Jag söker snygga lysrörsatmaturer till köket. Utseendet ska vara relativt neutralt, gärna bara vitt. Vanliga 36 W borde vara rätt storlek, typ två rör i varje armatur.

De lysrörsarmaturer som brukar finnas nu för tiden är ofta rätt fula och mer anpassade för garaget, jag säker lite snyggare grejor.

(Nej, jag vill inte ha halogenspotlights. Moderna lysrör har helt OK färg och ger väldigt bra ljus. Som en lågenergilampa, men bättre spridning.)
 
KungAnka skrev:
Jag söker snygga lysrörsatmaturer till köket. Utseendet ska vara relativt neutralt, gärna bara vitt. Vanliga 36 W borde vara rätt storlek, typ två rör i varje armatur.
36 W, du menar du tänker sätta upp gamla tjocka T8 -rör !

Gäller det ett garage, förråd eller liknande, och budgeten är ansträngd, så kunde jag tänka mej att leta efter några billiga begagnade armaturer på tradera eller blocket, men gäller det ett kök, så skulle jag absolut montera T5 lysrör.

Mindre, snyggare, bättre verkningsgrad, bättre ljusutbyte.
 
Mikael_L
KungAnka skrev:
(Nej, jag vill inte ha halogenspotlights. Moderna lysrör har helt OK färg och ger väldigt bra ljus. Som en lågenergilampa, men bättre spridning.)
Samt ca dubbelt så många lumen per watt, inte att förglömma. :)
(Jag gillar också lysrör i kök, tvättstuga osv, överallt där bra arbetsbelysning är bra att ha)

424012 och 424035 tycker jag ser någorlunda hyfsade ut, men det finns nog snyggare.
http://www.jula.se/el/lysrorsarmaturer/?sortorder=title-asc&pagesize=10&292-page=2
Dessa har tyvärr T8-rör. T5 med elektronisk reaktor är ju smutt. Rören tänder snabbare, helt utan blink. Men skaffar du T8-armatur så sätt åtminståne in elektronisk glimtändare så blir det hyfsat bra iaf.
Givetvis kvalitetsrör, inga 19:- anslut-rör från Jula, dom ÄR skit i ett sånt här utrymme.
I ett förråd som jag bara tänder typ 10ggr per år i och vistas kortare stund, där kan man väl ha vilket skitrör som helst.
 
Det finns en snygg armatur på Bauhaus med välvt vitt glas över 2 st 18W lysrör. Jag är sugen på den själv till köket, men har varit för snål hittills. Jag tror den kostar 500 eller 600. Det gör ganska mycket för utseendet att det är glas och inte plast som kapslar in rören.

Erik
 
Låter som en vanlig "kökspärla":
145885-3.jpg
Thorn, 325 spänn på Expressel.

145901-3.jpg
Exaktor, 395.
 
se38005 skrev:
36 W, du menar du tänker sätta upp gamla tjocka T8 -rör !

Gäller det ett garage, förråd eller liknande, och budgeten är ansträngd, så kunde jag tänka mej att leta efter några billiga begagnade armaturer på tradera eller blocket, men gäller det ett kök, så skulle jag absolut montera T5 lysrör.

Mindre, snyggare, bättre verkningsgrad, bättre ljusutbyte.
I källaren har jag 120 cm armaturer i dessa satt tidigare tjocka rör från ASEA (funkar fortfarande) Satte i nya, tunnare 120 cm Osram rör. De nyare rören är 36 W, de gamla var på 40 W. T8. Altså, gamla tjockisar är på 40w. Skulle inte rekommendera någon att köpa armaturer på blocket, för det första så blir isolering mm sprött med tiden, för det andra så kostar vanliga garagelampor 200:- på Jula, då är det t.o.m IP56. Fula som stryk, men bra ljus.

Jag var på Bauhaus här i Uppsala idag. Tyvärr var alla lysrörsarmaturer riktigt fula. Antingen garage, stall eller skolsalsmodell. En lampa var ganska OK, men för liten, det är nog den där 18 Wattaren. Dom hade även Julamodellen, nästan exakt samma, bara lite dyrare.

"Kökspärlan" ser ut ungefär som det jag letar efter. Får nog bli en sån, priset är helt rätt i alla fall. Ett 120 cm 36W rör motsvarar 200 W glödljus, 2 armaturer med 2 rör i varje, det blir bra med ljus och jag slipper riskera att elda upp innertaket som med spottar. Dessutom gör storleken att jag kommer slippa skuggor.

P.S. Undvik Osrams "warmwhite". Brungult ljus är inte snyggt. D.S.
 
Hej Roundup, du råkar inte ha en bild från ditt kök så man får se dem på plats?

Jag funderar lite på Philips Modella TCS125 (Googla - monsterlänken dit fungerar inte) fast jag vet inte var man köper dem. Får kanske beställas i elaffären.
 
Hej Svartöra,
här är en bild hoppas jag, har aldrig försökt bifoga bild innan. Inget kanonfoto kanske, är ju inte fotograf, men du förstår principen.
 
Kan ju börja med att fråga VAR i köket ska de sitta? under överskåp? i taket?
 
