Enligt reglerna så är det bara att byta 4-ledaren men ta kontakt med nätägaren och red ut om det bara är den sista 10-talet meter som är TN-S då går det att lägga ihop PE och N som en PEN ledare. Man behöver inte byta kabeln, det blir 2 ledare som är anslutna till PEN plinten i båda ändar.

Visserligen en tillbakagång till ett sämre system men vad gör man.

Protte
 
Slugge skrev:
Du har nog missförstått detta, iaf om vi pratar om svenska hushåll då är det TN-S i installationerna. TN-C-S blir det i och med att du går från PEN till PE+N vid en punkt, vanligen din mätare eller elcentral förr.
Men det är väl precis det som är vanligt, att vi har TN-C-S vilket innebär att vi går från TN-C till TN-S någonstans i vårt hus?
 
Be nätägaren att komma ut och koppla om, förmodligen har elektrikern som anmälde till dem angett att få kabeln kopplad enl TN-S vid kabelbytet. Man viker ner den blåa i ansl.punkten och lägger en gulgrön bygel mellan N och Pe-plinten. Nu måste du ändå ha dit dem eftersom du bröt plomberingen när du öppnade luckan.
 
Vad hindrar att gå vidare med TN-S kabel?
 
Den är tydligen 300m lång och redan nedgrävd som jag fattar det, annars är det självklart det bästa alternativet!
 
-MH- skrev:
Men det är väl precis det som är vanligt, att vi har TN-C-S vilket innebär att vi går från TN-C till TN-S någonstans i vårt hus?
Jo, det är vanligast men numera gör man inte så.
 
320m nedgrävd 50mm2 Aluminiumkabel gräver man bara inte upp och bytar för det kostar en bra slant att göra det.

Billigast blir det att kontakta nätägaren och be dom koppla om helt enkelt...:|
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.