanken måste jag nog opponera mig emot. Att rummet är låsbart har ju egentligen ingenting att göra med om man blockerar dörren eller inte. Du blockerar ju dörren lika mycket om du kollapsar innanför dörren i sovrummet.

Men man kanske kollapsar/ramlar lättare på det våta badrumsgolvet.
 
C
Det kanske är större sannolikhet att man faktiskt har stängt dörren till badrummet när man gör sina ärenden där.

Kan inte tvättstugedörren hängas åt andra hållet då, så kan man arbeta med den öppen - ingen risk att få den i ryggen?
 
En viktig anledning till att dörren öppnas utåt är att det gör det enklare att få till vattentätheten mot tröskeln. Om dörren öppnas innåt blir tröskeln lätt snubbelkant när man går från korridoren och in eftersom den hamnar så högt.
 
En låst badrumsdörr kan man alltid låsa upp från utsidan. Även där finns en tanke. Visst kan man kollapsa i sovrummet, men om det är någonstans man riskerar att kollapsa framför en dörr så är det i badrummet eller på toaletten.

Kollapsar du i sovrummet gör du det troligen i närheten av sängen eller i sängen och dörren är inte vanligtvis stängd som till en toalett/badrum.
 
Bygga om någon av dörrarna till skjutdörr?
 
Vi har tänkt ha arbetsbänkar på båda sidor om dörren i tvättstugan så att hänga om den på andra sidan ger inte så mycket. En skjutdörr till tvättstugan kanske skulle vara en idé. Vad skulle extrakostnaden bli för det? Är det någon skillnad i ljudisoleringen i en skjutdörr jämfört med en vanlig?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.