Hej!

Ska installera en blandare och det är släta anslutningsrör 10 mm. Är det bara att använda en klämkoppling eller hur gör man ?.
 
jepp
 
Glöm inte stödhylsor.
 
Det räcker inte heller med en klämringskoppling, helst två om du vill ha både varmt och kallt vatten...

Kolla även storleken på de inkommande rören, kanske behöver du en koppling som är 15x10.
 
Blandarrören ska dessutom klammras.
 
Köp två kompletta Ballofix (eller annan kulventil) med klämringskopplingar och stödhylsor är vad du antagligen behöver (om du bara har två "tomma" inkommande rör) Kolla dimensionen, som skrivits ovan är det ju gissningsvis 15x10 eller 12x10, inkommande vatten är sällan 10mm
 
Pålästa verkar ni vara! Stämmer att man ska sätta klammer ovan rör i diskbänksskåp! Glöm inte att lösa kopplingstillverkarens monteringsanvisning... Där står mycket matnyttigt!

//Nacka Rörisen
 
Försökte byta till en ny blandare med färdiga pexrör? Sån där med stålomspunna slangar istället för fasta kopparrör. Då ska man tydligen ha en särskild förminskning istället för klämring, men var hittar man denna? Någon som kan länka till en bild etc.
 
Är avslutet på slangen slätrör 10 eller gänga?
 
Hej!

Det är släta rör med stålomspunna slangar som går upp i blandaren.
(Blandaren heter FMM 9000)

Mvh Alexandersson_1
 
Om änden av slangen övergår i slätrör av metall, så blir det ingen skillnad. Använd klämringskopplingar. Men du kan nog skippa stödhylsorna. Frågan är om de ens går i, då innerdia brukar att vara för liten
 
Jag skulle installera vår Oras-blandare som också har slang, men med förmonterade muttrar istället för rör, fick jag tips om att köpa en komplett förminskningskulventil (vatette) 12x10 eftersom man får en bättre anslutningsyta mot slangen då, istället för att använda en billigare 12x12 ventil + förminskning.
 
Lite korrigerande uppgifter. FMM har inga slangar till sina blandare, det är mjuka rör. Det är stor SKILLNAD då man inte får koppla in blandare med slang enl. lag! Till FMM:s blandar med mjuka rör skall inte stödhylsa användas. Man ska ha rätt typ av 10 mm koppling, som är godkänd, kan inte svara på alla som är och inte är det. Har man mutteranslutning som Oras-blandaren ska man inte använda en 10 koppling, det ska vara en G10 koppling, som är gjort för slätenda. Dettar för att inte packningen ska gå sönder!

//Nacka Rörisen
 
TokOve skrev:
Lite korrigerande uppgifter. FMM har inga slangar till sina blandare, det är mjuka rör. Det är stor SKILLNAD då man inte får koppla in blandare med slang enl. lag!
//Nacka Rörisen
Enligt lag!

Du tar då i.

Här finns en FMM med soft-PEX och 10 mm slätända, ingen stödhylsa.
http://www.fmmattsson.se/sv/Koksblandare/9000E/9000E-I/9000E-I-med-dma/
 
Pex är inte en slang, Det är ett rör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.