Det är väl bra att få lite referenser på hur illa det kunde ha varit också. Helmersson, du har ju ett snyggt hus som kan bli ännu snyggare med lite större fönster. Fodren tänkte jag först inte på att de saknades, men det är klart att de gör.

På Nickans bilder är ju förödelsen närmast total. Visst blev det bättre med foder, men det går ju att se hur snyggt huset kunde ha varit. Mexitegel är inte snyggt någonstans. Låt oss hoppas att 60-talets respekt för gamla hus var en bottennivå som aldrig återkommer.

Själv bor jag i ett hus från 69. Varken spröjs eller planer på sådana där. Bilden kommer från min mammas fritidshus.

Erik
 
Jag måste ha problem - eller är det olika nivåer på medlemskap?? ser inte mammas Avemos hus??

Javisst är/var det helgerån att sätta - dessutom gult - fasadtegel ovanpå panelen...
Ägaren på 60-talet var murare... Inne satt det brunt 70-tals-laminat ovanpå pärlspontsväggarna, gröngul heltäckningsmatta på trappstegen mm mm. (eldosorna gömda bakom diskbänken, för säkerhets skull... inlindade i folie...) Det mesta hann jag fixa men utvändigt blev det ju aldrig ett sekelskifteshus... som grannens, som dessutom målade om i tidsenlig färgsättning.

Helmersson - fodertanken... vad säger du? Och inga spröjsar??
 
Ja foder får det nog bli. Börjar bli osäker på spröjsen. Ett annat problem är att luften i 2-luft fönstren och 3-luftfönstren inte blir lika stora. Som det är nu så är det mittersta fönstret på 3-luften större man kanske skall ha det så annar får man krympa 3-luften lite för att få samma storlek på luften. Sitter och räknar lite på det nu.
 
Det slog mig just att - hade inte den typen av hus fönsterluckor??

Jag tror iaf att foder och fönsterluckor i accentfärgen skulle ge huset den där tidsenliga looken.
Och ja 3luftsfönstret skulle kanske vara samma storlek som 2luft - speciellt om du väljer fönsterluckor (för att få plats med luckan till vänster om dörren?)
Men å andra sidan är det ju rysligt synd att minska ljusinsläppet...

Lägg upp när du bestämt dig och definitivt när det är klart :)

(Har du Photoshop? - perfekt för steg 1 i dylika *ombyggnader*)
 
Helmersson: Om jag uppfattat dig rätt så vill du ha flaggfönster fast i två-luft (bara två öppningsbara delar, inte fyra). Vi har precis börjat sätta in sådana fönster på vårt gamla hus (har suttit sådana förut som bytes mot perspektivfönster på 60-talet). Måtten på våra fönster är 135 högt och 100 brett. Spröjsen sitter så att dagmåttet (glaset liksom) blir kvadratiskt ovanför spröjsen. Om jag inte minns fel så är det 36*36. Då är spröjsen 4,5 cm bred.
Vi kollade runt på flera fönstertillverkare, bland annat Tanumfönster som ni (eftersom de har "genomgående" spröjs) men då mina föräldrar som har mycket dåliga erfarenheter från Tanum fönster avrådde oss, så hamnade vi tillslut hos Allarängen som är ett snickeri specialiserat på fönster utanför Kungsbacka. Bor ni i närheten så säger jag bara: ÅK TILL ALLARÄNGEN!!! Ta med er bilder på huset så kommer de hjälpa er med vilka spröjs som passar och var de bör sitta. De är helt fantastiska och har en kunskap som få om fönster i gamla hus! Vårt hus har fått ett otroligt lyft med de nya fönsterna. Dessutom så är deras fönster mycket billigare än Tanum t ex!!!
Vill ni och bor i närhet (utanför Kungsbacka) så får ni gärna komma och titta på våra fina fönster! Bara skicka ett PM! =0)
Och jag måste bara tillägga: Klart ni ska byta fönster! Huset kommer att få tillbaka sin själ när "rätt" fönster kommer på plats!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.