Själv tycker jag också att halogenspottar är utmärkta som accentljus men odugliga som allmänbelysning, dessutom är det fler och fler hus som brinner i takt med att fler och fler använder dem i träkonstruktioner. Utöver det slukar de otroligt med el.
Gamla köket hade en Philipsarmatur med 2*28 W T5 rör samt en rund Fagerhult med 2*18 W kompaktlysrör. Båda med HF-don. Bänkbelysningen var T8 rör + 1 T5 rör.
I det nya köket (på samma ställe) blev det 5 st infällda Thorn downlights med 2*18 W kompaktlysrör i varje. Downlightsen är i två grupper och dimbara (switch-dim, dvs med vanliga strömbrytaren, den är återfjädrande) (ena gruppen, en downlight, sitter på en timer och är då oftast tänd). Bänkbelysningen är 1*14 och 3*21 W T5. Armaturerna är enkla rännor med öppna rör, men de syns inte. (Dock märkesvara, philips driftdon).

Jag tycker det ser snyggt ut, ljuset är helt bländfritt, också när man tittar upp i taket och det är riktigt ljust. En sån potta motsvarar ca 150-200 W av de små reflektorhalogenlamporna.
Nackdelen är att bra lysrörsarmaturer ofta är rejält dyra (mycket dyrare än halogenspottar) men ofta går de också att hitta begagnade till en mycket billig peng fastän de bara är något år gamla. Den andra nackdelen är att de ofta är svåra att få tag på eftersom de flesta belysningsbutiker som vänder sig till konsumenter inte har dem. Men Elektrikern kan oftast beställa dem.
I tidigare köket hade jag en T5 armatur från clas ohlson som bänkbelysning. Lysrörslivslängden i den var inte ens 1000 timmar, de gick sönder ideligen. Men ingen butik hade philips eller osrams motsvarande armaturer inne, bara "Lampex" eller motsvarande (samma som Classes) och ingen kände sig särskilt motiverad at beställa heller. Till slut fick jag begagnade armaturer av den typ jag ville ha. (Classes kostar väl 300 kr, Osram/Philips 600-700 kr).
Köksfirman ville sälja T2-rör, har jag för mig. Hursomhelst special-lysrör som bara fanns hos just den armaturtillverkaren och armaturerna var knappt mindre än de minsta T5-armaturerna. Och när ett rör pajjar vill man ju inte behöva beställa ett nytt utan kunna köpa det över disk.

Ljusfärgen i alla rör är 830, rören är philips och osram. (Köp inte skitrör på biltema/ikea, de är medskyldiga till det dåliga ryktet lysrör har)

En annan trevlig standardarmatur, tycker jag, är Fagerhult Combifive. Är nog också lätt att få billigt begagnad. Jag har 5 st av dem i garaget, de var gratis. Som enrörsvariant med assymetrisk ljusbild är den perfekt då den då ger ljus i skåp och på arbetsbänken men inte så mycket bakåt.

På bilderna ser köket något kalt ut, men det var inte klart då än.
Före
http://www.nth.se/tmp/kok1.jpg
Efter
http://www.nth.se/tmp/kok2.jpg
Jag har dålig koll på nypriser, (gissar mest, med moms) men den tidigare Philips-armaturen tror jag kostade då ca 1500 kr och Fagerhult combifive också. Downlightsen vi har nu kostar väl också 1000-1500 kr/st. Bänkbelysningen då 600-700. Men inget av detta är köpt nytt utan var ca 1-2 år gammalt när det monterades.
Det finns ju väldigt billiga downlights också, men de får man dras med att driftdonen pajjar ideligen, lysrörslivslängden är kort och ofta reflektorerna dåliga.
 
Redigerat:
Jag ska sätta Elektroskandias Tee 200 på ett ställe. 2x18 med Switchdim. Finns även "skyddspotta" för att sätta dom i isolerade tak.

Finns riktigt snygga "dekorringar" och dyligt att sätta på. Vissa dyrare än själva armaturerna :D

Många glömmer bort att detta är ett bra alternativ mot halogenspottar!
(Oftast sätts sådana här downlights i kontor/offentliga lokaler etc)

Denna "dekorring" tror jag kostade 700kr vårat inköpspris + moms.. /st
(Sprider ljuset väldigt snyggt)

e7470842.jpg
 
Om man vill ha en prisvärd lysrörsarmatur för tak med lite mera "design" än vanliga standard så brukar jag rekommendera www.belid.se. De har även runda plafonder med cirkellysrör (alla lysrörsarmaturer går att få med switchdim på förfrågan)

3195.jpg
 
Jag köpte en Osram Ecopack-FQ med T5 rör på Bauhaus och den blev riktigt bra sedan jag bytt lysröret. Original var en 54W med 880(!!) färg. Det blev väldigt ljust och väldigt kallt. Jag bytte till en 28W 830-färg och resultatet blev bra. Armaturen har reflektor, så det blir riktat ljus över köksbänken. Det känns bättre än spritt ljus via en opaliserad kåpa.

840-färg är kanske bättre egentligen såhär i köket, men det finns en del andra lampor med varmvitt ljus och jag gillade inte riktigt brytningen mellan färgerna.

Tidigare var där en 75W glödlampa i en 30 år gammal armatur. Nya belysningen känns som rena solariet :D Och då ska vi inte tala om originalröret...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.