Håller som bäst på att försöka skapa mig någon sorts uppfattning om prisläget på ett arkitektritat lösvirkeshus. Några frågor:

Kvadratmeterpriset dyker ju upp i alla möjliga länkar. Det talas om att man kan bygga nyckelfärdigt med normalstandard för någonstans mellan 10000 och 15000 kvm. Vi ska bygga ett 1,5-planshus där grunden (byggytan?) hamnar på 120 kvm. Vi vet inte riktigt hur stor övervåningen blir men säg att den blir på 100 kvm till (hur räknar man förresten kvm när man inte har full takhöjd?). Frågan är då om dessa kvadratmetrar är lika dyra som de på undervåningen? Dvs ska vi räkna 10000 * (120 + 100)?

En annan fråga gäller hur man ska värdera den egna arbetsinsatsen. Låt oss säga att jag lägger ner 500 timmar själv på bygget, ungefär hur mycket är detta värt på totalpriset. Om en snickare kostar 500 i timmen så skulle detta innebära en besparing på 250000. Rimligt?

Tacksam för svar...
 
Jag fick pris på ett lösvirkes hus idag.
Huset är 1 1/2 plan ca 185kvm, ihopbyggt garage på 45kvm.
Byggfirman räknade på byggytan och den är 165kvm.
Allt ingår utom inv och utv målning, även tomt och anslutnings avg, normal standard, golvvärme på bägge planen,2 stora kupor som är 4 m breda, öppet upp till nock genom bägge kuporna, valmade takspetsar (även på garaget).Nibe 310, kamin, klinker, stort kök, mm mm.

Priset jag fick är 2800000.

2800000/165=16970kr kvm.
Eller om man vill räkna på boyta+ garage 2800000/230=
12173kr kvm.

Jag vet inte om detta är ett bra pris eller inte, vi ska träffa byggnadsfirman och kolla på specen och se om det fins något att göra på priset.

MVH Bernt
 
Jag är förstås helt fel person att bedöma om detta är ett bra pris, men det låter som om vi inte är helt ute och cyklar. Vi har förvisso snävare budgetramar men å andra sidan behöver vi inget garage och vi tänker oss att lägga ganska mycket eget arbete.

Lycka till med förhandlingarna...

PS. Tittar du förbi igen så får du gärna berätta hur stor del av totalpriset som tomten utgör. Det blir lättare att bedöma då.

/Johan
 
Ligger på ungefär samma kvm-kostnad som berrab. Vi bygger c:a 185kvm (boyta) i 1,5 plan. Standarden får väl anses vara hög (påkostat kök och bad, öppen spis, skeppsgolv, golvvärme i båda plan, 300mm iso i plattan m.m) och vi kommer inte utföra något eget arbete (i stort sett).
hur räknar man förresten kvm när man inte har full takhöjd?
Boytan beräknas som den yta som har minst 190cm i takhöjd plus 60cm utanför (mot väggliven) den linje där takhöjden går under 190cm (gick det där att förstå?).
Frågan är då om dessa kvadratmetrar är lika dyra som de på undervåningen? Dvs ska vi räkna 10000 * (120 + 100)?
Normalt räknas nog kostnad/kvm boyta så det är nog rätt tänkt.

Vad gäller värdet av egen insats; beror ju helt på hur kunnig/effektiv du själv är. Kan du fullt ut ersätta (vad gäller kvalitet och tidsåtgång) ett inhyrt proffs så kan du räkna din besparing som du gör. Glöm bara inte att ta hänsyn till ditt eget inkomstbortfall under byggtiden.

Lycka till

Alter ego

edit: vår kvm-kostnad är exkl. tomt (och garage)...
 
Byggfirman sa 460000 inkl ansl avg, och jag tror att ansl avg ligger på ca 110000.
Själv tycker jag att det är över våran budget, ett alternativ är att inreda övervåningen själv.
Ett IKEA kök är billigare än ett Marbodalkök.
Man får kolla upp olika altrenativ som gör att man kan hålla nere kostnaden.
I vårat fall så äger byggfirman tomten och vi gillar området där tomten finns+ bra grannar som vi känner.

Vad har Alter-ego byggt sitt hus??
Vad ska Timaoes bygga sitt hus??
Vi vill bygga i Falkenberg
 
berrab skrev:
Vad har Alter-ego byggt sitt hus??
Vi ska bygga i Nacka, Sthlm
Byggfirman sa 460000 inkl ansl avg, och jag tror att ansl avg ligger på ca 110000.
Vad kostade 460000 ??

