http://www.ja.se/?p=27604&pt=105&m=3433

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=37660


nån som provat? Har erfarenheter? Skulle en vanlig vedpanna (har en baxi solo inova) fungera eller skulle man kunna moddad den eller är det en helt annan sorts panna som måste till? antar att de tinte funkar med ny skit utan man lär torka det ett tag?

varför jag undrar?:)...jo vi har ju två kusar hemma och dend är jäkla gödselstacken bara växer och växer och vi skulle behöva göra oss av med den så om den kunde generera lite pengar/värme tillbaka så skulle det ju vara grymt!
 
Vet att det går att köra i de flesta stokrar/flisbrännare om den är tillräckligt torr dvs <40% annars går det att blanda i mer spån eller flis.

Vet inte hur det är om man har torv som strö men kör man med spån så är det bara att torka den lite.

Dock så kom jag och tänka på hur en skottkärra i ett stall ser ut efter nåt år, helt utfrätt. Samt att swebos förråd är byggt i formplywood. Man skall nog klä förrådet med nåt liknande för att undvika anfrätning...


Prova med typ en pelletskorg eller liknande och ställ denna i vedpannan så ser du ju hur bra det brinner...
 
eftersom kusarna står på både kutterspån och halm så blir det automatiskt en blandning av detta i skiten så det blir inte bara att elda skit utan lite tillsatser om man säger;)

men du tror alltså att det bara är att torka det hela så det är <40% fuktighet och sen köra på som vanlgit i vedpannan?
 
Blir nog för kompakt för att köra direkt i vedpannan, krävs en flisbrännare eller att man pressar det till briketter.

Det bästa vore nog en stokerbrännare, finns begagnade på blocket för nån tusing och man får en ny för runt 40 000:-
 
Annars kan du alltid erbjuda någon bonde/trädgårdsodlare att hämta gödselstacken.
 
Mmm njae...ve tinte om det blir så kompakt om man tar en spade hästgödsel+kutterspån+halm...man skulle ju kanske kunna alterna och lägga i ved och så ett lager hkh och så ved osv..vad tror ni om det? Skulle pannan må bra av att matas med lite annat än ved eller skulle den säcka ihop totalt?


jodå vi har en bonde som ev skulle hämta det men de flesta bönder häromkring har egna kor eller dylikt så dom har så dom klarar sig plus att vårat är rätt så mycket utblandat med spån och halm så vet inte hur bra det blir att sprida ut på åkrarna?
 
Hur har du tänkt med dygn hanteringen? Köra in en kärra hästskit i källaren eller..d^_^b
 
Går nog ''skitbra'' :S.
 
Tekniskt går det bra att elda, men problemet är bara vad lokala miljömyndigheterna säger. Är det avfall man bränner, eller biobränsle? Utsläppskraven för avfallsförbränning är mycket stränga, och en vanlig villapanna klarar inte utsläppskraven fast man eldar med bara spån.
 
själva hanteringen hade jag nog tänkt nått liknande som vedförrådet, ute under tak. Men det är klart det man ska elda inom den närmsta tiden ligger ju lite närmare tills hands vid pannan så där får man väl ha nått tätslutande kärl att ha det i

joo vet att det är hårda regler på för hantering av skit...slänga ut det i skogen är ju bara att glömma och i princip ingen soptipp tar hand omdet

får luska lite i det där:)
 
Det finns ju bade foretag och privatpersoner som eldar med godsel sa det borde ju ga att losa (antar att du anda inte bygger inom detaljplanerat omrade) fragan ar bara hur du ska transportera materialet till pannan. Om du har mer an en hast racker det nog inte med en skottkarra (och vem vill halla pa att fylla sackar och kanka nerfor trappor etc). Skulle vara jattekul att se hur du far till det!
 
jag ska ta och göra ett experiment och se hur det går...ta och torka upp lite gödsel/halm/spån blandning och provbränna.

Till en början får det nog bli skottkärrevarianten in till pannan (har inga trappor in till pannan illafall), får se hur det funkar. Om det går bra med själva förbränningen och man ser att allt funkar får man väl fundera på att göra nått smartare. Skulle va grymt om hästarna kunde betala tillbaka lite!;)
 
`Har för mig att Reka har något för just gödselförbränning!
 
Som giantvalley skrev, gödsel kan fräta ganska bra på materialet, både innan förbränningen och i pannan. Det kan med andra ord bli en dyr lärdom.
Är i själv avfallsförbränningsbranchen, och enligt egen erfarenhet bildas mer påslag på konvektiondelarna vid slamförbränning än vid normal sopförbränning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.