Planerar för fullt inför mitt bygge nu i vår, då en 15kvm byggsats ska monteras och bli bastu/relax. Sitter å räknar på saker hit å dit, som man så ofta gör :) Nu kikar jag på lämpligt aggregat + skorsten till mina stuga och blir inte riktigt klok på en sak;

Man läser mycket här att skorstenen ska vara minst 100cm över tak (samt över nock). Men kikar jag i tex Narvi´s och Harvia´s beskrivningar till deras egna skorstenar så är minimum måtten där 80cm över tak.
Narvi: http://www.narvi.fi/swe/produkter/skorstenar/getfile.php?file=592
Harvia: http://www.k-rauta.se/Bilder/Artiklar_VVS/Teraspiippu_SV.pdf

Dessa tillverkare borde ju vara några av dom populäraste, och många köper säkerligen deras skorstenar - då antar jag att det är helt OK med dessa skorstenar?

Är det förövrigt någon som har tillverkat sin egen skorsten till en bastu, vore kul att få höra lite erfarenheter och tips!. Funderar på om detta kanske skulle vara ett alternativ då jag kan få tag i syrafasta rör gratis. Jag kommer ju inte heller behöva vinkla eller så..utan kan dra ett rör rakt upp. Men jag är lite osäker på detta med att få till det snyggt ovan tak med plåtkåpa... och även den delen som måste vara isolerad inne i själva bastun på ett "snyggt" sätt (30cm under brännbart mtrl.)
 
Skorstenen ska sticka upp minst 100 cm från taket men behöver inte gå över nock. De gamla reglerna har jag för mig sa 100 cm över nock.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.