Alter ego
 
Tomten inkl ansl avg.
Alter-ego har du någon hemsida som man kan följa ditt bygge?
 
Inte än...förhoppningsvis får man tummer ur snart och kan lägga upp en... ;)

Alter ego
 
Tackar för era synpunkter.

berrab skrev:
Vad ska Timaoes bygga sitt hus??
Vi bygger i Göteborgs skärgård.
 
En liten reflektion om kvadratpris. Tänk på att det varierar väldigt mycket beroende var i landet man bor.
Vi har egen byggfirma och fakturerar 280:- ex moms per timme. Det priset är också beroende på var man bor och var byggfirman ligger. Närmare en stor stad dyrare hantverkare brukar det vara.

Mvh Bunny
 
Jag har för avsikt att göra som du Alter_ego. Bygga exklusivare standard lösvirke.
Det vore som sagt intressant att förja ert bygge. Hur långt har ni kommit? Vilken tid räknade ni med från byggstart till inflytt? Vad kostade tomten och hur stor var den? Hur fick du tag i den i ett område som Nacka?

Ja man undrar ju lite saker för det kanske är så att det inte är helt självklart allting, ellerhur??!!

A
 
AndWig skrev:
Hur långt har ni kommit?
A
Hoppas på att sparka igång markarbete (myyycke sprängning) någon gång i februari.
Vilken tid räknade ni med från byggstart till inflytt?
C:a sex månader från att plattan är klar (mars-april) till dess vi kan flytta in vilket innebär inflyttning någon gång i november/december.
Vad kostade tomten och hur stor var den?
Tomten kostade 1.500.000:- och är ca 2.800 kvm stor
Hur fick du tag i den i ett område som Nacka?
Annons på hemnet
Ja man undrar ju lite saker för det kanske är så att det inte är helt självklart allting, ellerhur??!!
Ingenting är självklart ;)

Alter ego
 
Alter_ego skrev:
Hoppas på att sparka igång markarbete (myyycke sprängning) någon gång i februari.
C:a sex månader från att plattan är klar (mars-april) till dess vi kan flytta in vilket innebär inflyttning någon gång i november/december.

Ingenting är självklart  ;)

Alter ego
Hoppas bara plattan kommer ner i lämpligt RF... blir tajt beror iofs på när styrd torkning kan ske... Har du tätt hus sista April och styrd torkning 1 vecka senare så får du problem med att komma under 85% RF i plattan om du inte gjuter med silikastoft i så klart.. då är du nere i 85% i början på september utan silika i slutet av oktober.. Rent teoretiskt alltså med 12 cm platta och vct 50 sänker du till 40 i vct tjänar du nån vecka....
 
Jag rekommenderar att inte ta ett IKEA kök istället för ex. Marbodal. På Marbodal kan du komplettera ditt kök i 10-15 år och på IKEA finns ingenting att få tag på när de plockar bort just ditt kök ur sortimentet, det hände oss på IKEA, 1,5 år efter att vi köpt kök så tog de bort just det köket och då var det kört
 
"04.51" Hehe, lugn lördagsnatt borgar för rivstart av söndagen...
mr Z skrev:
Hoppas bara plattan kommer ner i lämpligt RF... blir tajt beror iofs på när styrd torkning kan ske... Har du tätt hus sista April och styrd torkning 1 vecka senare så får du problem med att komma under 85% RF i plattan om du inte gjuter med silikastoft i så klart.. då är du nere i 85% i början på september utan silika  i slutet av oktober.. Rent teoretiskt alltså med 12 cm platta och vct 50 sänker du till 40 i vct tjänar du nån vecka....
Z, förtydliga…snälla (blir smått orolig då jag inte riktigt fattar…)

Vi hoppas få plattan klar slutet av mars/början april, ”snickarna” borde komma igång i början av maj. Som jag fattat det hela reser de stommen (men ingen panel o. dyl.) och väntar sedan ett antal veckor innan de återkommer och gör huset tätt. Därefter påbörjas ”färdigställande”…

Ser du fortfarande potentiella problem med tid för grund och ”snickeriarbeten” vore jag tacksam om du kunde utveckla, bara ORDET fukt (RF) gör mig nervös…

Alter ego
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.