Vi lägger oglaserad lerklinker från Höganäs i hallen (rustikgul). Kan/bör man klinkerolja den? Efter fogningen?
 
Ja. Foga golvet. Låt härda/bränna i några dagar och fukta fogen lätt under tiden. Rengör sedan med fogrengöring FB9200/fosforsyra ordentligt. Fukta fogen ordentligt innan du tar på syran. Flera omgångar kan behövas. När det är klart är allt fogslam borta från plattorna. Låt torka i någon dags så att det är helt torrt.
Lägg sedan på Höganäs fogimpregnering FB9700(som är en utspädd paraffinolja). Påverkar inte färgen eller tonen på plattorna. Lägg på sjöblött för det sugs in i plattorna rätt snabbt. Torka sedan bort allt överflöd inom 15 minuter. Det blir blankare färckar annars. Upprepa någon gång per år.

Läs mer här: http://www.cchoganas.se/uploaded/document/2002/8/13/Stadanv-hem.pdf
 
Tackar och bockar Johan! Fosforsyran - vad ska det vara bra för? Under förutsättning att man lyckats torka bort överflödig fog på plattorna med fuktad svamp, fyller det väl ingen funktion?

Ang. fogimpregnering: Verkar som om alla så kallade impregneringar eller klinkeroljor innehåller samma produkter - lösningsmedel (alifatnafta eller dyl.) och paraffinolja (ren mineralolja). Någon gång linolja istället för paraffin. Spelar det egentligen någon roll vilket märke man väljer? Eller om man till med blandar själv? Ev. toning av plattorna är helt ok för min del, i alla fall om de bara får en något djupare/mörkare ton.
 
Fogrengöring och fosforsyra/toalettrent är i princip samma produkt. Det används för att ta bort det cementslam som i princip alltid blir kvar på oglaserade plattor. Spädes med vatten till lämplig kopncentration. Det skulle i teorin fungera med utspädd saltsyra, men det blir svårkontrollerbart,
Höganäs fogimpregnering innehåller vad jag minns inga lösningsmedel. Luktar heller inte något,
 
Kasch skrev:
Tackar och bockar Johan! Fosforsyran - vad ska det vara bra för? Under förutsättning att man lyckats torka bort överflödig fog på plattorna med fuktad svamp, fyller det väl ingen funktion?
Det är mycket svårt att få bort alla fogreseter på oglaserade plattor. Mycket mindre jobb att syra av det sista.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.