Huset vi bor i har ett gemensamt frånluftssystem och varje lägenhet har ett separat spjäll för att reglera sugstyrkan.

Nu har vi precis renoverat köket och i den vevan så har vi satt in en kolfilterfläkt (av designskäl), vi är därför inte längre inkopplade i ventilationskanalen.

Nu har det uppstått ett nytt problem, när vi försöker montera en ventil över "hålet" så susar det och väsnas väldigt mycket. När hålet är tomt så hör man inget.

Finns det någon slags ljuddämpare som man kan montera i slutet av ett ventilationsrör, eller något som man kan stoppa in i röret för att minska draget och då samtidigt minska ljudet?
 
  • 22.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
1. Det var en himla tur att ni inte kopplade på köksfläkten på ventilationskanalen...sök på "imkanal" på forumet. Det är big no-no att koppla köksfläkt till ventilationen i flerfamiljshus. Både av brandfara och av stank-skäl.

2. Det blir ljud av hög lufthastighet. Mindre area att ta sig igenom för luften ger snabbare hastighet= mer ljud. Finns ganska många varianter på ventiler som säkert kan hjälpa er. Vi har lite samma problem här hemma, så vi kör med ett inkaklat klassiskt galler. Både snyggt och "ljudfritt". Ett tips kan ju vara att kika på uteluftsdon i rostfritt.... inomhusventiler har ju en tendens att vara skitfula vita historier tyvärr.
 
1. Tur har man på travbanan....

2. Vi har testat med ett frånluftsdon (vitt, runt, justerbart genom att snurra på mittplugg) och ett gälgaller (rostfritt för utomhusbruk). Båda två låter riktigt mycket = inte bra...

Jag ska testa med nät. Tack för tipset.
 
Först och främst behöver det sluta helt tätt mellan kanalen och ventilen.
Du behöver en ram + kontrollventil. Är detta tätt kommer du inte få några sus-ljud.
Men däremot tror jag inte att du bara kan sätta ett galler då du inte kan strypa flödet när det ska injusteras. Således kommer fläkten suga mer än nödvändigt och du kommer få ett luftflöde som överstiger det dimensionerade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.