Hej alla!

Ett rör i vår tvättstuga har frusit sönder = vattenläcka i trossbotten. Tvättstugans våtrumsmatta är från början av 90-tal (dock fullt funktionell) så vi fick veta att när golvet måste rivas upp så får vi stå för 80% av kostnaden för den nya mattan. Dessutom får vi stå för hela mattläggningsarbetet, ny golvbrunn etc. Vi måste också stå för kostnader nytt rör och arbetet med nytt rör. Det försäkringsbolaget betalar är tydligen det som skadats på grund av det trasiga röret= isoleringen. På detta kommer en självrisk à 3000 kronor.
Detta medför ju att det blir dyrare att åtgärda skadan med hjälp av försäkrningbolaget?
Om jag fattat rätt?

Ska det vara så här? Vad har man i så fall en försäkring till?
Någon med liknande erfarenheter/funderingar?
 
Det grundläggande med försäkringar är att de ersätter din egendom upp till det skick den var.
De ersätter inte heller den del som har gått sönder, som ett trasigt rör, eftersom det har blivit "utslitet".

Så om du skulle komma skadeslös ur det här skulle du betala för reparationen av röret, plus en självrisk. Tvättstugan skulle återställas med en plastmatta med 20 års slitage.

Nu är det sista inte praktiskt möjligt och då renoverar man upp till dagens standard. Då har du gjort en renovering och standardhöjning av din tvättstuga och det täcker inte försäkringen.

Färgen på ditt hus börjar flagna efter 10 år, ska försäkringen täcka det?
 
Nu beror det ju lite på hur skadab ser ut, men om det krävs torkning eller annan sanering så står ju bolaget även för det. Bara elkostnaden för en torkning kan gå på över 5 000 kr, till det kommer kostnader för själva agregatet, och att ngn skall sköta torkningen,m besiktiga att det är färdigtorkat osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.