T
Bor i hus byggt -68 med vattenburen värme från pellets.Elementen är orginal och blir kokheta, skall det vara så?För att vara så varma som de är tycker jag inte att de värmer upp speciellt bra i rummen heller, kan det vara något fel?
 
Det är helt enkelt snålat med storleken på elementen, 68 satt det troligen en oljepanna i huset och det är inga problem att köra ut väldigt varmt vatten från pannan och då blir elementen väldigt heta för att det ska bli dräglig värme i huset.

Det är nog bara att gilla läget, att byta till större element tjänar man egentligen inga pengar på. Är huset dåligt isolerat så blir ju elementen hetare (och det drar mera energi) så en tilläggsisolering kan kanske gå att räkna hem.

Protte
 
Nej, ingen fel, möjligen att element är för små eller för få för att kunna värma ditt hus när det är mycket kallt ute. Ju mindre yta på en element dess varmare måste den vara för att kunna värma luften i rummet till samma temperatur.
Du har kanske några element någonstans som är avstängda fex i rum ovanpå som ni inte använder?
Eller det har tagits bort några element vid någon ombyggnad? Då får de element som är kvar/på jobba dubbelt för att värma huset
gaia
 
C
Jag skrev ett långt långt inlägg, men min jävla router bestämde sig för att haverera precis när jag skulle posta det... *morr*

Enklaste lösningen om värmen inte räcker till är att shunta på mer värme från pannan. Räcker det inte att dom är kokheta får du värma dom tills dom är glödande röda. ;)

Och nej, det kan inte vara nåt fel, det är helt enkelt för små element i förhållande till hur varma dom är.
 
T
Jag var nog lite otydlig för det är på entreplan vi har problem med att få upp värmen.Ovan våningen är inga problem och där har vi fått stänga av element för annars blir det för varmt. Kan man på nått sätt få upp värmen på undervåningen?
 
C
Som sagt, öka värmen ut på elementen. Från 68, då har du säkert såna kranar på elementen? Dom kan sätta sig så att dom itne går att öppna, fast är elementen glödheta så är ju inte det problemet, förstås.

Annars är det som föreslagits, större element.
 
Kontrollera vilken temperatur det är du skickar ut. Att elementet känns väldigt varmt är inte tillräckligt exakt. Är det under 70 grader är det ok kan jag tycka men då har du ingen marginal om det blir kallare.

Vad du kan göra om du inte kan öka värmen är att öka cirkulationen! Dels på cirkulationspumpen men ibland är elementen strypta och då har du möjlighet att öka flödet även där. Är elementen lika varma överallt?
 
T
Vi kan säga så här, de är så varma att det inte går att hålla handen på dem mer än någon sekund (om ens det). Man bränner sig alltså på dem. Japp där elementen är på så är de lika varma överallt. Uppe i badrummet (där de är på)är de placerade brevid toan.Det gör att det är varm och gott när man sitter där och drömmer ;-)
 
Hej!

Vi försöker: Alla element på bottenplan är glödheta och du får fortfarande inte varmt.

Lösning: Antingen behöver du mer elementarea som ger mer värme eller får man försöka leta läckor där det drar in kallluft eller isolera huset bättre.

Antar att ni har sovrummen uppe och vill spara på värmen, men det borde hjälpa att värma lite mer där så värmen där nere inte springer upp så fort :)
 
T
Så då blir det till att köpa fler radiatorer eller installera golvvärme.Tyvärr har vi sovrummen på nedreplan så vi vill ha upp värmen där när vi sover.
 
Det blir lätt missförstånd om man skriver att man vill "ha upp värmen" på nedre plan. Ni vill antagligen ha upp TEMPERATUREN på nedre plan, men det går inte just eftersom värmen "går upp" till övervåningen.

Varm luft stiger så det är liksom naturligt att värmen hamnar där uppe.

Men värmen som stiger dit upp måste ju ta vägen nånstans. Antagligen är det värmeläckagre nånstans. Är huset från 68 så är kanske inte isoleringen den bäst, för att inte tala om ventilationen.
 
Om du har varmt på övervåningen men kallt på nedervåningen, trots glödheta element så har du sämre isolering på nedervåning, kanske dåligt isolerat golv eller sämre fönster än på övervåningen.
 
Mycket tyckande här! Vi vet ju inte hur många watt elementen avger och för vilken yta. För att få ett hum om detta behöver vi veta elementens storlek och utforming, rumsarea, utgående temperatur och gärna även på returen (mer exakt) samt hur stort FLÖDET är i systemet.
 
Men varför skulle vi behöva ett hum om det?

Om elementen är heta så avger de ju så mycket värme de kan avge. Och det innebär ju då att de är underdimensionerade i förhållande till husets värmeförlust.

Och den mest ekonomiska åtgärden är ju då att se över isolationen och ventilationen (eftersom det är där förlusterna finns). Visst kan man byta till större effektivare radiatorer, men det ökar ju också värmekostnaden. (Det går ju att hålla varmt i ett tält med tillräckligt hög effekt, men det är inte särskilt ekonomiskt.)
 
  • Gilla
Omikr0n
  • Laddar…
Temperaturen är bara en av två faktorer som styr hur mycket energi ett element avger, detta borde vara elementärt för den som anser sig ha svar på TS frågeställning.

Dessutom kan ett element upplevas som mycket varmt redan vid 50 grader så utan att veta mer exakt hur hög framledningstemperaturen är kan man inte säga något alls.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.