Hej !

Igår kl 22 löste vår jordfelsbrytare ut. När vi försökte återställa den gick en säkring till hallen. När vi lät den vara avstängd gick det fortfarande inte att återställa jordfelsbrytaren.

Till slut kom vi fram till att vi var tvugna att stänga av värmepumpen. Vi har provat att återstarta värmepumpen men efter viss tid löser jordfelsbrytare ut igen. Ju längre tid pumpen varit avstängd ju längre tid kan den vara på utan att lösa ut. Återigen går säkringen i hallen.. Känns som att det kan vara något som samverkar.

Någon som har en idé om vad det kan vara ? Ska man kontakta elektriker eller värmefirma ?

Tur att det inte är kallare ute än vad det är..

Tack på förhand för svaren..

/Fredrik
 
Ligger värmepumpen på samma säkring som hallen kan det vara fel i pumpen men ligger dom inte på samma säkring har du överledning mellan jord oh nolla i hallgruppen och då kan du behöva hjälp av en elektriker för att hitta felet
 
Tack för svaret !

Dom är inte på samma säkring.

Men hur kan jordfelsbrytaren lösa ut även när hallsäkringen är frånslagen och hur kommer det sig att det tar olika tid ?
 
Det har att göra med hur belastad nollan är och vilken väg "nollströmen" tar
 
Har du julbelysning utomhus? Kolla isåfall så det inte blivit kortsluttning i kabeln. Vanligt om man har en halvdålig förlängningskabel. Har ju regnat en del.
 
Hej,

Nu gick jordfelsbrytaren igen.. Provade nu att slå ifrån alla säkringar och koppla ur 80% av alla apparater och sen slå på värmepumpen igen. Funkade ej...

Tur att det är vardag imorgon..

Frågan är om man ska ringa elektriker eller värmefirma ?

 
Att bryta fasen hjälper ej för det är troligen nollan som har kontakt med jord, ta hem en elektriker
 
Men som sagt, har du en utebelysning som kanske är inkopplad på Hallbelysningen (ligger nära till hands) så är det en uppenbart misstänkt kandidat för ett sådant fel.

Prova att koppla bort alla apparater (även taklampan) som är inkopplade på hallens säkring. Som sagt att bryta med proppen räcker inte för att identifiera ett sådant fel. Med tanke på att den säkringen löste ut så borde felet ha med hallen att göra. Har du tur så är det något inkopplat i stil med en lampa, har du otur så är det i installationen, då behöver du en elektriker.
 
Hej,

Vi har 1 lampa i carport och 1 utanför dörren. Ingen av dom går på hallsäkringen. Men när jag provade att stänga av dom gick värmepumpen att starta. Sen kunde jag dock tända lamporna igen, slump ?

Känns dock som att hallsäkringen kan vara överbelastad: 2st datorer, 40" lcd, 5.1 med förstärkare + div datorprylar och lampor.

Fick äntligen tag på en elektriker, kommer hit i eftermiddag. Han påstod att värmepumpen ej ska vara inkopplad på jordfelsbrytaren överhuvudtaget..

 
Värmepumpen helst ligga på en egen 300mA brytare. Den skyddar mot brand men ej personskada.
 
Känns dock som att hallsäkringen kan vara överbelastad: 2st datorer, 40" lcd, 5.1 med förstärkare + div datorprylar och lampor.
2 datorer är ingen större belastning, 40 " skärmen vet jag inte så mycket om, men tvivlar på att den skulle vara någon stor last heller. lampor och "övriga datorprylar" drar i prnicip ingenting (ur en säkrings perspektiv). Så överlast tror jag inte på. Där är något som är fel, och fel brukar kunna betyda överledning till jord.
 
en 40" brukar inte dra mer än en vanlig tv så om vi räknar högt så 200W
två datorer kanske 500W

Så det finns alltså 1600W kvar för resten vilket är en hel massa lampor osv
 
Hej,

Det visade sig (tyvärr) att kompressorn överhettade och det var anledningen till att jordfelsbrytaren löser ut.

Vi måste nu byta den för 9500:- :(
 
... men hur i allsindar fick det hall-säkringen att lösa ut???
 
S
Pen skrev:
... men hur i allsindar fick det hall-säkringen att lösa ut???
Strömmen finder vejen! Som Eddie Meduza sjöng.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.